Oldalak

2015. április 22.

Fűszeres-ananászos csirke zöldséges pirított tésztával - Blogkóstoló 22.





 



Elérkezett a Blogkóstoló 22. fordulója, melynek házigazdája Bogi, a Vöröskaktusz blog írója. Ezúttal a sors a GasztroBaráth blogot szemelte ki kóstolásom célpontjául. :) No itt aztán mindenfélét lehet találni; bár azt hiszem a desszertek jótékony többségben vannak. ;) Mégis, ahogy sokadjára végignézegettem a recepteket egy főétel mellett döntöttem. Ez az étel eredetileg sertéskarajból készül, én most mégis inkább csirkét választottam, konzerv ananász helyett pedig frisset. Rizs helyett tészta lett a köret, s a fűszerezés is kicsit formálódott... Ezek a változtatások most elsősorban -kivételesen nem nekem, hanem- az itthon fellehető alapanyagoknak köszönhetőek. :) Azért a fő irány megmaradt, a végeredmény pedig nagyon klassz lett.





 


Hozzávalók 4 személyre:
A fűszeres-ananászos csirkéhez:
1 egész csirkemell
1 friss ananász
3 ek. chilidzsem
2 dl paradicsompüré
1 dl víz
3 ek. barna cukor + 1 ek. a karamellizáláshoz
1 ek. kínai hétfűszer keverék
2 ek. friss citromlé
4 ek. olívaolaj

bors

A zöldséges tésztához:
30 dkg hosszú metélt
1/2 piros kaliforniai paprika
1 kis fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
1 tk. kínai hétfűszer keverék

kis csokor metélőhagyma a díszítéshez


  1. Az ananászt meghámozzuk, felkarikázzuk -nekem 8 szelet lett-, a szeletek közepét kivágjuk.
  2. A fűszeres mártáshoz elkeverjük a paradicsompürét a hétfűszer keverékkel, citromlével, cukorral és vízzel.
  3. A csirkemellet 8 szeletre vágjuk; sózzuk, borsozzuk. Egy magas falú serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és néhány perc alatt átsütjük rajta a szeleteket. Akkor jó, ha kis pírt kapnak. A húst kivesszük, félre tesszük.
  4. A serpenyőbe egy evőkanálnyi barna cukrot szórunk és néhányszor átforgatva pár perc alatt átsütjük rajta az ananászszeleteket. A húst visszatesszük a gyümölcs mellé a serpenyőbe, majd ráöntjük a fűszeres mártást és addig pároljuk együtt az ételt, míg a mártás kissé besűrűsödik.
  5. Közben a körethez a tésztát kifőzzük, leszűrjük, melegen tartjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és néhány perc alatt -dobva/rázva- átpirítjuk rajta a vékony csíkokra szelt zöldségeket. Ízesítjük fűszerkeverékkel, majd rátesszük a tésztát és az egészet átpirítjuk. Az elkészült ananászos csirke mellé kínáljuk. Tálaláskor az ételt finomra vágott metélőhagymával díszítjük.









6 megjegyzés:

  1. Hatalmas gratula! :D ;) Azért is... ;), meg azért, mert nagyon klassz ételt alkottál, és ismét Ági-félét, ahogy azt tőled megszokhattuk. A képek gyönyörűek, az étel így még inkább kívánatos. Én biztos megkóstolnám a te verziódat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! ♥ :D Hát igen, ez aztán tényleg "Ágiasítva" lett. Örülök, hogy tetszik, már indítom is a kóstolót! :)

      Törlés
    2. Pont ez a jó benne. Te mindig "elferdíted" a kajákat, és ezt én nagyon bírom benned. :D Köszi a vacsit! ♥

      Törlés
  2. Szia
    Nagyon szép, és biztos finom is. Lesz, mert hogy ellopom...
    köszönöm, Ági

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! De jó! Örülök nagyon, hogy tetszik! :) Remélem ízleni fog!

      Törlés