Oldalak

2015. április 1.

Meggyes-marcipános-gesztenyés kosárka












Nem sűrűn fordul elő itthon gesztenyepüré, most mégis rövid időn belül kétszer is gesztenyés sütit készítettem. :) A tortát már rég meg akartam sütni, a másik gesztenyepürével azonban nem volt különösebb tervem. Aztán eszembe jutott, hogy a mélyhűtőben van egy tartalék leveles tészta és hogy még fel sem avattam az Anyutól kapott virág alakú kiszúrókat. :) ...a többi meg jött magától. A holland mandulás süti után megmaradó marcipán, egy kevés házi meggydzsem, némi tejszín és már kész is a desszert.












Hozzávalók 10 kosárkához:
50 dkg mirelit leveles tészta
25 dkg gesztenyepüré
5 dkg marcipánmassza
1 dl habtejszín
1 ek. rum (elhagyható)
meggydzsem
holland kakaópor a díszítéshez


  1. A tésztát a leírásnak megfelelően kiolvasztjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd egy 10 cm átmérőjű -virág formájú- kiszúróval kiszaggatjuk. 
  2. A tésztavirágokat kosárkaformába igazítjuk, majd egy üres formát helyezünk a közepükre. 200°C-ra előmelegített sütőben ~12 perc alatt kisütjük a tésztát. Kicsit hűlni hagyjuk, majd kiszedjük a két forma közül és rácsra téve teljesen kihűtjük. 
  3. A kiolvasztott gesztenyepürét a rummal és tejszínnel alaposan kikeverjük; a marcipánt lereszeljük. 
  4. A kihűlt tésztakosárkák aljába meggydzsemet kanalazunk, majd marcipánt szórunk rá. A gesztenyekrémet csillagcsöves nyomózsákba kanalazzuk és megtöltjük vele a kosárkákat. A tetejüket kakaóporral díszítjük.

Tipp: A kimaradó tésztát kisüthetjük sós ropogtatni valónak.












A receptet megtaláljátok a Kifőztük áprilisi számában is. :)

4 megjegyzés:

  1. Olyan szép kis gesztenyés-marcipános rózsákat alkottál! Nagyon ügyes vagy, hogy ilyen klasszul kialakítottad a szirmokat, csak ámulok és bámulok. A magazinban is megcsodáltam már. :) Én biztos szeretném, mert mindkét hozzávalót szeretem, és nem sima gesztenyepürének, hanem ilyen különleges formában. :D ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :) Reméltem, hogy tetszeni fog, mert félre is tettem neked egy csokorral. ;) Máris indítom őket!

      Törlés
  2. Gyönyörűek lettek ezek a kosárkák, arról már nem is beszélve, hogy mennyire finomak is lehettek. :) És ezek a krémrózsák, meseszépek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hankka! Úgy örülök, hogy neked is tetszenek! Már kötöm is csokorba és repítem a kóstolót! :)

      Törlés