Oldalak

2015. február 15.

Lúdláb torta







 
 
A tegnapi lélektöltő füvészkerti séta után pedig következett a torta. :) 
Idén eltértem a családi hagyománytól, mert a szülinapi tortám lúdláb torta lett. Igaz, ez is csokoládés -de sokkal töményebb-, mint a Nagymami tortája, amit imádok. :) Mondtam is Anyunak, hogy most más készül és ő is azt mondta, hogy nem kell mindig ugyanazt sütni. Igaz az is, hogy én a Nagymami tortáját alkalomtól, évszaktól és napszaktól függetlenül bármikor meg tudnám enni. :D De valóban, kell a változatosság. Valahogy a nagy lelkesedésben, hogy most új torta készül, a nagy receptböngészés, számolgatás és listaírás közepette, ahogy az lenni szokott, ez most egy saját fejlesztés lett, ami az előzetes tervhez képest még menet közben is változott. :D






 
 
 
 

Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához:
A tésztához:
4 nagy tojás
4 ek. sima liszt
1 ek. holland kakaópor
4 ek. cukor
1/2 kk. sütőpor
csipet só

A krémhez:
5 dl tejszín
20 dkg jó minőségű étcsokoládé
15 dkg cukor
3 ek. holland kakaópor
20 dkg vaj
1 bögre magozott meggy

Tört kakaóbab a díszítéshez.

  1. A krémet előző nap elkezdjük elkészíteni. A tejszínt a cukorral, közepes lángon, felforrósítjuk (forralni nem kell). Beletördeljük a csokoládét, majd gyakori keverés mellett felolvasztjuk a forró tejszínben. Beleszitáljuk a kakaóport és csomómentesre keverjük. A krémalapot kihűtjük, majd hűtőben 12 órát pihentetjük.
  2. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a kapcsos tortaformát kivajazzuk, kihintjük liszttel. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a fele mennyiségű cukorral világos habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, kakaóport, sütőport és csipet sót; elkeverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd a kakaós masszához forgatjuk vigyázva, hogy ne törjön a hab. A tésztát az előkészített formába öntjük, elegyengetjük, majd ~25 perc alatt készre sütjük a piskótát. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A hűtőből kivett tejszínes krémalapot a vajjal habosra keverjük. A meggyet alaposan lecsepegtetjük.
  4. Összeállítjuk a tortát. A piskótalapot tortatálra tesszük. "Rátesszük" a tortaforma oldalát -ez fogja majd megtartani a krémet, míg megszilárdul-, amit körben kibélelünk sütőpapírral. A kész krémből egy csészényit félre teszünk a torta oldalának bevonásához. A krém egy harmadával bevonjuk a piskóta tetejét. Elosztjuk rajta a meggyet, majd a maradék krémet rákanalazzuk, elegyengetjük; ügyelve arra, hogy lehetőleg ne maradjon levegős a krém. A tetejét elsimítjuk és ~3-4 órára -a félretett krémmel együtt- betesszük a hűtőbe szilárdulni.
  5. Ha a krém megszilárdult, levesszük a tortáról a formát, majd óvatosan lehúzzuk az oldaláról a sütőpapírt. A félretett krémet kissé meglágyítjuk -a csészét forró vizes lábasba állítjuk-, hogy könnyen kenhető legyen és bevonjuk vele a torta oldalát. 
  6. A torta tetejét tört kakaóbabbal díszítjük. Tálalásig hűtőben tartjuk.














 
 
 
...és hárman ettünk a tortából, mert Csemete is megkóstolta, igaz, csak a kakaós piskótát. :) A kis hangyányi falatot megízlelgette, majd odanyújtotta nekem, hogy megehetem.

23 megjegyzés:

  1. Nagyon szép tortát készítettél! Sok boldogságot kívánok! :)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű lett, nagyon guszta egészben és szeletelve is. :) Ezúton is kívánok születésnapod alkalmából nagyon jó egészséget, hosszú, boldog életet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, de kedves vagy! Nagyon szépen köszönöm! :) ♥

      Törlés
  3. Jaj, de szép ez a torta! :) Igaza van Anyukádnak, néha lehet újítani szülinapon is. ;) Bevallom, én nem csak a kakaós piskótából ennék szívesen, hanem egy jókora szeletet be tudnék termelni belőle. :D Kaphatok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Természetesen! Akár kettőt is! ;) Örülök, hogy tetszik! Mindjárt indítom a küldeményt!

      Törlés
  4. Eloszor is boldog szulinapot. Csodasan nez ki a tortad. 26 cm-es formahoz hany tojasbol es mennyivel tobb krem kell? Jutka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Jutka! Köszönöm szépen! :)
      Szerintem a nagyobb formához 6 tojásból jó lehet a piskóta. A krém már rafináltabb kérdés... Talán arányosan 1/4 vagy 1/3 mennyiséggel lehetne növelni a hozzávalókat, hogy megmaradjon az "optimális" tészta/krém arány. ;) Remélem nektek is ízleni fog majd! :)

      Törlés
    2. Szia Ági! Köszönöm a válaszodat. :) Akkor így fogom majd elkészíteni. :) Biztos ízleni fog,mert a család férfi tagjai szeretik a csokis tortákat :)

      Törlés
    3. De örülök! ...és izgulok is. ;)

      Törlés
  5. Szia Ági! Először is szeretnék gratulálni a csodás tortádhoz! Böngésztem a neten több receptet is megnéztem, mert én is lúdláb tortát szeretnék ma sütni és a te recepteden leblokkoltam. Mind a recept, mind a kép nagyon kecsegtető. :) Nagyon izgulok, remélem sikerülni fog. Ballagásra fogom elkészíteni, ezért jót és szépet kell kreálnom. :D Egy kérdésem volna hozzád a tejszín lehet hulala, mert csak az van itthon?! Válaszodat előre is köszönöm!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Erika! :) Nagyon kedves vagy, köszönöm szépen! :) Örülök, hogy megtetszett a torta, remélem, hogy nektek is ízleni fog! :) Nem tudom, hogy hulalával működne-e a krém... Én Milli Perfecto tejszínt használok, ami főző- és habtejszín is, attól függ, hogy mire szeretnéd használni. Őszinte szívből azt tanácsolom, hogy inkább vegyél "rendes" tejszínt, mert azzal biztosan olyan lesz a krém, amilyennek lennie kell. :) Sok sikert a tortához és vidám ünneplést a ballagónak! :)

      Törlés
  6. Szia, egy kerdesem lenne, a vaj szobahomersekletu amikor a csokikremmel osszekevered! Koszi! Csodas a torta, remelem nekem is sikerulni fog!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Igen, csak az a fontos, hogy ne legyen túl lágy se, hogy szép sima krémet kapj a végén. :) Én először egy kicsit fel szoktam lazítani a tejszínes krémet, úgy könnyebb őket összedolgozni. :)
      Köszönöm szépen! ♥ Sok sikert a tortához! Remélem nektek is ízleni fog! :)

      Törlés
    2. Koszonon a valaszt! Hetfon keszitem el, remelem ilyen szep lesz mint a tied :)

      Törlés
    3. :) Biztos vagyok benne! Drukkolok én is hozzá! ;)

      Törlés
    4. Szia Àgi, mindent ugy csinaltam ahogy le van irva, a krem a vajjal keveres utan túròs, vizes àllagu lett, nem homogén. Jàrtàl màr igy? El vagyok keseredve...de azert rakentem...:(

      Törlés
    5. Szia! Ójaj... :( Nem, még nem jártam így. Nem lehet, hogy nagyon nagy volt a hőmérsékletkülönbség a krém és a vaj közt? Lehet, hogy nagyon lágy volt a vaj? Vagy esetleg vizes... De az márkától is függ. Ne haragudj, csak most láttam, hogy írtál. Talán lehet, hogy kicsit össze lehetett volna hűteni és újra jól átkeverni az egészet, de hát már rajta van a tortán. Igazán sajnálom, nem tudom mi lehet az oka...

      Törlés
    6. Milyen vajat hasznàlsz?

      Törlés
    7. Az Alföldi tej gyártja, "magyar vaj". Piros-fehér-zöld a csomagolása és szívecskék vannak rajta. :)

      Törlés
    8. Én is...akkor lehet a tejszínnel volt a baj.

      Törlés