Oldalak

2015. április 5.

Gesztenyekrémes kávés torta












Néhány évvel ezelőtt sütöttem először ilyen gesztenyés-kávés sütit, amit Anyu és Húgi ihlettek, mert mind a ketten nagyon szeretik a gesztenyepürét és a kávét (minden formában). :) Anno tepsiben sült a tészta és töltés után kockákra vágtam a süteményt. Úgy is nagyon klassz, hisz az ízén semmit nem változtat; most mégis inkább tortát készítettem belőle. :) Így kicsit elegánsabb, viszont ugyanolyan gyorsan elfogy. :D









Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortaformához:
A tésztához:
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor (12g)
1 evőkanál őrölt kávé
20 dkg cukor
1 tojás
2,5 dl tej
5 dkg vaj
csipet só

A gesztenyés krémhez:
20 dkg gesztenyepüré
2 evőkanál rum (elhagyható)
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló (10g)

A díszítéshez:
13 szem pörkölt kávébab


  1. A tésztához a tojást a vajjal és cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tej felét, a kávét, alaposan kikeverjük, majd fokozatosan beledolgozzuk a sütőporos lisztet és a maradék tejet. 
  2. Vajazott, lisztezett formában elegyengetjük a tésztát, majd 180°C-ra előmelegített sütőben ~25 perc alatt kisütjük (tűpróba). A formából kivéve, rácsra téve kihűtjük. 
  3. A krémhez a gesztenyemasszát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk, villával áttörjük és elkeverjük a rummal. A tejszínt a fixálóval kemény habbá verjük, majd elkeverjük a gesztenyemasszával. 
  4. A tortalapot félbe vágjuk, megtöltjük a krém kétharmadával, majd a megmaradt krémmel bevonjuk a tortát. Kávészemekkel díszítjük, tálalásig hűtőben tartjuk.












A receptet megtaláljátok a Kifőztük áprilisi számában is. :)

4 megjegyzés:

  1. Ezt a tortát én is szeretném, mert a hozzávalókat kedvelem, és olyan szép is, hogy csak úgy kínálja magát. Elemeltem azt a szép szeletet, de lehet, hogy majd kérek még. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Remélem ízlett és vághatom a következő szeletet! ;)

      Törlés
  2. Nagyon finom szülinapi torta lett! ;-)
    Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! De jó! :) Boldog szülinapot az ünnepeltnek! :)

      Törlés