Oldalak

2015. április 19.

Főtt-sült sertéscomb tejszínes burgonyával és mézes mustármártással












Régebben is készítettem már így egyben sült húst, igaz akkor nem volt hozzá különleges ízesítés. A sütéskor került alá egy pici zsír, azzal locsolgattam. Úgy is nagyon jó ízű, de így, mézzel és a mézes szaftból készült mustármártással igazán finom lett. Ha valami csoda folytán marad belőle, vékonyra szelve szendvicsben is nagyon klassz. :)












Hozzávalók 2-3 személyre:
A húshoz és mártáshoz:
0,5 kg sertéscomb
2 babérlevél
4-5 szem szegfűbors
2-3 gerezd fokhagyma
2 ág friss rozmaring

4 ek. méz
2 ek. magos mustár
2 ek. mustár
0,5 dl főzőtejszín
3-4 ek. víz
1 tk. étkezési keményítő

A tejszínes burgonyához:
60 dkg burgonya (tisztítva)
3 dl főzőtejszín
2 gerezd fokhagyma

reszelt parmezán a tetejére
kevés vaj a sütőforma kikenéséhez


  1. A húst egy fazékban, annyi vízben, ami épp ellepi feltesszük főni. A főzővizet ízesítjük babérlevéllel, szegfűborssal, fokhagymával és sóval. Közepes lángon ~1 órát főzzük (hústűvel ellenőrizzük átfőtt-e).
  2. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. A burgonyát vékony karikákra vágjuk és lerétegezzük egy kivajazott tűzálló tálba. Minden réteget meghintünk kevés sóval. A tejszínben elkeverjük a reszelt fokhagymát, majd felöntjük vele a burgonyát. Alufóliával lefedjük és betesszük a sütőbe. 
  3. A húst szintét tűzálló tálra tesszük. A mézet elkeverjük 5-6 evőkanálnyi főzővízzel és meglocsoljuk vele a húst. Mellétesszük a főtt fokhagymát, a rozmaringágakat és betesszük a burgonya mellé a sütőbe. Sűrűn locsolgatjuk a mézes keverékkel. 
  4. 20 perc elteltével a hús szép színt kap. Kivesszük a sütőből. Pihentetjük.
  5. A burgonyáról levesszük a fóliát, további 10 percig sütjük.
  6. Közben elkészítjük a mustármártást. A hús alól a mézes szaftot kis lábasba öntjük. Hozzáadjuk a kétféle mustárt és a tejszínt. Alaposan elkeverjük, közepes lángon összefőzzük. Az étkezési keményítőt vízben elkeverjük és besűrítjük vele a mártást.
  7. A burgonyát kivesszük a sütőből, megszórjuk reszelt parmezánnal. A húst felszeleteljük, tejszínes burgonyával és mustármártással tálaljuk.












6 megjegyzés:

  1. Köszi Ági a receptet! Biztos ki fogom próbálni, mert imádom az édes-sós-savanykás kombinációkat! Szeretem a húsokat mézzel, gyümölcsökkel! Köszi mégegyszer! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm Évi! :) Örülök, ha tetszik; remélem nektek is ízleni fog!

      Törlés
  2. Hűha, ez igen! Ezt nagyon szeretném. :) A husi és az édeskés mártás nagyon bejön nekem együtt. Úgy megkóstolnám most! Hihetetlenül guszta, nagyon ügyes vagy! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! ♥ De örülök, hogy neked is tetszik! Már indítom is a kóstolót!

      Törlés
  3. Micsoda finomságot készítettél! Jó kis ebédet kreáltál! :)

    VálaszTörlés