Oldalak

2015. február 5.

Kínai sült oldalas édes-pikáns szószban












Fura módon nekem ez az étel is Hollandiához kötődik, mivel ott ettünk ilyet először, egy kínai étteremben. :) Emlékszem, ahogy beléptünk, teljesen elvarázsolt a hely hangulata. Apró kis lámpások, gyönyörű selyemképek a falakon, piros és arany díszítés, mintha egy egészen más világban csöppentünk volna, ahogy átléptük a küszöböt. Olyan volt az egész, mint egy mesebeli labirintus. Kissé megilletődve és nagyon izgatottan ültünk asztalhoz. Apuék úgy rendeltek, hogy ne legyen túl fűszeres, vagy csípős amit mi gyerekek is eszünk, mégis minden annyira különleges volt. :) Kezdve a rákszirommal, amit előételként tesznek az asztalra, hogy legyen mit eszegetni, míg várjuk a főfogást. Hát bizony még ilyet sem ettünk soha az életben, de úgy megízlett, hogy hipp-hopp elpárolgott a kis tálkák tartalma. Szerencsére -és ez nagy előnye nem csak a gyorséttermeknek-, a kínai ételek gyorsan elkészülnek, így mire az utolsó rákszirom is "elropogott", már ott illatozott előttünk a sok finomság. Mivel még nem ettünk előtte ehhez hasonló ételeket, először mindenből csak picit kóstoltunk. Ám mielőtt nekiláttunk volna, mindenki kapott egy meleg, nedves kis kéztörlőt, mert vannak olyan fogások, amit kézzel javasolnak fogyasztani. Ez a sült oldalas épp ilyen. Úgy a legjobb, ha az ember szépen megfogja a csontot és lemajszolja róla a puha, omlós, fűszeres húst. :D Ez persze nem törvényszerű, vagy kötelező. Lehet enni késsel, villával, vagy épp pálcikával, ha valaki úgy szeretné. Azután következett a többi fogás. A mogyorószószos csirkenyárs, pirított zöldséges tészta és rizs, édes-savanyú csirke, fűszeres sült oldalas és némi csípős-pikáns hús Apu kedvéért. :) Az is olyan különleges volt, ahogy felszolgálták az ételeket. Az asztalra, középre először ételmelegítőket tettek, amikben kis teamécsesek égtek. Ezután ezekre helyezték a tálcákat, amiken a különböző fogásokat tálalták. Így nem hűlt ki az étel, míg az ember szedett ebből is, abból is és mindent végigkóstolt. :) Azt hiszem akkor szerettem bele ezekbe az ízekbe, fűszerekbe és az egész hangulatba úgy, ahogy van. :D
Az emberek nagyon-nagyon kedvesek voltak; mielőtt eljöttünk volna, a hölgytől, aki kihozta nekünk az ételt, mi gyerekek kis poháralátétet kaptunk ajándékba, amin nagyon szép képek voltak. (Ha legközelebb hazamegyünk Anyuékhoz, azt hiszem felkutatom a kincses ládikámban. :D) 
Mivel az ételek pontos receptjét nem kértük el -nem is értem miért :D-, csak megkérdeztük, hogy mi hogy készül, ezzel az oldalassal kapcsolatban arra emlékszem, hogy a húst először megfőzik, majd lekvárral ízesített fűszeres szószban megsütik. Majdnem olyan lett. :D










Hozzávalók 4 személyre:
1 kg oldalas
4 cm friss gyömbér
3 gerezd fokhagyma


A páchoz:
2 dl paradicsompüré
3 ek. barna cukor
1 tk. kínai hétfűszer keverék
3 ek. sárgabaracklekvár
1 tk. citromlé


2 ek. olívaolaj a sütéshez

  1. Az oldalast megtisztítjuk, közel egyforma darabokra vágjuk, lábosba tesszük. Hozzáadjuk a megtisztított, darabokra vágott gyömbért, fokhagymát. Sózzuk, majd felengedjük annyi vízzel, ami bőven ellepi és forrástól számítva, közepes lángon addig főzzük, míg a hús teljesen megpuhul. Kivesszük, langyosra hűtjük.
  2. A pác hozzávalóit kikeverjük. Beleforgatjuk a főtt húst, majd néhány órára betesszük a hűtőbe.
  3. Magas falú serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, rátesszük az oldalast, a fűszeres páccal együtt, majd közepes lángon a húst néha átforgatva addig sütjük, míg a szósz besűrűsödik és elkezd karamellizálódni.
  4. Forrón tálaljuk, zöldséges rizst, vagy sült tésztát kínálunk mellé.








9 megjegyzés:

  1. Na jó, a te oldalasodat tényleg szívesen megkóstolnám, mert ahogy írsz róla, attól kedvet kapok hozzá. :D A szósz alapból kedvemre való. Ilyen szép tányérban szabad kérni egy kis kóstolót? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Hát persze, hogy szabad! :) Örülök neki, hogy tetszik és hogy szívesen megkóstolnád! Már repítem is ebédre! ;)

      Törlés
  2. Én nem igazán eszem húst, de ezt komolyan megkívántam! Nagyon jól néz ki!


    Ági, a Kiskanálon link party-t tartok és szeretnélek téged is meghívni! Ha van olyan desszerted, amiről úgy gondolod Valentin-napra ideális lenne, örülnék ha te is csatlakoznál és belinkelnéd pár csodás receptedet !
    A részleteket itt találod: http://horsi-orsi.blogspot.com/2015/02/edes-valentin-napi-link-party_4.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Ó, de jó! Igazán örülök, hogy tetszik az oldalas! :)
      Nagyon kedves vagy, köszönöm a meghívást, de attól tartok, nem tudok részt venni a party-n, mivel nekem nincs Valentin-napi desszertem. Mi nem ünnepeljük a Valentin-napot, mert ez a nap az "én napom", ugyanis ezen a napon születtem. :D Nagyon jó ünneplést és sok finomságot kívánok! Majd meglesem az összefoglalót! :)

      Törlés
  3. Ez valami eszméletlen finom lehet! Nagyon guszta lett, kaphatok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :D Ó, hát ez csak természetes! Nyisd gyorsan az ablakod, már küldöm is! :)

      Törlés
  4. Hmmm Druszám - már megint belelátsz a fejembe! Napok óta "kínai" illat van az orromban/agyamban - és most tessék, Te elkészítetted! A színes mesések: a sárga-lila-zöld kombináció nagyon szép,

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Egy Druszától ez minimum elvárható! :) Nagyon örülök, hogy tetszik a hús és a köret is. :D

      Törlés