2014. november 30.

Adventi várakozás






"Az ádventi várakozás lényege szerint: várakozás arra, Aki van; ahogy a szeretet misztériuma sem egyéb, mint vágyakozás az után, aki van, aki a miénk."
Pilinszky János












2014. november 29.

Mézes-mustáros csirke kurkumás rizzsel - Blogkóstoló 20.






Második alkalommal veszek részt ebben a játékban és igen megtetszett. :) Miközben böngészek a nekem sorsolt blog receptjei között, rengeteg klassz ételt találok. A résztvevőket nézegetve pedig számomra új és érdekes bloggal találkozom. Egyszóval klassz! A mostani forduló házigazdája a Serpenyő Virtuóz blog. Az előző fordulóban épp tőlük kóstoltam. :) A szerencse ezúttal Jucihoz navigált. Jucinál rengeteg csodás süteményt, tortát, édességet lehet találni. Órákig csak böngésztem, egyszerűen nem tudtam eldönteni, hogy mit válasszak a sok finomság közül. Furcsa módon végül ezt a tejszínes mézes-mustáros-gyömbéres csirkét készítettem el; egy kicsit átalakítva. Nagyon szeretjük a mézes-mustáros csirkét, épp itt volt az ideje, hogy ebben a formában is felkerüljön a blogra. :)




 

Hozzávalók 2 személyre:
A csirkéhez:
1 egész csirkemellfilé
4 ek. mustár
4 ek. méz
2 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
őrölt gyömbér
1 ek. sima liszt
2 dl. habtejszín
kevés víz

bors

A rizshez:
1 bögre rizs
2 bögre víz
1 marék mazsola
1 kk. kurkuma


A salátához:
2 szál zsenge póréhagyma
1 zöld húsú paprika
fél fej kínai kel
citromlé
olívaolaj

kevés gránátalmamag a díszítéshez


  1. A húst előző este felkockázzuk, majd jól záródó dobozba tesszük a mézzel, mustárral és a karikára vágott fokhagymával együtt. Az egészet jól átkeverjük, majd lezárva egy éjszakán át hűtőben pácoljuk a húst.
  2. A salátához a zöldségeket vékony csíkokra vágjuk, tálba halmozzuk, megcsorgatjuk némi citromlével és olívaolajjal. A tetejére gránátalmamagot szórunk.
  3. A rizst és mazsolát átmossuk, majd sóval és kurkumával ízesített vízben puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük, melegen tartjuk.
  4. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd rátesszük a húst a mézes-mustáros páccal együtt, ízesítjük gyömbérrel és -kezdetben fedő alatt- készre sütjük. Akkor jó, ha a szaft jól besűrűsödik, a méz elkezd karamellizálódni és a hús aranybarna színt kap. Ekkor lehintjük liszttel, kicsit átpirítjuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, némi vizet, ha szükséges és átforraljuk. Ha elkészült, a kurkumás rizs tetejére halmozzuk; friss salátát kínálunk mellé.






2014. november 27.

Fehér csokoládés sütőtöktorta









Korábban is készítettem már sütőtökkel süteményt, de azt hiszem ez a torta örökre felkerült a családi recepttárba. :D Azoknak is jó szívvel ajánlom, akik nem rajonganak a sütőtökért, mivel ebben a süteményben az íze egyáltalán nem tolakodó. :) Páromnak is nagyon ízlett, pedig ő nem szereti a sült tököt. Azt hiszem azóta sem árultam el neki, hogy mi volt a tésztában. ...és nem is lényeges, mert jóízűen befaltuk az egészet. ;)










Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű formához:
25 dkg margarin
20 dkg jó minőségű fehér csokoládé
15 dkg barna cukor
3 tojás
csipet só
15 dkg sima liszt

3 ek. búzakorpa
1 csomag sütőpor (12 g)
25 dkg sült tök pürésítve
 
Kevés margarin és liszt a forma kikenéséhez, 1,5 dl habbá vert tejszín a díszítéshez.


  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. Egy hőálló tálba kockázzuk a margarint, beletördeljük a csokoládét, és betesszük olvadni a melegedő sütőbe. Így nem kell külön vízgőz felett végezni az olvasztást.
  3. A cukrot a tojásokkal simára keverjük. Közben a csokoládét kivesszük, átkeverjük, ha még nem olvadt el teljesen, visszatesszük kicsit a sütőbe, de vigyázzunk, nehogy túlmelegedjen.
  4. Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a búzakorpát, sütőport, a csipet sót.
  5. A csokoládét a margarinnal szép fényesre keverjük, kicsit hűlni hagyjuk. Egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kikenünk margarinnal, liszttel áthintjük.
  6. A langyos olvasztott csokoládét a tojásokhoz adjuk, simára keverjük. Hozzáadjuk a lisztes keveréket, gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd beleforgatjuk a pürésített sült tököt. Ne keverjük sokáig, mert tömör lesz a tészta. Elegyengetjük a tortaformában és ~35-40 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha megszurkálva pár kis morzsa tapad még a tűre. Ne süssük túl, mert kiszárad. Ha nagyon pirulna a teteje, tegyünk fölé alufóliát.
  7. A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni. A formából kivéve tejszínhabbal díszítjük.











A receptet megtaláljátok a Kifőztük novemberi számában is. :)

2014. november 26.

Almás-burgonyás bébiétel joghurttal







Az alma-krumpli kombinációban az a klassz, hogy nagyon jól variálható más finomságokkal. Ilyen például a joghurt. Már jó ideje eszegeti Csemete az almás "krumplifőzeléket", többször készült már joghurttal is, de még csak most jutottunk odáig, hogy meg is örökítsem. :D A késedelemnek egy nagy előnye van: az étel tutira le van tesztelve. ;)






Elkészítés:
  1. Két rész burgonyát és egy rész almát megtisztítunk és felkockázunk. 
  2. A burgonyát annyi vízben, ami bőven ellepi, egy gondolatnyi sóval felteszünk főni. Mikor puha, hozzáadjuk az almát is, majd néhány percnyi főzés után -mikor az alma is átpuhul- az egészet összeturmixoljuk. Előzőleg leöntünk róla némi főzőlevet, majd pépesítés közben visszaadagoljuk, így érve el a kívánt állagot.
  3. A főzelékből egy adagnyit tálkába szedünk, hozzáadunk két teáskanálnyi natúr joghurtot -némi sinlac port ha szükséges- és alaposan elkeverjük.
  4. Tálalás előtt egy kávéskanálnyi olívaolajat keverünk a langyos ételhez.





2014. november 23.

Rántott csirkemell és egy kis nosztalgiázás :)









Az örök klasszikus. Szeretjük; bár nem mondhatnám, hogy heti rendszerességgel asztalra kerül. Sőt. Hosszú hónapok is eltelnek, mire újra készítek. Hogy miért? Nem tudom. :D Nemrég, kedves barátnőm frissítette blogján az egyik szuper receptje képeit -történetesen a fokhagymás, csípős tejfölben pácolt rántott szeletét-  és akkor ugrott be, hogy "Te jó ég, de rég volt rántott hús!". :) Annyira nekilelkesedtem, hogy muszáj volt mihamarabb elkészíteni. Tudom, a rántott hús készítése nem túl nagy ördöngösség, de nekem ennél az ételnél nem csak maga a hús a lényeg a tányéron. ;) Mindjárt elmondom, hogy miért.
...mert ha rántott hús, akkor kell friss citrom is, mert azzal kell megcsepegtetni a ropogós bundát. Ami pedig az egészet megkoronázza, az egy üveg Holland almaszósz. ♥ A hasábburgonya már csak körítés. :D Gyerekkorom óta imádom ezeket az ízeket együtt. Apu szorgosan hozta Hollandiából az almaszószt, mi pedig szorgosan ettük is. ...nagyjából mindenhez. :) Így került egyszer rántott hús mellé a tányérra, ami visszagondolva kissé fura, ám de annál klasszabb ötlet volt, mert nálunk azóta így kerek a rántott hús. :D






Hozzávalók 2 személyre:
1 egész csirkemell filé

bors
sima liszt
1 tojás
zsemlemorzsa
3 ek. mangalicazsír
két nagyobb szem sütni való burgonya
1 üveg Holland almaszósz
fél citrom cikkekre vágva



  1. A csirkemellből négy -nagyjából egyforma méretű- nyitott szeletet készítünk. A szeleteket enyhén kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. 
  2. Lisztbe, felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk a hússzeleteket. 
  3. Serpenyőben felhevített mangalicazsíron -kezdetben fedő alatt, majd egy fordítás után fedő nélkül- készre sütjük a csirkemellet.
  4. Közben a megtisztított, hasábra vágott burgonyát bő olajban/zsírban kisütjük.
  5. Tálaláskor almaszószt kínálunk a hús mellé és citromcikkekkel "díszítjük".










2014. november 20.

Óriás fahéjas csiga vaníliás mázzal












Ezt a sütemény -ami, ha nagyon akarjuk, lehet akár egy kelt torta is :)- a 28. SAD!-ra készült. A játék háziasszonya Kabóca, a Kabóca a konyhában blog írója. A játék témája pedig a csábító

FAHÉJ

Bizony, így, csupa nagybetűvel! :D Mert imádom! A játékra való jelentkezés és a süti elkészülte mégis kicsit kalandosra sikeredett. Még anno, mikor megláttam a kiírást, nagyon megörültem és gondoltam készítek is valami klassz fahéjas sütit. Rögtön eszembe is jutott egy recept, amit még régebben olvastam. Aztán sajnálatos módon, kissé ráfelejtettem a dologra. A minap azonban, nagyon kedves levelet kaptam Kabócától, amiben személyesen invitált a játékra. Kissé pironkodva -a feledékenységem miatt-, de annál nagyobb örömmel vonultam ki a konyhába, ahol is elkészült ez a nagyon-nagyon fahéjas sütemény. :)








Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
A tésztához:
35 dkg sima liszt
2,5 dkg friss élesztő
3 ek. cukor
4,5 dkg olvasztott vaj
120 ml langyos víz
60 ml langyos tej
1 nagy tojás
1 csipet só

A töltelékhez:
4,5 dkg olvasztott vaj
3 ek. cukor
1,5 ek. őrölt fahéj

A mázhoz:
12 dkg porcukor
3-4 ek. tej vagy tejszín
fél vaníliarúd kikapart magjai

  1. Az élesztőt a víz és tej keverékében egy kanál liszttel és egy kanál cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet, vajat, tojást, maradék cukrot, csipet sót tálba tesszük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Fakanállal ~5 perc alatt fényes tésztává dagasztjuk, majd olajozott tálban, fóliával letakarva, langyos helyen fél órát kelesztjük.
  3. A sütőt előmelegítjük 100 °C-ra. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral.
  4. A tésztát lisztezett deszkán 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, meghintjük cukorral és fahéjjal, majd hosszában 5 egyforma széles "szalagra" vágjuk.
  5. Az első szalagot feltekerjük, majd a forma közepére tesszük. A többi szalagot óvatosan a köré tekerjük úgy, hogy a végek mindig kicsit fedjék egymást. Így kialakítjuk a csigaformát.
  6. A sütőt kikapcsoljuk, a megformázott tésztát betesszük 20 percre kelni a sütőbe.
  7. Ha letelt az idő, bekapcsoljuk a sütőt 175 °C-ra és ~30-35 perc alatt készre sütjük a fahéjas csigát. Ha nagyon pirulna a teteje, tegyünk fölé alufóliát. Ha kész, rácsra téve langyosra hűtjük.
  8. Míg hűl, elkészítjük a mázat. A porcukrot, tejet/tejszínt és a vaníliát alaposan kikeverjük, majd ezzel a mázzal -egy keveset félre tehetünk a tálaláshoz- megcsorgatjuk a süteményt. Pár percet pihentetjük, majd szeleteljük a "tortát".












Ihletadó recept itt. :)