Oldalak

2015. március 18.

Gyümölcsös kelt pitetorta












Nagyon régen sütöttem már nyírfacukorral. Kelt tésztát pedig ebben a formában még sosem. :) Mivel a nyírfacukor nem alkalmas az élesztő felfuttatására, így némi "rendes" barna cukor is került a tésztába, hogy legyen miből jóllaknia. :) Összességében az egész süti nem túl édes, inkább gyümölcsös. Egy bögre teával remek délutáni csemege. :)









Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
A tésztához:
40 dkg sima liszt
20 dkg rétesliszt
10 dkg zsír
6 dkg nyírfacukor
2 tojássárgája + 1 a kenéshez

2 dl langyos tej
5 dkg élesztő
1 kávéskanál barna cukor

A töltelékhez:
2 db közepes alma finomra reszelve (édes)
2 db érett banán villával összetörve
1 marék magozott meggybefőtt
1 kávéskanál fahéj
2 evőkanál étkezési keményítő
2 evőkanál zsemlemorzsa
nyírfacukor ízlés szerint


  1. A tésztához az élesztőt langyos tejben a barna cukorral és egy kanál liszttel felfuttatjuk. A kétféle lisztet tálba mérjük, elmorzsoljuk a zsírral. Hozzáadjuk a tojássárgáját, sót, nyírfacukrot, a felfuttatott élesztőt és kézzel összeállítjuk a tésztát. Letakarva huzatmentes helyen fél órát kelesztjük. 
  2. Közben elkészítjük a tölteléket. Az almát levétől kinyomkodjuk -a levet félre tesszük-, lábosba tesszük. Hozzáadjuk a banánt, ízesítjük fahéjjal, majd felfőzzük. 4 evőkanálnyi almalében elkeverjük az étkezési keményítőt és a forró gyümölcsökhöz öntjük, kevergetve besűrítjük. Kihűtjük. 
  3. A tésztát két részre osztjuk. Nem baj, ha az egyik kicsit nagyobb, az lesz majd a torta alja. A nagyobbik darab tésztát 28 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk és sütőpapírral bélelt formába igazítjuk úgy, hogy nagyjából 3-4 cm-es pereme legyen. Megszórjuk zsemlemorzsával és rásimítjuk az almás töltelék felét, erre rászórjuk a meggyet, majd befedjük a maradék töltelékkel. A megmaradt tésztából keveset lecsípünk a díszítéshez, majd 22 cm- átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. Ráhelyezzük a töltelékre, a tésztaszéleket villával összenyomkodjuk. Lekenjük tojássárgájával, majd egy pálcikával megszurkáljuk. 
  4. A maradék tésztából tetszőleges formákat szaggatunk. Lekenjük őket tojássárgájával és díszítjük velük a tortát. A tésztát 180°C-ra előmelegített sütőben ~40 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, tegyünk fölé alufóliát. Rácsra téve kihűtjük, ezután szeleteljük.












A receptet megtaláljátok a Kifőztük márciusi számában is. :)

5 megjegyzés:

  1. Nya, ideértem végre! Klassz ez a kelt torta, én biztos szeretném. Lehet vele megfázást gyógyítani és lázat levinni? Mert akkor tripla adagot kérnék, ha szabad. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még szép, hogy szabad! Sőt! Ilyen esetekben egyenesen kötelező! ;) Már csomagolom is, tettem mellé egy kis ráadás gyógypuszit, a kettő együtt garantáltan segíteni fog! ♥

      Törlés
    2. Hogy te milyen drága vagy, nagyon köszönöm! ♥ :)

      Törlés
  2. Eszméletlenül jól néz ki! Én is kaphatok a teám mellé egy szeletkét? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez csak természetes! Már indítom is, de tettem mellé egy másik szeletet is, nehogy egyedül féljen az úton. ;)

      Törlés