Oldalak

2014. július 31.

Kurkumás burgonyakrémleves






...végre elérkezett a várva-várt pillanat és elkészült az első burgonyakrémleves. Már milliószor neki akartam fogni, de valahogy mindig eltérültem. Most viszont erősen halaszthatatlanná vált az "ügy". Mondjuk a halaszthatatlanság szempontjából inkább a kurkuma érdekes, mintsem a burgonya, de kezdem az elején. Jó szokásomhoz híven, Macskanyelvnél nézelődtem a minap, a Süniskanál blogon, és újra szembejött velem a burgonyakrémlevese. Homlokomra csaptam: "Vááá! Mióta akarok már ilyen levest főzni!" Aztán persze megint elfelejtettem. Komolyan, nem is értem... :) Tegnap pedig Anyuval beszélgettünk a kurkumáról, hogy milyen jó hatással van az ízületekre és hogy milyen sokrétű a gyógyhatása. El is kezdtem törni a fejem, hogy mit készítsek kurkumával. Persze, tudom, milliónyi receptet talál az ember, de a sok közül igen nehéz választani. ...és miközben törtem a fejem, meglestem a Csemetét, hogy alszik-e, mert nagy a csend, pedig egy pillanattal azelőtt, még vígan szövegelt a játékainak. Belopóztam, meglestem. A kedvenc barijával a hasán nyomta a durmit egészen addig, míg Anya egy óvatlan mozdulattal hátra nem lépett, mire a bokája és a térde együttesen akkorát reccsentek, hogy az valami elképesztő. Persze Csemete megébredt a zajra, mire én kipucoltam a szobából. Hál'Istennek jó az alvókája, úgyhogy pár pillanat alatt újra álomba merült. Én pedig e három "dolognak" köszönhetően végre megfőztem a burgonyakrémlevest. :D 
Sok szeretettel ajánlom Anyunak, hátha jól jön még egy ötlet, hogy miben lehet kurkumát enni; Macskanyelvnek, az inspiráló leveséért és persze mindenkinek, aki olyan "recsegős", mint én és szereti a kurkumát. :D






Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya (tisztítva)
1 nagy fej vöröshagyma
1 kk. római kömény
1 ek. kurkuma
3 ek. olívaolaj
2 dl natúr joghurt
~1 l víz

bors

A tálaláshoz finomra vágott friss chili -vagy chilipehely-, citromillatú kakukkfű és néhány kanál natúr joghurt.


  1. Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat, beletesszük a mozsárban "megtört" római köményt, átkeverjük, majd üvegesre dinszteljük rajta a finomra vágott hagymát.
  2. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott burgonyát, fűszerezzük kurkumával, sóval, borssal, átkeverjük, majd felöntjük vízzel. Közepes lángon -néha megkeverve- addig főzzük, míg a burgonya megpuhul.
  3. Botmixerrel pürésítjük a levest, hozzáadjuk a joghurtot -tetszés szerint még hígíthatjuk vízzel-, egyet forralunk rajta és kész.
  4. Tálaláskor joghurtot kanalazunk a tetejére, chilivel és kakukkfűvel ízesítjük.






2014. július 30.

Szorgos vendégek :)






"Ez a döngicsélés jelent valamit. Olyan nincs, hogy csak döngicsélés van, meg zümmögés, és az nem jelent semmit. Ha döngicsélés van meg zümmögés, akkor ez azt jelenti, hogy valaki vagy valami döngicsél, illetve zümmög, és amennyire az én műveltségem futja, az egyetlen elképzelhető ok, ami valakit döngicsélésre, illetve zümmögésre indíthat, abban a tényben leli magyarázatát, hogy az illető egy méhecske."
A. A. Milne - Micimackó





















2014. július 27.

Meggyes-túrós kocka









Néhány éve, mikor még albérletben laktunk, a társasház földszintjén működött -gondolom még most is működik :D- egy kis pékség. Illetve egy nagy pékség kis boltja. Gyakori vásárló voltam náluk, mivel roppant finom süteményeik voltak. Az egyik, egy túrós-meggyes szelet volt, amit igen megkedveltünk. Nem csak amiatt, hogy nem túl édes, hanem olyan üdítő újdonság volt, hogy a tészta nem "csak" sima lisztből készül. Tudom, azóta sok helyen kínálnak már ehhez hasonló finomságokat. ...szerencsére... :) Egy szó, mint száz, mióta elköltöztünk, nem voltam ott vásárolni, ezért jó ideig nélkülöznünk kellett ezt a süteményt. De nem úgy van az, hogy akkor most már sosem eszünk ilyesmit! :D De nem ám! Éppen ezért elkészítettem hát itthon. Nagy valószínűséggel jól körbevigyorognának vele az említett kis pékségben, mivel a receptet nem kértem el, így azt hiszem kinézetre és ízre kissé távolabbi rokonságban állnak a süteményeink. Sebaj! Egy a lényeg, hogy az is, és ez is nagyon ízlik mindkettőnknek, úgyhogy rendszeresen készül majd. ;)






Hozzávalók egy 25x20x6 cm-es formához:
A tésztához:
15 dkg sima liszt
10 dkg graham-liszt
20 dkg margarin
15 dkg cukor
5 tojássárgája
4 tojásfehérje
1 csomag sütőpor (12 g)

A tetejére:
40 dkg túró
4 ek. tejföl
4 ek. porcukor
1 tojásfehérje
1 ek. búzadara

40 dkg meggy (magozva)
4 ek. fahéjas porcukor
1 ek. rumaroma
1 ek. étkezési keményítő


  1. A meggyet a fahéjas porcukorral, a rumaromával összeforgatjuk, félre tesszük.
  2. A túrót a tejföllel, porcukorral, búzadarával és a tojásfehérjével kikeverjük, félre tesszük.
  3. A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra. A sütőformát kibéleljük sütőpapírral.
  4. A tésztához a margarint kikeverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat. A sütőporral és csipet sóval elkevert lisztet beledolgozzuk, majd a habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A sűrű tésztát elsimítjuk a formában, majd elosztjuk a tetején a túrós "krémet".
  5. A cukrozott meggyhez hozzákeverjük az étkezési keményítőt, majd egyenletesen elosztjuk a gyümölcsöt a sütemény tetején. 
  6. Előmelegített sütőben ~50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha nagyon pirulna, a sütés vége felé tegyük egy kicsit lejjebb a süteményt. Ha kész, kivesszük a formából és sütőpapírostól rácsra tesszük hűlni, majd ezután szeleteljük.








2014. július 25.

Tejszínes-gombás penne új-zélandi spenóttal






Valami fantasztikus módon elkezdett hajtani az új-zélandi spenót. Nem győzöm szedni. :) Lehet, hogy lassan elkezdem betermelni egy részét a mélyhűtőbe. Készült már belőle köret és saláta -sajnos egyik sem érte meg a fotózást :)- most pedig ez a gyors és egyszerű étel.






Hozzávalók 2 személyre:
25 dkg durum penne
6-8 szép nagy csiperke
1 kis fej vöröshagyma
3 nagy marék új-zélandi spenót
1 gerezd fokhagyma
3 ek. olívaolaj
2 dl tejszín

bors

  1. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd rátesszük a vékonyra szelt hagymát és elkezdjük pirítani. Mikor üvegesedni kezd, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott gombát, picit sózzuk, majd lepirítjuk.
  2. Miközben a gomba pirul, feltesszük főni a tésztát.
  3. Ha a gomba kész, ráöntjük a tejszínt, átforraljuk, majd hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, ízesítjük sóval, borssal. 
  4. A tésztát leszűrjük, majd a spenóttal együtt a tejszínes-gombás mártáshoz adjuk. Összeforgatjuk, átmelegítjük és forrón tálaljuk.









Tipp: A spenót tisztítására Anyu egy nagyon jó technikát talált ki. A hajtásokat több vízben jól átmossuk, lecsepegtetjük. A leveleket úgy "húzzuk" le a hajtásokról, hogy a vastag levélér a száron maradjon. Így egy mozdulattal megoldjuk az egészet. :)

Az új-zélandi spenótról bővebben itt olvashattok.

2014. július 22.

Almás-barackos bébiétel






Az elmúlt két hétben igen sok dolog történt. Nagyjából két hónap telt el azóta, hogy a Csemete először hasról hátra fordult; aztán pár hét kihagyás után most már egyre sűrűbben gyakorolta új tudományát. Most szombaton pedig igen sok "edzés" -mint egy kis óramutató "körbejárt" az ágyban- és oldalt fekvés után hátról hasra fordult. De egy szempillantás alatt... :D Rengeteget "beszélget", kacag, ismerkedik a játékaival és minden érdekli. :) 
Izgalmas kaland ez mindannyiunknak... Látni, ahogy napról napra mi mindent tanul egy ilyen pici emberke. ...és olyan jó látni, hogy mennyire örül minden újdonságnak.
Gondoltam hát, hogy az evészet terén is újítunk picit. Így kipróbáltuk, hogy milyen a sinlac pép. Ez egy rizs- és szentjánoskenyérmag alapú hypoallergén pép. Az első pár napban üresen kóstolta, majd almával és barackkal. Azt hiszem a barackos valahogy jobban ízlik. :D Újabban pedig a két gyümölcsöt együtt teszem a péphez. ...vagy a pépet a gyümölcshöz...? Barackból kicsit többet, mert az édesebb. Igaz, ami igaz, még nagyon az elején járunk, és a rántott csirkecombig vezető úton még jó sok bébipapin kell "átrágnia" magát a Csemetének, de azt hiszem klasszul haladunk. ;)





A sinlac pépről további infó: www.nestlebaba.hu

2014. július 21.

Érik a paradicsom :)















...reggel és este...



 ...s a Nap első sugarainál valóra válik egy kis paradicsom hatalmas álma... :D

...mert a zöldségek valójában szuperhősök... 


2014. július 20.

Csokis-ribizlis muffin









Igen, tudom... :D Megint muffin. De hát ez van, ha az embernek gyorsan kell süti. :) Márpedig nyáron az ember lánya igyekszik kevesebb időt tölteni a konyhában. ...bármennyire imád is sütni/főzni. Szeretem ezt a fajta sütit, mert nagyon hálás. 25 perc alatt kész van minden tokkal, vonóval. Már csak egy kicsit kell várni, hogy hűljön és lehet is enni. ;)









Hozzávalók 12 db muffinhoz:
22 dkg süteményliszt
1 csomag sütőpor (12 g)
15 dkg cukor
2,5 dl tej
1 dl olaj
csipet só
10 dkg ribizli
6 dkg jó minőségű étcsokoládé


  1. A ribizlit megmossuk, leszárítjuk, leszemezzük. A csokoládét apróra vágjuk.
  2. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra, egy muffin-tepsi mélyedéseit kibéleljük muffin-papírral.
  3. Egy tálban elkeverjük a lisztet, cukrot és sütőport. Hozzáadjuk a csokoládét, a tejet, az olajat; gyors mozdulatokkal elkeverjük a tésztát, majd óvatosan beleforgatjuk a ribizlit.
  4. A tésztát elosztjuk a tepsiben, majd előmelegített sütőben ~18-20 perc alatt kisütjük a muffinokat. 






2014. július 19.

Folly Arborétum és Borászat - Badacsonyörs












A Folly arborétum az egyetlen, magánkézben lévő fenyőgyűjtemény Magyarországon. A birtok területe a 19. század második felében került dr. Folly Gyula (1867-1915) pécsi orvos családjának tulajdonába. Ő volt az, aki felismerte, hogy a Kisörsi-hegy déli oldalán, a Balaton közvetlen közelében fekvő hegyoldalnak egyedülálló mikroklímája van, mely lehetővé teszi olyan különleges fenyőfajták telepítését, melyek gyakran csak mediterrán vidékeken honosak.
A terület, melyen a növények telepítését megkezdte közel 0,4 ha, mely ma is a gyűjtemény magját képezi. Olyan fajokat igyekezett összegyűjteni, melyek jól hasznosítják az itteni klímát, de jól viselik a szárazságot is. Külföldi, főleg nyugat európai faiskolákkal vette fel a kapcsolatot, hogy beszerezhesse a különféle fenyőfajtákat. A két világháború után a fejlesztés teljesen szünetelt. 1950-ben a családi birtok egy része állami tulajdonba és a Badacsonyi Állami Gazdaság kezelésébe került, majd az alapító fia dr. Folly Gyula (1911-1979) 1953-ban újra megkezdte az egzóták telepítését. Először a lakóház -1878-ban épült, alatta található a pince, amelyben a mai napig a borkészítés folyik- előkertjét ültette be, majd észak felé haladva a többi teraszra is kerültek növények. 
A Badacsonyi Állami Gazdaság több parcellát is átadott a gyűjteményes kert bővítésére, ahonnan a szőlőt már korábban kivágták. Ezeken a területeken a növények telepítését már az unoka, Folly Gyula (1943-2011) végezte. 1977-ben díszfaiskolát létesített a lakóépülettel szemben, így biztosították az arborétum fenntartását. A kárpótlást követően visszavásárolta a korábban államosított területeket, így az egész újra a Folly család tulajdonába került. 2010-óta dr. Folly Réka és Folly Judit folytatja az évszázados hagyományt és ápolja, vezeti az arborétumot és a borászatot.














































































Szöveg forrása: www.follyarboretum.hu