Oldalak

2014. június 30.

Barátkozás az őszibarackkal :)






Hát itt volnánk... Ő, én és az őszibarack. :) ...nem is értem, úgy rohannak a napok, mintha az ember kergetné őket... :) Már eltelt négy hónap! Atya ég! Így hát elérkezett az ideje, hogy elinduljunk azon véget nem érő és minden bizonnyal roppant izgalmas úton, amit az ízek megismerése jelent. Bizony, ma volt a napja, hogy a kis legény először kóstolt barackot. Két egész kávéskanálnyit! ...na jó, inkább lé volt, mert a nagyja rost, passzírozáskor visszamaradt, de itt most az első új íz volt a lényeg. Én csak néztem nagy szemekkel, lélegzetvisszafojtva, hogy mi fog történni... Aztán akkora vigyor ült ki a képemre, hogy nagyobbat rajzolni sem lehet. :D Jó, persze azért volt fintorgás, nem is akármilyen, de kis gondolkodási idő után jöhetett az újabb próba. Így nagyjából 15 nekifutásra, adagonként 2-3 cseppel, de elfogyott ez a hatalmas mennyiség. Így remélem mától az őszibarack -amennyiben mézédes- hivatalosan is felkerülhet a menübe. :D






Óriási lépés egy csöpp embernek. ♥ :) 

2014. június 28.

Tőzegáfonyás panna cotta









Nemrégiben igen kedves felkérést kaptam. ...lenne-e kedvem egy új termékcsalád tagjait kipróbálni, illetve ezekkel a termékekkel új recepteket "kitalálni", melyek majd szerepelhetnek egy receptfüzetben is.
A Herbárium 2000 Kft. -a Bálint Cseppek gyártója és forgalmazója- minél szélesebb körben próbálja megismertetni az emberekkel a gyógy-és fűszernövények egészségre gyakorolt hatását. A természetes alapanyagokból készülő tinktúrák (alkoholos-vizes kivonatok), 100 %-os hidegen sajtolt magolajok, olajos kivonatok és kolloidos vizek gyártása és forgalmazása mellett az elmúlt évben új termékcsaládot vezettek be. 
A Bálint Csemegék 100%-ban természetes készítmények, melyek nem tartalmaznak semmiféle hozzáadott anyagot. Ezek a csemegék úgynevezett fagyasztva szárítással készülnek. Ez az eljárás különösen kíméletes, mivel a gyümölcsök, zöldségek természetes tulajdonságai -szín, íz, illat, valamint vitamin és ásványi anyag tartalma- változatlanok maradnak. A feldolgozás során nem használnak színezéket, tartósítószereket és adalékanyagokat sem. Éppen ezért ezek a termékek könnyen beilleszthetők különféle diétákba, étrendekbe.
Nagy örömmel tettem eleget a kérésnek és izgatottan vártam a kipróbálásra váró termékeket. :)
Az első Csemegével nem is készülhetett más, mint egy desszert. Több szempontból is első, mivel panna cotta-t sem csináltam még, de úgy gondoltam ez most egy remek alkalom lesz. :)







Hozzávalók 4 személyre:
4 dl tej
2 dl tejszín
2 dl joghurt
fél rúd vanília
3 ek. cukor/nyírfacukor
10 g zselatinpor
12 g fagyasztva szárított tőzegáfonya
2,5 dl langyos víz
2 ek. méz
1 csapott ek. étkezési keményítő
csipet fahéj (elhagyható)



  1. A tejet, tejszínt, joghurtot lábosba öntjük. Hozzáadjuk a vanília kikapart magját, a cukrot, majd közepes lángon, gyakori keverés mellett felforrósítjuk, majd félre tesszük, kicsit hűlni hagyjuk.
  2. A tejszínes keverékből néhány kanálnyit kiveszünk. Egy kis tálkában kikeverjük a zselatinnal, majd a tejszínes keverékhez öntjük és alaposan elkeverjük. A langyos keveréket 4 részre osztjuk, majd betesszük a hűtőbe néhány órára, míg megszilárdul.
  3. Közben a tőzegáfonyát beáztatjuk a langyos vízbe, míg megszívja magát, majd a levét lábosba szűrjük. Hozzáadjuk a mézet, fahéjat és felmelegítjük. Néhány evőkanálnyi vízzel kikeverjük az étkezési keményítőt, majd a gyümölcshússal együtt a felmelegített folyadékhoz adjuk. Addig kevergetjük, míg szépen besűrűsödik. Ha kész, kicsit hűlni hagyjuk, majd a desszert tetejére kanalazzuk. A kész panna cotta-t hűtve tálaljuk.








A receptet megtaláljátok a Bálint Cseppek nyári receptfüzetében. :)

Szöveg forrása: www.balintcseppek.hu

2014. június 27.

Tojásos nokedli saláta salátával









Gyerekkoromban Anyu és Apu sokszor csinált tojásos nokedlit. Azóta is az egyik legkedvesebb nyári ételem. :) Persze nem törvényszerű, hogy csak nyáron lehet enni... valahogy nálunk mégis mindig ebben az évszakban kerül asztalra. Most az első saját saláta salátával. :D Végre! Amióta kikelt a saláta a kertben, erre vártam. Mert az első étel nem is lehetett más vele, csak tojásos nokedli.






Hozzávalók 2 személyre:
A nokedlihez:
3 + 3 db tojás
sima liszt

bors
olívaolaj

A salátához:
1 szép nagy fejes saláta
cukor
ecet

víz 

  1. A salátát leveleire szedjük, alaposan lemossuk. Cukorral, ecettel, sóval ízesített salátalevet készítünk, majd beletépkedjük a leveleket. Átforgatjuk, pihentetjük, míg elkészül a nokedli.
  2. Három tojásból kevés sóval és annyi liszttel, amennyit felvesz, kikeverjük a galuska tésztát. Forrásban lévő enyhén sós vízbe szaggatjuk, ha kifőtt, leszűrjük.
  3. Egy nagy serpenyőben olívaolajat hevítünk, rátesszük a lecsepegtetett galuskát, átforgatjuk.
  4. A megmaradt tojásokat tálba ütjük, felverjük, sóval, borssal ízesítjük és a galuskára öntjük. Kevergetve készre sütjük az ételt. Frissen, nagy adag salátával tálaljuk.







2014. június 23.

Meggyes bukta












Nagyon sokszor megsütöttem már ezt a buktát. A tészta receptje az egyik kedvenc ajándék Rama füzetkémből van, ami még a szorgos "vonalkód-küldözgetős" időszakból származik. :) Szeretem ezt a kelt tésztát, mert gyorsan kész van és olyan jópofa, ahogy a kis "gyerek-bukták" ott ülnek a tepsiben. :D Most, hogy javában tombol a meggyszezon, gondoltam kipróbálom ezzel a gyümölccsel is.




 

Hozzávalók 20 db buktához:
A tésztához:
5 dkg olvasztott margarin
2,5 dkg friss élesztő
6 dkg cukor
1,25 dl langyos tej
40 dkg süteményliszt vagy sima liszt
2 db tojás
fél kk. só

A töltelékhez:
40 dkg friss meggy
3 ek. porcukor
fél kk. őrölt fahéj
3 ek. víz
1 púpozott ek. étkezési keményítő

Olvasztott margarin a kenéshez, porcukor a szóráshoz.

  1. Az élesztőt egy teáskanálnyi cukorral és egy evőkanálnyi liszttel felfuttatjuk a langyos tejben.
  2. A lisztet, sót, cukrot, tojásokat, olvasztott margarint tálba tesszük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és kézzel összeállítjuk a tésztát. Alaposan átgyúrjuk, majd letakarva ~30 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  3. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A meggyet megmossuk, kimagozzuk, a porcukorral és fahéjjal együtt lábosba tesszük. Kicsit állni hagyjuk, majd ha már levet eresztett, felforraljuk, de nem főzzük. Hozzáadjuk a vízzel kikevert étkezési keményítőt, gyorsan elkeverjük, így besűrítjük vele a tölteléket. Levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.
  4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Egy 25x20x6 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  5. A tésztát lisztezett deszkán ~45x36 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd 20 részre vágjuk. A tésztanégyzetek közepén elosztjuk a tölteléket, majd egyenként kis buktákat formálunk. A tészták sarkait összefogjuk, majd a széleket összedolgozzuk (ez a rész kerül majd alulra). Egyenként körbekenjük őket olvasztott margarinnal, majd a tepsibe sorakoztatjuk a buktákat. A tetejüket is lekenjük margarinnal.
  6. Előmelegített sütőben ~20-25 perc alatt készre sütjük. Még langyosan meghintjük porcukorral, majd tálaljuk.







2014. június 20.

Virslis kifli









Hogy, hogy nem, de elfogyott a kenyér itthon és éjszaka már nem volt kedvem sütni. Reggel viszont nem volt kedvem boltba menni, mivel jó ideje már csak itthon sült kenyeret eszünk. ...az viszont kicsit tovább tart... Ki kellett találnom, mi legyen a reggeli, így a jól bevált pizza tésztát használtam -mert az sokkal gyorsabb- ezekhez a kiflikhez. :) Jók lettek... Sütök máskor is! :D






Hozzávalók 4 db kiflihez:
6 dl kenyérliszt BL80
1,5 dl langyos víz
1 dl langyos tej + kevés a kenéshez
1 tk. cukor
2,5 dkg friss élesztő
1 kk. só
2 ek. olívaolaj
4 szál főtt frankfurti virsli
mustár

  1. A lisztet és sót tálba tesszük. A víz és tej keverékében cukorral és kevés liszttel felfuttatjuk az élesztőt, majd az olajjal együtt a tálba öntjük és kézzel összeállítjuk a tésztát. Letakarva ~30 percet kelesztjük.
  2. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
  3. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk. Négy részre osztjuk, majd mindegyiket ~20 cm hosszú ovális formára nyújtjuk. A közepüket megkenjük mustárral, ráfektetjük hosszában a virslit, majd feltekerjük a tésztát.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a kifliket, tetejüket megkenjük tejjel, majd az előmelegített sütőben ~15-20 perc alatt készre sütjük.




2014. június 18.

Meggy chutney









Szeretjük a chutney-kat. Gondoltam, ha már itt a szezonja, kipróbálom meggyből is. Nagyon kellemes édes és savanykás, fűszeres chutney lett belőle. Azt hiszem legközelebb dupla adagot készítek. :D Sültekhez, grillezett húsokhoz, de akár sajtok mellé is nagyon finom. Aki szereti az erős ízeket tegyen bele friss chilit, vagy chilipelyhet. :)






Hozzávalók 8-10 személyre:
1 kg meggy
8-10 ek. cukor
2 ek. balzsamecet
2 tk. barna mustármag
2 tk. őrölt koriander
2 tk. őrölt gyömbér
1 tk. őrölt fahéj
10-15 szem szecsuáni bors
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 ek. olívaolaj



  1. A meggyet kimagozzuk. A vöröshagymát és fokhagymát finomra vágjuk.
  2. Az olívaolajat felhevítjük és elkezdjük rajta pirítani a vöröshagymát. Mikor üveges, rátesszük a fűszereket, a cukrot és néhány percig kevergetve együtt pirítjuk őket. Vigyázzunk, hogy a cukor nehogy odakapjon.
  3. Hozzáadjuk a fokhagymát, picit még pirítjuk, majd rátesszük a meggyet, a balzsamecetet és kevergetve felforraljuk a chutney-t. A lángot takarékra vesszük és addig forraljuk gyöngyözve, míg szépen besűrűsödik.
  4. Forrón tiszta üvegekbe szedjük, majd száraz dunsztba tesszük.








Nekem ebből a mennyiségből négy kis üveg -200 ml-es- meggy chutney lett. 


A receptet megtaláljátok a Kifőztük júniusi számában is. :)

2014. június 17.

Sült oldalas






Kiskoromban valahogy nem rajongtam a sült oldalasért. Nem is értem miért, pedig nagyon finom tud lenni. ...bezzeg a sült zsíros kenyeret sajttal és lilahagymával, azt bezzeg tudtam befelé gyűrni. :D Mióta saját konyhánk van, elég sokszor kerül asztalra. Jó sok fokhagymával megtűzdelve... Persze a zsírja most is ott csücsül már egy tálkában és arra vár, hogy kihűljön és mehessen a hűtőbe, hogy aztán frissen sült kenyérre kenve lehessen vele "bűnözni". :D






Hozzávalók 4-6 személyre:
1,5 kg oldalas (egyforma darabokra vágva)
1 fej fokhagyma
1 kk. köménymag

3-4 ek. zsír 

  1. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. Egy nagy tepsi alján elosztjuk a zsírt. A fokhagymagerezdeket félbe vágjuk. 
  2. A megtisztított húsok vastagabb részeit megtűzdeljük fokhagymával. Alaposan besózzuk őket, majd betesszük a tepsibe. Megszórjuk köménymaggal, pici vizet öntünk alá, majd az egészet alufóliával lefedjük.
  3. Előmelegített sütőben ~1,5-2 óra alatt puhára pároljuk a húst. A sütési idő nagyban függ attól, hogy a hús mekkora darabokra lett vágva.









 Tipp: Ha a húst félig fagyosan tesszük a sütőbe, akkor nem kell alá plusz víz.

2014. június 15.

Apák napjára ♥






"A világ tele van jó apákkal. Hogy miről ismerni fel őket? A jó apák azok, akik olyan rettenetesen hiányoznak, hogy távollétükben minden összeomlik. A jó apák azok, akik szeretnek, már jóval azelőtt, hogy megérkeznénk. A jó apák azok, akik keresésünkre indulnak, amikor nem leljük a hazavezető utat. Igen. A világ tele van jó apákkal. És a legjobbak azok, akik mellett életük párja jó anyának érezheti magát."
Született feleségek c. film








2014. június 14.

Mézes cseresznyedzsem









Már nagyon régóta szerettem volna kipróbálni, hogy milyen, amikor az ember lánya úgy tesz el gyümölcsöt, ahogy a "régiek". Semmi adalék, semmi tartósítószer, csak a gyümölcs és egy kis plusz. :) Most, hogy már hárman vagyunk, épp itt volt az ideje, hogy elhagyjam a dzsemfixet, befőzőcukrot (bár 'asszem ilyet életemben egyszer használtam) és minden olyasmit, ami nélkül még vígan lehet finom lekvárokat, dzsemeket, befőtteket eltenni. Itt az első cseresznyedzsem. ...kis mézzel és citrommal. Kellemesen édes és nagyon-nagyon gyümölcsös. :)






Hozzávalók 6 db 395ml-es üveghez:
3,5 kg tisztított, magozott cseresznye
20 dkg méz
1 citrom leve


  1. A cseresznyét, mézet és citromlevet nagy lábosba tesszük. Kis/közepes lángon időnként megkeverve elkezdjük felfőzni.
  2. Mikor a cseresznye összeesett és levet eresztett egy krumplinyomóval kicsit megtörjük a gyümölcsöt. Óvatosan, nem kell pépesíteni. :)
  3. Most már gyakrabban ránézünk, sűrűbben kevergetjük, nehogy lekapjon. Ha kellőképp besűrűsödött -ez nekem ~4 óra főzés volt-, tiszta, száraz üvegekbe szedjük. Az üvegeket lezárjuk, majd fejtetőre állítjuk 5 percre. Ezután egy napra száraz dunsztba tesszük őket, majd mehetnek a kamrapolcra. :)






2014. június 12.

Sonkás-rozmaringos grissini












Rég sütöttem már kenyérrudacskákat, így épp itt volt az ideje, hogy ismét készüljön egy adag. Először "csak" rozmaringosat akartam sütni, de aztán megláttam a kis darab füstölt sonkát a hűtőben. Gondoltam, szegény ne árválkodjon ott tovább, gyorsan felkockáztam és már ment is a tésztába. :) Gyerekeknek uzsonnára, vagy csak úgy rágcsálni, felnőtteknek egy kis "itóka" mellé jó választás lehet; de akár kirándulni is vihetjük. ;)






Hozzávalók 40-45 db-hoz:
30 dkg kenyérliszt BL80
20 dkg sima liszt

3-4 ek. olívaolaj
3 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
egy csokor friss rozmaring
10 dkg füstölt sonka


  1. A sonkát apró kockákra vágjuk. A rozmaringot megmossuk, leszárítjuk, majd finomra vágjuk.
  2. A kétféle lisztet tálba mérjük. Hozzáadjuk a sót, csipet cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáöntjük a vizet, az olívaolajat, végül beletesszük a sonkát és rozmaringot is. Kézzel összeállítjuk a tésztát, majd 5-7 percig dagasztjuk. Olajjal kikent tálba tesszük. A tészta tetejét is megkenjük olajjal, majd letakarva 1 órát kelesztjük.
  3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  4. A tésztát lisztezett deszkán jól átgyúrjuk, majd ~20x30 cm-es téglalappá nyújtjuk, amit hosszában félbe vágunk. Mindkét téglalapot 1,5 cm-es rudakra vágjuk. Ezeket a 10 cm-es rudakat deszkán ~20 cm hosszúra sodorjuk. Tepsire sorakoztatjuk őket, köztük egy kis helyet hagyva, majd előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük a grissini-t. Akkor jó, ha épp színesedni kezd, így kívül ropogós, belül puha lesz. 








A receptet megtaláljátok a Kifőztük júniusi számában is. :)