2015. április 8.

Csirkemáj chilis brokkolival és parmezános polentával









Szeretem A két falánk olaszt. ...ahogy szeretem az olasz konyhát is, bár úgy érzem elég keveset tudok még róla. :D Elsősorban ez a három fő ok, ami miatt muszáj volt megszereznem a lent említett hőskölteményt. Sok ételt kinéztem már belőle, először ezt a polentás fogást. Az eredeti receptben nincs csirkemáj és a polentát sem főzik, ami nekem első olvasatra furcsa volt, de kipróbáltam. ...hát, vélhetően a talján kukoricaliszt egészen más lehet, mert bár elkészültek a kis lepények, meg is pirultak annak rendje és módja szerint, de olyanok lettek, mint a fűrészpor. ...azért jó sok fokhagymás tejföllel azt is elkoptattam, de nem volt az igazi. :D Maradtam a főzésnél. Biztos, ami tuti. A lepények puhák és krémesek lettek, ropogós kéregben. :)











Hozzávalók 2 személyre:
A májhoz:
25 dkg csirkemáj
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ek. olívaolaj

bors

A brokkolihoz:
25 dkg brokkoli
3 gerezd fokhagyma
1 kis piros chilipaprika vagy chilipehely
3 ek. olívaolaj
0,5 dl víz


A polentához:
15 dkg kukoricaliszt
3 ek. reszelt parmezán
4,5 dl zöldség alaplé + víz
2 ek. olívaolaj

bors
néhány evőkanálnyi olívaolaj a sütéshez


  1. A polentához az alaplevet felforraljuk, közepes lángra vesszük. Hozzáadjuk az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, majd beleöntjük a kukoricalisztet és kevergetve felfőzzük -kevés vízzel hígíthatjuk-, míg krémesen besűrűsödik. Belekeverjük a parmezánt, levesszük a tűzről és lefedve pihentetjük.
  2. A csirkemájat megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk. Serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd üvegesre dinszteljük rajta a vékonyra szelt vöröshagymát. Rátesszük a májat, a karikákra vágott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, óvatosan átforgatjuk, majd fedő alatt készre pároljuk. Melegen tartjuk. 
  3. A brokkolit kisebb rózsákra szedjük. Lábasban felhevítjük az olívaolajat, majd megfuttatjuk rajta a karikára vágott fokhagymát és apróra vágott chilipaprikát, míg illatozni kezdenek. Rátesszük a brokkolit, átforgatjuk, sózzuk, aláöntjük a vizet, majd lefedve pár perc alatt félpuhára pároljuk. Melegen tartjuk. 
  4. A polentához serpenyőben felhevítjük az olívaolajat. A langyosra hűlt masszából 6-8 db -1,5 cm vastag- kerek lepényt formálunk, majd néhány perc alatt mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Azonnal tálaljuk.









A receptet megtaláljátok a Kifőztük áprilisi számában is. :) 

Alapötlet: Antonio Carluccio - Gennaro Contaldo A két falánk olasz című 
könyvéből
 

2 megjegyzés:

  1. Olyan gusztusosan tudod tányérra rendezni az ételeket, hogy csak lesek rendszerint. :) Most is minden olyan szép, és az a finom máj a polentával igazán csábítólag hat rám. Kérhetek belőle? :) :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, hogy neked is tetszik! Máris küldöm a májat -dupla adagot természetesen-, némi polenta és jó sok tejföl kíséretében. ;)

      Törlés