Oldalak

2015. január 17.

Máktorta citruskrémmel és fűszeres szirupban karamellizált naranccsal












Mák, kakaó, citrom, narancs... Külön-külön is imádom őket, de így együtt valami oltári finomak. :D Már nagyon régóta szeretnék máktortát sütni. Nézegettem is recepteket, aztán valahogy mindegyikről lebeszéltem magam. Az ünnepek alatt sem került rá sor, mert volt sok más finomság. Mostanában nem is hiányzott a süti. ...annyira. :D Azazhogy mégis, hisz végül csak elkészült életem első máktortája. Az alaprecept a családi Nagymami tortája. :) Nem is értem, hogy hogy nem jutott hamarabb eszembe, hogy biztos finom lenne mákkal is. Sebaj! Jobb későn, mint soha. Eredetileg lekvárral akartam tölteni, de ha már úgy is az első máktorta; miért is ne lehetne egy kicsit feldobni? Mondjuk citruskrémmel -ha már a citromkrémet is annyira szeretjük- és ha már lúd, legyen kövér, "díszítésnek" kerüljön rá karamellizált narancs. Világért sem szeretnék szerénytelennek tűnni, de ez a torta tényleg nagyon jó lett. :D Olyannyira, hogy Párom -aki egyébként egyáltalán nem rajong a mákért- lelkesen falatozta velem együtt; majd közösen arra a megállapításra jutottunk, hogy ilyet még feltétlenül kell sütni! ;) Minél hamarabb! :D














Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához (12-16 szelethez):
A tésztához:
4 tojás
30 dkg porcukor
12 ek. hideg víz
20 dkg sima liszt
10 dkg darált mák
2 ek. holland kakaópor
1 csomag sütőpor (12 g)
csipet só
zsír és liszt a forma kikenéséhez

A citruskrémhez:
1 citrom leve
2 citrom reszelt héja
1-1,5 narancs leve
2 narancs reszelt héja
4 tojás
20 dkg cukor
2 ek. vaj

A karamellizált narancshoz:
1 narancs (lehetőleg bio, vagy kezeletlen)
2 dl cukor
1 dl víz
kis darabka egész fahéj
4-6 db szegfűszeg


  1. A citruskrémhez a tojásokat elhabarjuk a cukorral és a citrusok levével. Hozzáadjuk a citrusok héját, majd takarék lángon -ez nagyon fontos, nehogy kicsapódjon a tojás-, folyamatos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Apránként belekeverjük a vajat, majd kihűtjük.
  2. A sütőt előmelegítjük 210 °C-ra. A sütőformát kizsírozzuk, kihintjük liszttel.
  3. A tésztához a tojások sárgáját a porcukorral és vízzel simára keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport, darált mákot, kakaót, csipet sót, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Beleöntjük a formába, kissé megütögetjük, hogy a nagy buborékok távozzanak, majd betesszük a sütőbe. 10 perc után a hőfokot 190 °C-ra mérsékeljük és további ~40-45 perc alatt készre sütjük a tésztát. (Ha hirtelen pirulna, tehetünk fölé alufóliát.) Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  4. Míg a tészta hűl, elkészítjük a karamellizált narancsot. A narancsot alaposan megmossuk, majd 0,5 cm-es szeletekre vágjuk. A szeleteket negyedeljük, majd a feldarabolt narancsot lábasba tesszük. Felengedjük annyi vízzel, ami épp ellepi, majd felforraljuk és -közepes lángon- gyöngyözve ~5 percig főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük. 
  5. Közben egy serpenyőben a vizet a cukorral összefőzzük. Ízesítjük fahéjjal, szegfűszeggel. Mikor kezd sziruposodni, beletesszük a narancscikkeket és ~30 percig kis lángon főzzük a szirupban. Levesszük a tűzről, félre tesszük.
  6. A kihűlt tésztát 3 részre vágjuk, vékonyan megtöltjük a citruskrémmel. A torta tetejét és szélét karamellizált narancscikkekkel díszítjük, majd legvégül megcsorgatjuk egy kevés sziruppal. Tálalás előtt hűtőbe tesszük néhány órára.











Lehet, hogy kimarad egy kevés citruskrém, de annyi baj legyen! :D Tálaláskor kanalazzuk a tortaszeletekre. ;)

12 megjegyzés:

  1. Tyűha, ha a Párod is szerette, akkor én is biztos szívesen eleszegetném. Mivel látom, a tésztájába tetted a mákot, és nem töltelék, így tényleg tuti, hogy szereteném, pláne, hogy citrusos krémmel töltötted. Na, azt imádom én is. :D
    Ügyes vagy, hogy Nagymami tortáját vetted alapul, tényleg ez lehetett a legjobb döntés. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Örülök, hogy tetszik! Pláne, hogy mák is van benne. :D Akkor hát nincs is más hátra, mint hogy vágjak néhány szeletet és gyorsan elküldjem. ...természetesen némi plusz citruskrém társaságában. :D

      Törlés
    2. Gyáááj, de jó nekeeem! :D Már tömöm is a fejem, és bólogatók, jelezve, hogy ez bizony tényleg nagyon finom. ;)

      Törlés
    3. :D Ezért a kedves dicséretért jár még legalább két szelet. ...persze amúgy is. :D

      Törlés
  2. Ez aztán különleges és csodaszép torta! Minden kedvemre való benne! Kaphatok egy szeletet? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De kedves vagy! Örülök, hogy tetszik! :) Már vágom is, csomagolom és küldöm. ;)

      Törlés
    2. Ma megsütöttem 1/2 adagban mert magamnak túl sok lett volna. Szóval ISTENI! A tészta puha a krém pont passzol hozzá............Ha hibát kellene keresnem talán egy nappal a tálalás elött meg kell csinálni,h. bobban "átjárja " a krém. Vagy legalábbis néhány órával elötte.

      Törlés
    3. Szia! De örülök, hogy elkészítetted! :) Annak meg még jobban, hogy ízlett! Köszönöm szépen, hogy megírtad!
      Igen, minél többet pihen, annál jobban összeérik, de pár óra mindenképp kell neki a hűtőben tálalás előtt. :)

      Törlés
  3. Kedves Agi! Ma en is elkeszitettem ezt a finomsagot, tenyleg nagyon finom, de nekem eleg szaraz lett a piskota resze. Betartottam a receptben szereplo idot es fokot a sutesnel, ugy ahogy irtad. En az osszes kremet felhasznaltam, de meg igy is szaraz nekem es nem olyan 'nedves' az allaga, mint a tied a kepen. A betoltestol szamitva 3 ora mulva vagtam fel a sutit, lehet hogy meg varnom kellett volna. Gondolod, hogy ha tobbet all, akkor a piskota jobban magaba szivja a krem nedvesseget es ezaltal puhabb lesz? Persze lehet, hogy legkozelebb meg kevesebb ideig kellene sutnom. Legyszi segits, mert meg nagyon kezdo vagyok es szeretnem a csaladomnak a legjobbat nyujtani:) Elore is koszi! Istvan

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves István! Igazán örülök, hogy megtetszett a torta. :) Igen, a sütési idő és fok sajnos problémás lehet. Az a gond, hogy sütő és sütő között is nagyon sok eltérés lehet, már ami a hőfokot illeti. Egyszer olvastam, hogy akár 10-12°C különbség is lehet sütők között, hiába állítja be az ember a leírtakat, lehet hogy épp magasabb, vagy alacsonyabb fokon süt. Ahogy te is írtad, lehet, hogy tovább kell állni hagyni a süteményt. Akár egy éjszakát is, akkor biztosan megpuhítja a krém a tésztát. (ezt pótlólag bele is írom a receptbe, mert nekünk másnap még puhább volt) De amondó vagyok, legközelebb, ha lesz kedved újra megsütni ezt a sütit, próbáld ki, hogy jó 10 perccel hamarabb megnézed a tésztát. Ha tűpróbával oké, akkor kész. :) Vagy eleve alacsonyabb hőfokon sütöd. Én a sütés vége felé folyton szurkálom a tésztákat, mert hát sose lehessen tudni. :) Van, hogy ugyanaz a süti nem sikerül kétszer ugyanúgy, pedig mindent egyformán csinálok. Remélem tudtam segíteni! Üdv: Ági

      Törlés
  4. Nagyon szepen koszonom a gyors valaszod kedves Agi! Igen, mindenkeppen segitettel, mert legalabb megerositettel abban, hogy valoszinu tulsutottem a tesztat, igy legkozelebb - mert biztos meg fogom sutni tobbszor is - majd jobban odafigyelek es szurkalom tobbszor is, ahogy irtad:) Nagyon szepen koszonom meg egyszer a segitseged es a csodalatos receptet. Udv.: Istvan

    VálaszTörlés