Oldalak

2015. február 9.

"Egérke"

















...avagy az én borda nélküli bordás kiflim. :D Habár erről az ominózus pékáruról -mármint a bordás kifliről- már csak poros emlékeim vannak, azért azt hiszem egész hasonlót sikerült kisütni. :) Emlékszem, kiskoromban Anyuval gyakran mentünk A pékségbe, ahol -bár alig értem fel a pult üvegezett részéig- mindig megcsodáltam a frissen sült illatozó süteményeket. Igaz, akkor még jobban érdekelt a túrós bukta, vagy a kakaós csiga, ami akkora volt, mint a fejem, de ha sósról volt szó, akkor az egérke volt a nagy kedvenc. A tésztája kicsit kalácsszerű; remek szendvicset lehet belőle készíteni, de vajjal és lekvárral is nagyon finom. ...reggelire. ...egy bögre teával. :)







 

Hozzávalók 10 kiflihez:
20 dkg sima liszt
20 dkg rétesliszt
20 dkg kenyérliszt BL80
3 tojássárgája
3 nagy ek. joghurt
5 dkg olvasztott vaj
3 dl langyos tej + egy kevés a kenéshez
1 ek. barna cukor
3 dkg friss élesztő



  1. Az élesztőt a langyos tejben cukorral és egy kanál liszttel felfuttatjuk.
  2. A liszteket tálba mérjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, joghurtot, olvasztott vajat, sót, majd a felfutott élesztőt és kézzel szép sima tésztává dagasztjuk.
  3. Letakarva, huzatmentes helyen ~1 órát kelesztjük.
  4. A sütőt előmelegítjük 75 °C-ra.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és 10 egyforma darabra vágjuk, amikből kis cipókat formázunk.
  6. A cipókat egyenként ~20x10 cm-es ovális formára nyújtjuk, majd keskenyebb végük felől feltekerjük. A megformázott kifliket sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk. A tetejüket tejjel lekenjük.
  7. Előmelegített sütőbe tesszük, majd a hőfokot 180 °C-ra állítjuk és ~15-18 perc alatt aranybarnára sütjük az "egérkéket". Rácsra téve - egymástól szétválasztva- hagyjuk őket kihűlni.










Ezek a kiflik nagyobbak lettek, mint az eredeti egérkék, ezért, ha kisebbeket szeretnénk, a tésztát oszthatjuk több részre. Ez esetben a sütési idő rövidül. :)

6 megjegyzés:

  1. Nem kérdés, hogy imádnám ezt a szépséges kiflikét vagy egérkét. :) A bordás kifli (vagy pacsni) neve ismerősen cseng, a külleme és az íze már sajna a feledés homályába merül nálam is, na de egérkéről még sosem hallottam, legalábbis kelt tészta formájában biztos nem. Van itthon joghurtom is, tojásom is, semmi sem állíthat meg, hogy elkészítsem. Ha elfogy a kenyér, ez lesz a következő, amit bedagasztok. Addig még van 2-3 nap (bár....), úgyhogy kérek szépen kóstolót. :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D De örülök, hogy tetszik! ...jé! Én meg pacsniról nem hallottam még. :D De hívják bárhogy is, a lényeg, hogy szerettük. :) Már ott sorakoznak az ablakpárkányodon, csak nehogy a Cirkányok hamarabb odaérjenek. :D

      Törlés
  2. Csodaszép kifliket készítettél (már megint) :) A kosárka szépen kiemeli rózsás arcukat. A pacsni nekem is már régi emlék, de finom volt ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! <3 Egy kosárkányit elindítottam, az ablakot nyitva hagyom némi finom csere-kence reményében. ;)

      Törlés
  3. Nekem bordák nélkül is nagyon tetszenek ezek a kiflik! Olyan puhának tűnnek, jól jönne belőle egy-két darabka :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszi! Akkor nyisd gyorsan az ablakod, mert már ott "cincognak" a párkányon. :D

      Törlés