Oldalak

2015. március 11.

Túrós pogácsa









Jó rég sütöttem pogácsát... Túrós pogácsáról már nem is beszélve. Ebben a formában pedig még egyáltalán nem. :D Praktikus, mert nem kell szaggatni, nincs "maradék". :) A tésztája a túrótól pedig igazán puha lesz. Kirándulásra, tízóraira, vagy egy jó beszélgetéshez klassz választás lehet. :)








Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg vaj
25 dkg túró
2 tojássárgája
0,5 dl tej
1 kk. cukor
3 dkg élesztő

1 tojás a kenéshez
reszelt sajt a szóráshoz


  1. Az élesztőt langyos tejben, kevés cukorral felfuttatjuk. 
  2. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a túrót, sót, a két tojássárgáját és a felfuttatott élesztővel együtt összeállítjuk a tésztát. 
  3. Kézzel alaposan átgyúrjuk, majd letakarva, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük. 
  4. A megkelt tésztát lisztezett deszkán 25x35 cm-es téglalappá nyújtjuk és tetszőleges méretűre vágjuk. A pogácsákat sütőpapírral fedett tepsire tesszük, lekenjük tojással, megszórjuk sajttal, majd 15 percig kelesztjük. 
  5. Előmelegített sütőben, 180°C-on ~25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.














Tipp: Ha szeretjük a szezámmagot, nigellát, akkor azokkal is megszórhatjuk a pogácsát, úgy is nagyon finom. :)
A sütési idő függ attól, hogy milyen a sütőnk és hogy mekkorára vágjuk a pogikat. Inkább többször ellenőrizzük, az a biztos. ;)



A receptet megtaláljátok a Kifőztük márciusi számában is. :)

5 megjegyzés:

  1. Jahahahajjj, ez nagyon finom lehet. :) Szeretem a túrós kelt tésztát, a feketekömény pedig nagy kedvencem, van is itthon egy zacskóval. :) Vevő vagyok a pogidra, az biztos. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Már csomagolom is! Dupla adagot küldök, így ha gondolod, vacsorára csinálhatsz belőle mini szendvicseket. ...tejföllel és sajttal és... Áh... inkább gyorsan elindítom, mielőtt még elkopna. :D

      Törlés
    2. :D Á, nem ismersz egy kicsit sem! :D Tejföllel, sajttal... hmmm, nagyszerű ötlet! :) Hoopp, már ide is értek, de délutánig eldugom őket, nehogy idő előtt elkopjank. :D Kösziiii!

      Törlés
  2. Ez a pogácsa régi és új képekkel is gyönyörű! :) Most úgy megkívántam. Sajnos én nagyon ritkán sütök, de akkor mindig ilyen szögletesre vágom, hogy ne kelljen szaggatni. :)
    Küldenél egy jó maréknyi kóstolót? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszi! Én többnyire kerek pogikat sütök, de kétségtelen, hogy ez sokkal praktikusabb forma. Pláne, hogy az íz ugyanaz. :D Máris indul a kóstoló! :)

      Törlés