Oldalak

2015. február 13.

Mákos guba vaníliasodóval












Idejét nem tudom, mikor ettem utoljára mákos gubát. Azt hiszem valamikor időszámításunk előtt, még a megboldogult középsulis menzán... talán. ...meglehetősen halvány ez az emlék. :D Mivel a mákot imádom, gőzöm nincs, hogy eddig miért nem készítettem gubát. Talán mert mindig felfaltuk a kifliket. :D Most viszont valahogy, valami csoda folytán megmaradt három "egérke" a legutóbbi sütésből. ...és találtam még darált mákot is, ami a karácsonyi bejglisütésnél kimaradt, így már semmi nem állhatott közém és a gubaevészet közé. Csak az a kis idő, míg elkészült. :) Megérte. Alapjában véve roppant egyszerű desszert -bár szerintem egy jó kis leves után remek második fogás lehet-, amit klasszul fel lehet dobni egy kis házi vaníliasodóval. ;)









Hozzávalók 2 személyre:
3 szikkadt kifli (itt most "egérke")
6 dl tej
1/2 kk. őrölt Bourbon vanília
3 ek. cukor
3 tojássárgája
4 nagy ek. darált mák
3 ek. porcukor
1/2 citrom reszelt héja

  1. A vaníliával ízesített tejet kis fazékban felforrósítjuk.
  2. A kifliket 1 cm-es karikákra vágjuk. A mákot elkeverjük a porcukorral és citromhéjjal. A tojássárgáját világos habosra keverjük a cukorral.
  3. Egy jénai tál aljába kevés cukros mákot hintünk, majd lerakjuk egy sor kiflikarikával. A kiflire apránként forró vaníliás tejet kanalazunk, majd lehintjük mákkal. Erre újabb sor kifli kerül, amit szintén meglocsolunk vaníliás tejjel. A rétegezést addig folytatjuk, míg a kifli el nem fogy. Az utolsó sort is meglocsoljuk tejjel és lehintjük mákkal. A tálra rátesszük a tetejét és a kiflit melegen tartjuk.
  4. A megmaradt ~4 dl vaníliás tejet visszatesszük a tűzre, kis lángon melegen tartjuk. Egy kis merőkanálnyit -óvatosan, nehogy összeugorjon- a kikevert tojássárgájához csorgatunk, elkeverjük. Ezt a keveréket a vaníliás tejhez öntjük és állandó keverés mellett addig főzzük, míg kellően besűrűsödik. Levesszük a tűzről, langyosra hűtjük.
  5. A mákos gubát tányérokra rendezzük -ha esetleg kimaradt egy kis mák, azzal meghintjük-, vaníliasodóval kínáljuk.





 

11 megjegyzés:

  1. Szó bennakad.... az öntés művészete... Valami hihetetlen guszta az a vaníliasodó. A sodónak jól áll a kancsó, a kancsónak a sódo, egyszóval jól állnak egymásnak, na! :D Hát ha még errefelé is vándorolna egy kis guba háromszoros adag sodóval, az lenne csak a juhéjcsuhéj. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszi! Köszi! Örülök, hogy tetszik a sodó, a kancsó -bár ez nem az én érdemem ;)- és egy picit a guba is. :D Küldöm máris, külön csomagolva. ;)

      Törlés
    2. Nem úgy van az kérem szépen! A kancsót te választottad, és milyen jó választás volt! ;) A guba egérkéből csakis finom lehet, úgyhogy naná, hogy ízlett, és az a kis mág nem zavar, köszönöm! :)

      Törlés
    3. :D Rendben, bezsebelem a dicséretet a kancsóért is. ;)

      Törlés
  2. Nálunk Karácsonykor is mindig van :) imádom! Gyönyörűséges fotókat készítettél ismét - szinte leugrik a tányérról ez a finomság :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) ...hát most már biztos, hogy én is gyakrabban fogok készíteni. :) Nyisd az ablakod, már ugrik is a fénypostával! ;)

      Törlés
  3. Imádom a mákos gubát! Nagyon jól néz ki! Annyira gusztára sikeredett! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Örülök, ha tetszik! :) Máris küldöm! ;)

      Törlés