Oldalak

2015. január 30.

Narancsos sárgarépaital






Ezt az itókát mindenképpen ki akartam próbálni. Na nem, mintha nem ittam volna már ilyet, sokkal inkább az eltevése érdekelt, hogy Csemetének is készíthessek. Persze mint minden gyümölcs- és zöldséglé ez is frissen az igazi, de kiránduláskor, vagy séta közben aligha van az ember hátizsákjában gyümölcscentrifuga. :D Helyette van néhány kis üveg rostos üdítő. :) Kicsit megilletődtem, mikor a "centrifugálás" után olyan kevéskének tűnt a nedű, de kiszámoltam, hogy sokkal, de sokkal olcsóbb, mint a bolti, úgyhogy legközelebb dupla adagot készítek. :)




 

Hozzávalók:
1,5 kg narancs
80 dkg sárgarépa


  1. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, majd ~2 cm-es karikákra vágjuk. 
  2. A narancsot is megmossuk, majd a héját a fehér hártyával együtt levágjuk. A gerezdeket elválasztó hártyák közül -éles késsel, óvatosan- kivágjuk a gyümölcshúst. Egyszóval kifilézzük a narancsot. :)
  3. Az előkészített sárgarépa és narancs levét gyümölcscentrifugával kinyerjük. 
  4. Az italt 2 dl-es tiszta, száraz üvegekbe töltjük, majd sérülésmentes, ép tetővel lezárjuk azokat.
  5. Egy nagy fazékba sorakoztatjuk az üvegeket. Az edényt feltöltjük annyi vízzel, hogy az az üvegek nyakáig érjen, majd kis lángon ~2 órán át gyöngyözve forraljuk. Az elkészült italt a vízen hagyjuk kihűlni. Ezután mehetnek a kamrapolcra. :)








Nekem ebből a mennyiségből kicsit több, mint 1 liternyi itóka lett. Ez persze függ attól is, hogy a narancs és a sárgarépa mennyire lédús.

10 megjegyzés:

  1. Bárcsak lenne gyömölcscentrifugám! Nagyon klassz lehet ez a házi készítésű Kubu. :D Egy pohárka ilyen szép és egészséges itókával jól indulhat a nap. Ügyi vagy! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Hát valahogy muszáj egy kis napsütést csenni az ilyen borongós napokba. :) Gyümölcscentrifugánk nekünk is csak nemrég lett. Karácsonyra kaptuk és nagyon megszerettük. :D

      Törlés
  2. Hmmm -"megragadom a post lényegét": a lapkáknak szuper színük van - az italhoz meg pláne :)

    VálaszTörlés
  3. Én azt figyeltem meg, hogy citruspréssel sokkal több lé kinyerhető a citrusfélékből, mint a centrifugával. És nem tudom, hogy van-e értelme kifilézni előtte a narancsot, nagyon sok minden elvész úgy belőle. Igaz, nálunk nem babák isznak már belőle, és lehet az ízét kissé befolyásolja, de szerintem nem annyira. Esetleg próbáld meg egyszer filézés nélkül is, úgy eléggé pepecs munka. :) Én eddig főztem az ivóleveket, de már gondoltam én is a sima dunsztolásra, hiszen sok más egyebet teszek el ezzel a módszerrel (gyümölcsbefőtt, zöldség"konzerv"). Biztos több vitamin, miegymás megmarad benne így.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, meg kell vallanom, tényleg elég sok a bíbelődés a filézéssel, de mivel így csak Csemetének teszek el ivólevet, megéri a munkálkodás. Biztos a narancs fajtája is befolyásolja, de amiket mostanában találunk határozottan kesernyés utóízűek, ha a fehér hártya is belekerül az itókába. Persze minket, felnőtteket ez nem zavar. :) Most lehet, hogy nevetni fogsz, de nincs citrusprésünk. :D Viszont ez a gyümölcscentrifuga tényleg nagyon jó, mert szinte porszáraz a durva rost, ami visszamarad. Azért persze egy citrusprés még lehet, hogy beköltözik hozzánk valamikor. :) A dunsztolást én is nagyon megszerettem, ritka jó találmány.

      Törlés
  4. Gondoltam, hogy a baba ízlése lehet a "ludas" a dologban, de lassanként hozzá lehet szoktatni a különlegesebb ízekhez is. Az én lányomon mindenki csak csodálkozott, mennyire szerette az olajbogyót egészen zsenge korában. :)
    Az én centrifugám is "szárazra" préseli, mégis úgy vettem észre, hoyg még akkor is, ha csak simán, kézzel nyomkodom ki a levet belőle (vagyis az elektromos citrusprésnek a leszedhető részét szoktam használni ehhez), mintha több lenne a lé. Próbáld meg te is, ha lesz egy kis időd, hátha megéri. :) Nem kell szerintem semmi drágát venni, a kézi is megteszi. :) Amúgy nagyon aranyos a Csemete, édesen tapsikál. :) Nőjön nagyra! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D De aranyos vagy! Köszönjük szépen! :)
      Olajbogyó! Azt a mindenit! De jó! Ez nagyon tetszik!
      Igen, bizony, kell, hogy minél több mindent megkóstoljon. Aztán majd ő eldönti, hogy szereti-e, vagy nem. Most az egyik nagy kedvenc a bazsalikomos paradicsomszósz. Első alkalommal kíváncsian tettem elé, hogy tetszik-e majd neki az új íz és úgy becsápolta, hogy csak na. :) Nem egy válogatós gyerek hála az égnek, és mostantól egyre több mindent lehet majd adni, úgyhogy rajta leszünk a kóstoláson. :D
      Én is a kézi citrusfacsaróra gondoltam, azt hiszem tényleg szerzek egyet. :)

      Törlés
  5. Hát én tudnék mesélni az evésükről! A nagyot a "könyv" szerint etettem, mármint nagyon fokozatosan, vezettem be az új dolgokat, és 1-1 hónapot hagytam ki közöttük (persze, itt a fő allergénekre gondolok - tej, liszt, tojás), és hosszú ideig külön főztem neki, de az égvilágon mindent megkóstoltattam vele. Evett is az mindent mindaddig - ahogy te is írod - amíg nem kezdte eldönteni, hogy mi is ízlik neki. :) Így azonban úgy állunk, hogy: a zöldségek jó részét (répa, káposzta, karalábé, zeller stb) főzve nem hajlandó megenni, csakis nyersen, és nem akarja megenni halat (a tonhalkozerv és az ikrakrém kivételével): De nem aggódom, mert az ízlés változik, és mire megnő, az esze is "megnő", remélem. :) A kicsi nem válogat annyira, nála annyiból volt más a dolog, hogy mivel 6 hónapig kizárólag szopizott, egy kicsit gyorsabban haladtunk a gyümölcsökkel-zöldségekkel-husival (a többit szintén rendre és fokozatosan kapta), és 1 éves korában kezdte nagyjából azt enni, amit mi. Vagyis nem főztem külön, mert nem fűszereztem meg nagyon a mi ételeinket, vagy ha mégis oylasmi volt, amit neki még nem adtam volna (pl. enyhe rántás), az ő részét korábban kivettem. Persze, főztem külön is, ha pl. füstölt húsos valamit csináltam. Különben ők szívesen megkóstolnak általában mindent, csak mi felnőttek "rontjuk el" őket, mert általában nehezen adunk olyasmit, ami nekünk furcsa vagy szokatlan. Én nagyon sok zöld fűszert használtam az ételeikbe, illetve hagymát és fokhagymát is mindig főztem bele.
    Sok puszi nektek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen. :) Minden gyerek más és más. Próbáljuk a tudásunk legjavát adni, aztán valahogy csak összejönnek a dolgok. Hol döcögősebben, hol könnyebben. :D A hagyma, fokhagyma, zöldfűszerek nálunk is mennek minden ételbe, amibe lehet. :) ...és igen, ahogy te is írod, az ízlésük változik. Talán még gyorsabban is, mint a miénk. Csemeténél volt két hónap, amíg nem ette meg a zöldborsófőzeléket. De azóta újra nagy kedvenc. Így hát próbálom én is minél több ízzel megismertetni. Lassan már tényleg mindent ehet -úgy, ahogy te is írtad-, úgyhogy most már nincs megállás. :D Remélem ízleni fog neki a "felnőtt" étel. :)
      Puszi nektek! ♥

      Törlés