Oldalak

2015. január 28.

Mogyorós-csokoládés banánkenyér












Mióta Csemete gyümölcsöket is eszik, ipari mennyiségben fogy nálunk a banán (is). Eddig nemigen fordult elő, hogy elkezdtek volna megbarnulni, vagy túlérni, de a legutóbbi "szállítmány" már beszerzésekor is -hát hogy is fogalmazzak- túl volt a fénykorán. :D Ettől függetlenül persze a világon semmi baja nem volt, hacsak az nem, hogy nem győztük elég gyorsan enni. Így aztán néhány mégis elérte azt az érési fokot, amikor már nagyobbfajta átalakulás kell ahhoz, hogy az ember jóízűen megegye őket. :D Régebben sütöttem már banános süteményt, de arra emlékeztem, hogy ahhoz jóval kevesebb gyümölcs kell, ezért elkezdtem receptet keresni. ...amit persze, hogy kicsit átvariáltam. :D A sütési idő kicsit hosszabb lett, mint amire számítottam, de nagyon megérte kivárni, mert a végeredmény egy nagyon klassz sütemény lett. :)









Hozzávalók 23x11x6 cm-es sütőformához:
A banánkenyérhez:
28 dkg sima liszt
1 csomag sütőpor (12g)
20 dkg barna cukor
10 dkg vaj
1 kis pohár joghurt (125 g)
2 tojás
4 jó érett banán
5 dkg étcsokoládé
5 dkg törökmogyoró
kevés vaj és liszt a forma kikenéséhez

A tetejére:
5 dkg porcukor
2 ek. holland kakaópor
2 ek. víz
1 ek. vaj
banán chips

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A sütőformát kivajazzuk, kihintjük liszttel.
  2. A lisztet egy tálban elkeverjük a sütőporral és a sóval. A mogyorót és csokoládét durvára vágjuk.
  3. Egy másik tálban a cukrot a vajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a joghurtot és a villával összetört banánokat. Az egészet alaposan kikeverjük, majd beleforgatjuk a sütőporos lisztet. Összekeverjük a tésztát, végül hozzáadjuk a mogyorót és csokoládét.
  4. A tésztát a formába öntjük és elegyengetjük. Betesszük az előmelegített sütőbe, majd ~30 perc elteltével 150°C-ra mérsékeljük a hőfokot és további ~30 perc alatt készre sütjük a süteményt. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha nagyon barnulna a teteje, tegyünk fölé alufóliát. A kisült süteményt rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  5. Míg hűl, elkészítjük a csokoládémázat. A porcukrot, kakaót és vizet kis lábasban, takarék lángon, gyakori keverés mellett összefőzzük. Belekeverjük a vajat, majd a kész mázzal megcsorgatjuk a sütemény tetejét; végül banánchipssel díszítjük.











Ihletadó recept itt.

4 megjegyzés:

  1. Annyira tetszik! :) Olyan mutatós, hogy a mai édességemet nagyon szívesen elcserélném erre a finomságra. Imádom, hogy variálsz, és biztos vagyok benne, hogy sokkal jobb, mint az eredeti. :) A rózsás terítődbe pedig bele vagyok szerelemesedve, olyan kedves hangulata van. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juj... :D Tényleg? No akkor cseréljünk! :) Már úgy is elkészítettem a kis csomagod, de akkor nyitva is hagyom az ablakot, hogy be tudjon jönni a cseresüti. :D
      Ó... Igen, a terítő. ♥ Már régóta szerettem volna ilyen kis romantikus hangulatú dolgokat és nemrég sikerült rájuk találni. Úgy örülök, hogy neked is tetszik!

      Törlés
    2. Bizomány, mehet a csere! :D Nagyon aranyos vagy, hogy előre becsomagoltad, jól sejtetted, hogy lecsapok a sütidre. :)

      Törlés