Oldalak

2015. január 11.

Almás burgonyafánk pikáns szilvaszósszal









Vízkereszt napjával elkezdődött a farsang. Ennek az időszaknak egyik jellegzetes süteménye a fánk, aminek milliónyi variációja létezik és egyik finomabb, mint a másik. Én is imádom a fánkot. Az egyik első és legnagyobb kedvenc a szalagos fánk. Puha kelt tészta, lekvárral és porcukorral. Hú... lassan újra sütnöm kéne, ha már tényleg farsang van. :D Mivel a fánk(ok) próbája is az evés, ezért most egy cseppet sem hagyományos, almás-burgonyás-túrós fánkot sütöttem. :) Jelentem, kiállta a próbát, készül még máskor is! :)










Hozzávalók 15 fánkhoz:
A tésztához:
40 dkg héjában főtt burgonya
20 dkg alma
15 dkg túró
8 dkg liszt
2 ek. cukor
1 citrom reszelt héja
1 kk. sütőpor
1/2 kk. őrölt fahéj
1/2 kk. só
1 tojás
2 ek. vaj a sütéshez

A szilvaszószhoz:
30 dkg friss szilva
1 teáskanál guineai bors
1 cm friss gyömbér
2 ek. cukor
2 ek. vaj
1 teáskanál étkezési keményítő
0,5 dl víz

A tálaláshoz:
fahéjas porcukor


  1. A szószhoz a szilvát megmossuk, kimagozzuk, húsát apró kockákra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, rátesszük a cukrot és világosra karamellizáljuk. 
  2. Hozzáadjuk a szilvát, a finomra vágott gyömbért és a mozsárban durvára tört guineai borsot. Fedő alatt addig pároljuk, míg a szilva megpuhul. Vízben elkevert étkezési keményítővel besűrítjük a szószt. Ha kész lefedjük, melegen tartjuk. 
  3. A fánkhoz a kihűlt burgonyát és az almát meghámozzuk, finomra reszeljük, majd a többi hozzávalóval együtt alaposan kikeverjük a tésztát. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat. A tésztából tojásnyi halmokat teszünk a serpenyőbe, majd formára igazítjuk őket. 
  4. Néhány perc alatt a mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Tálaláskor a burgonyafánkot meghintjük fahéjas porcukorral és szilvaszószt kínálunk mellé.









A receptet megtaláljátok a Kifőztük januári számában is. :)

4 megjegyzés:

  1. A fánk is, a szilvaszósz is remek választás!

    VálaszTörlés
  2. Nem csoda, hogy kiállta a próbát ez a különleges fánk, mert nagyon finomnak látszik. A szósz pedig külön érdekes, nagyon szívesen megkóstolnám őket együtt. A guineiai borsot nem ismerem, érdekes lehet. :)
    Én is szalagos fánk rajongó vagyok, de még sosem sütöttem, csak egy nagyon hasonlót nemrég, amit már te is tudsz. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyi? :D Így együtt nagyon klassz párost alkotnak. :) Hát, ezt a borsot én sem ismertem, de most volt szerencsém kipróbálni és határozottan megkedveltem. :D
      Ó... igen a szalagos fánk... az egyszerűen örök. Hanem erre a te fánkodra most már nagyon kíváncsi vagyok ám! :D Még jó, hogy nemsoká közelebbről is szemügyre vehetem! ;)

      Törlés