2014. február 27.

Sajtos bundás zsemle









Imádjuk a bundás kenyeret/zsemlét/kalácsot minden formában. Legtöbbször kenyérből készítem, méghozzá úgy, hogy egy kis zsebet vágok a kenyér közepébe és oda egy szelet sajtot rejtek a tojásba forgatás előtt. Lehet fokozni egy kis sonkával, vagy kék sajttal... Most azonban, mivel "csak" lenmagos zsemle volt itthon, abból készült el a bundás finomság. Csakhogy a zsemleszeletekbe nem olyan egyszerű zsebet vágni... Hát jó, akkor legyen kívülről sajtos. :D Igazán jópofa lett, mert a sajt szinte ropogósra sült. Most épp spenót mellé ettük, de lehet reggelire, vagy vacsorára is sütni, egy jó bögre forró teával, vagy kakaóval igazán remek tud lenni. ;)




 

Hozzávalók 2 személyre:
2 zsemle
3 nagyobb tojás
5 dkg finomra reszelt sajt
csipet só
gondolatnyi bors (elhagyható)

Olaj a sütéshez.


  1. A zsemléket ~1 cm vastag szeletekre vágjuk. A tojásokat tálba ütjük, hozzáadjuk a sót, borsot, reszelt sajtot és jól elhabarjuk.
  2. Egy serpenyőben ujjnyi olajat hevítünk, majd nem túl nagy lángon kisütjük a sajtos tojásba forgatott zsemleszeleteket. Akkor jó, ha mindkét oldaluk szép aranybarna. Ne süssük hirtelen, mert könnyen megég a sajt, belül viszont nyers marad a tojás. A kész bundás zsemléket papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk. Frissen tálaljuk.






2014. február 24.

Kardamomos kuszkusz fahéjas almával









Tejberizs, tejbegríz bármikor jöhet. :) Nagyon szeretem ezeket az ételeket. Egy jó kiadós leves után második fogásként, vagy akár jól behűtve desszertként is. Egy kis gyümölccsel. Most is valami ilyesmire fájt a fogam. A kamrában ott csücsült a kuszkusz, gondoltam miért is ne lehetne "tejbekuszkuszt" csinálni. :D Több helyen olvastam már róla, de valahogy eddig nem jött az ihlet, hogy el is készítsem. Ma viszont igen. A kardamomnak és a fahéjnak köszönhetően egy kicsit keleti ízvilágú lett, ami meglehetősen távol áll a jó kis kakaós tejberizstől. :D ...hogy hová el nem kalandozik az ember főzés közben egy-egy régi kedvenctől...?




 

Hozzávalók 4 személyre:
A kuszkuszhoz:
5 dl tej
2 dl kuszkusz
5-6 szem zöld kardamom
1 tk. vaj
3 ek. cukor/méz/erythritol
2 ek. főzés nélküli vaníliás pudingpor (elhagyható)

A fahéjas almához:
2 kisebb savanykás alma (Idared)
1 ek. cukor/méz/erythritol
őrölt fahéj
víz
1 tk. étkezési keményítő


  1. A kardamomot megtörjük, majd teatojásba rakjuk, így tesszük a tejbe, amit a cukorral együtt felforralunk. Ha a tej felforrt, levesszük a tűzről és kivesszük belőle a kardamomot. Beletesszük a kuszkuszt, a vajat, alaposan elkeverjük, majd lefedve pihentetjük, míg a kuszkusz megszívja magát a fűszeres tejjel.
  2. Míg a kuszkusz pihen, elkészítjük a fahéjas almát. Egy kis lábosba tesszük a hámozott, apró kockákra vágott almát. Ízesítjük fahéjjal, cukorral, felöntjük ~0,5 dl vízzel és közepes lángon puhára főzzük. Vigyázzunk, az alma ne essen szét. Az étkezési keményítőt elkeverjük néhány kanál vízzel, majd besűrítjük vele az alma levét. Hűlni hagyjuk.
  3. A langyosra hűlt kuszkuszban elkeverjük a pudingport. A kuszkuszt elosztjuk négy tálkába, majd betesszük a hűtőbe kicsit dermedni. Tálalás előtt a tetejére kanalazzuk a fahéjas almát.






2014. február 23.

Halfasírt









Szeretjük a halat, minden formában. ...kivéve talán nyersen, bár erről nem nyilatkozhatok, mert még úgy nem kóstoltam. :D Mostanában elég gyakran asztalra is kerül. Hol sütőben-, hol grillserpenyőben citromos-mustáros pácban sütve, rántva, vagy paprikás lisztesen... Újabban többször vettünk tengeri halfilét. Egyik-másik nagyon finom, bár kétségtelen, hogy az itthon honos halakhoz képes nagyon más ízük van. :) A legutóbbi vásárláskor nem volt az a márka, amit szoktunk venni, így egy másik került a kosárba. Hát nem tudom mi fán termett, de nem volt szegénynek sok íze. :) Így a második adag étel, ami belőle készült ez a halfasírt lett. ...és igen, így azért egészen más volt, mint simán mustáros pácban. :)





 

Hozzávalók 2 személyre:
20 dkg tengeri halfilé
1 pici fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek. mustár
1 ek. citromlé
1/4 piros kaliforniai paprika
kis csokor petrezselyem
4-5 friss zsályalevél
zsemlemorzsa

kevés olívaolaj


  1. A halat -ha mélyhűtött, kiolvasztjuk- késes aprítóban pépesre aprítjuk.
  2. A vöröshagymát, fokhagymát, paprikát nagyon apró kockákra vágjuk. A petrezselymet, zsályát finomra vágjuk, majd a halhússal és a többi hozzávalóval együtt jól összedolgozzuk. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, amennyitől jól formálható masszát kapunk.
  3. A fasírtalapból kis gombócokat formálunk, amiket korong formára lapogatunk, zsemlemorzsába forgatunk, majd felhevített olajban aranybarnára sütjük mindkét oldalukat.









Mi most vegyes salátával ettük, de tálalhatunk mellé párolt rizst, sült burgonyát, vagy burgonyapürét is. :)

2014. február 21.

Hutspot - Holland zöldséges burgonya










:) Egy újabb Holland étel. Bár bevallom, nem túl sokszor ettem ilyet, de attól még nagyon szeretem. Főleg, mert imádom a sárgarépát. Abból pedig itt nincs hiány. :D Most is igazából onnan jutott eszembe, hogy az ebédhez burgonyapürét akartam csinálni. Ami részben meg is valósult, hisz páromnak -mivel ő nem rajong a főtt répáért- végül el is készült, a főtt burgonya feléből viszont magamnak ezt a zöldséges változatot készítettem. Ennek az ételnek is sokféle elkészítési módja van. Hagyományosan a burgonyát, répát, hagymát együtt főzik leveskockával, vagy levesalappal ízesített vízben. Én jobban szeretem a pirított hagymát, így azt külön sütöttem hozzá. ...dupla adagot, hogy a burgonyapüréhez is jusson. :D






Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg burgonya (tisztítva)
40 dkg sárgarépa (tisztítva)
3 nagy fej lilahagyma
4-5 gerezd fokhagyma
kakukkfű
vaj
langyos tej
szerecsendió

bors
olívaolaj

Friss oregánó és metélőhagyma a díszítéshez.

  1. A burgonyát kis kockákra vágjuk, a répát felkarikázzuk. Mindkettőt enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. Tálba tesszük őket, majd áttörjük, de nem kell nagyon krémesre, úgy jó, ha kissé darabos marad.
  2. Míg a zöldségek főnek, a lilahagymát kockákra vágjuk, a fokhagymát felkarikázzuk. Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, majd közepes lángon szépen aranybarnára pirítjuk rajta a hagymát. Félúton hozzáadjuk a fokhagymát is, majd sózzuk, borsozzuk és kakukkfűvel ízesítjük.
  3. Az összetört zöldségekhez adjuk a vajat, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval, majd kevés langyos tejjel kikeverjük. A kész püré tetejére pirított hagymát halmozunk, díszítjük finomra vágott oregánóval és metélőhagymával, majd tálaljuk.





2014. február 19.

Málnás-mákos kocka












Még a karácsonyi sütisütéshez bespájzoltam néhány csomag mákot. Mivel a mákos sütiért itthon inkább csak én vagyok odáig, így nem is használtam fel az összeset. Most viszont kitört rajtam a mák-hiány. Ezt bizony gyorsan orvosolni kellett, így az egyik csomag mák ebben a sütiben lényegült át. :) Az eredeti recept a Horváth Ilona-féle Szakácskönyvből származik. Én még megturbóztam egy kis málnával. Nem rontotta el. ;)






Hozzávalók egy 20x25x6 cm-es sütőformához:
20 dkg darált mák
20 dkg sima liszt
1 csomag sütőpor
25 dkg cukor
3 tojás
2,5 dl tej
1 narancs reszelt héja
csipet só
15 dkg fagyasztott málna


  1. A cukrot a tojásokkal és egy kevés tejjel alaposan kikeverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a mákot, majd a sütőporral elkevert lisztet, csipet sót, majd beledolgozzuk a reszelt narancshéjat is. A maradék tejjel hígítjuk, jól kikeverjük.
  2. A sütőt előmelegítjük ~180 °C-ra.
  3. A sütőformát, vagy tepsit kibéleljük sütőpapírral, belesimítjuk a tésztát, majd a tetejére szórjuk a málnát.
  4. Betesszük az előmelegített sütőbe és ~25-30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha szép magasra feljön és a teteje picit aranybarna. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha kész, kiszedjük a formából, rácson hűlni hagyjuk. Szeleteljük, majd porcukorral hintve tálaljuk.






2014. február 17.

Sajtos kenyér












Nagyon szeretek kenyeret sütni. Mostanában valahogy leragadtam a gyökérkenyér egy bizonyos változatánál, pedig de jó is kísérletezni! :) Ehhez a sajtos kenyérhez Macskanyelv barátnőm túrós-pepperónis kenyérkéje adta az inspirációt. Igen, tudom... a két kenyérnek végül nem sok köze lett egymáshoz, mégis az alapötlet onnan jött, hogy legközelebb, ha túrót veszek, ezzel a recepttel is számolok majd. Volt itthon viszont sajtkrém, és sajt. Meg is beszéltük, hogy sajtkrémmel is jól működhet a dolog... Hát nekem se kellett több, ki is próbáltam. Az eredmény, kívül ropogós, belül puha és finom sajt ízű kenyér lett. Én még épp langyosan betermeltem két szeletet, csak úgy, magában. :D









Hozzávalók egy 23x11x6 cm-es kenyérsütő formához:
40 dkg kenyérliszt BL80
10 dkg natúr sajtkrém
5 dkg reszelt sajt (edami, vagy gouda)
3 ek. reszelt parmezán
3 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
2 tk. cukor
2 ek. olívaolaj


  1. A vízben kevés liszttel és  cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Egy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sajtkrémet, reszelt sajtot, parmezánt, olívaolajat, sót, végül a felfutott élesztőt és fakanállal, vagy kézzel jó ruganyos tésztává dagasztjuk a hozzávalókat. Pici olajjal lekenjük, majd letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kicsit ellapogatjuk -nagyjából téglalap alakúra, és olyan hosszúra, mint a forma-, majd feltekerjük, a formába tesszük. A kenyér tetejét 2-3 helyen éles késsel bevágjuk, lehintjük pici liszttel és betesszük a hideg sütőbe.
  4. A sütési hőmérsékletet 200 °C-ra állítjuk és ~50-55 perc alatt aranybarnára sütjük a kenyeret. A formából kivéve rácsra téve hagyjuk kihűlni.






2014. február 14.

Erdei gyümölcsös clafoutis








Ez a süti nagyon hasonlít a mi tejes piténkre, vagy a folyós pitére. A sütemény alapja egy sűrű palacsintatészta. Nagyon sok variációja ismert; édes és sós egyaránt, ám a tradicionális clafoutis eredetileg magozatlan fekete cseresznyével készül. Én most erdei gyümölcsökkel készítettem, de természetesen bármilyen gyümölccsel nagyon finom. :)









Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű sütőtálhoz:
14 dkg sima liszt
10 dkg cukor
3 nagy tojás (vagy 4 kisebb)
1 csipet só
3 dl tej
30 dkg erdei gyümölcs keverék (lehet mirelit is)
1 ek. vaj


  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. A lisztet tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a cukrot, csipet sót, majd a felvert tojásokat. A tejet fokozatosan adagolva, sima palacsintatésztává keverjük a hozzávalókat.
  3. A sütőtálat kikenjük vajjal, beleöntjük a tésztát, majd elosztjuk rajta a gyümölcsöt. Ha mirelit gyümölcsöt használunk, azt sütés előtt olvasszuk ki és csepegtessük le, hogy ne áztassa el nagyon a tésztát.
  4. A pitét betesszük az előmelegített sütőbe és ~30-35 perc alatt készre sütjük.
  5. Langyosan, porcukorral hintve tálaljuk.






2014. február 12.

Csicsókafánk









Nagyon egyszerű és laktató étel. Régen, imádtuk, mikor anyu a maradék krumplipüréből "krumplis pogit" sütött. :) Nyomtuk befelé kristálycukorral. :D Igen, bizony! Kristálycukorral. Anélkül is finom ám, egy kis fokhagymás tejföllel, vagy épp köretként. Persze attól függ, ki hogy készíti a krumplipürét. Nálunk otthon egy teljesen egyszerű, tejes-vajas variáció készül, így abból könnyen lehet pogit gyártani. Ezt az otthoni krumplis pogácsát alakítottam én át egy picit. Újra találtam csicsókát és arra gondoltam, miért is ne lehetne ebből valami édesség-félét varázsolni, elvégre a csicsóka is alapból édes egy kicsit. Tartalmas leves után második fogásként, vagy akár desszertként is tálalhatjuk. :)




 




Hozzávalók 25-30 db fánkhoz:
30 dkg csicsóka (tisztítva)
1 tojás
1 ek. vaj
csipet só
0,5 dl langyos tej
5 g friss élesztő
csipet cukor
sima liszt (amennyit felvesz)

Olaj a sütéshez, porcukor és kedvenc dzsem a tálaláshoz.


  1. A csicsókát kis kockákra vágjuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, langyosra hűtjük, majd áttörjük.
  2. Az áttört csicsókához adjuk a tojást, a vajat, csipet sót, a tejben cukorral felfuttatott élesztőt és annyi lisztet amennyivel lágy, fánktészta állagot érünk el. A lisztet apránként, fokozatosan adagoljuk, mert ha sok lesz, nagyon kemények lesznek a fánkok.
  3. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, ~0,5 cm vastagra nyújtjuk, majd tetszőleges formával kiszaggatjuk.
  4. Egy serpenyőben jó ujjnyi olajat hevítünk és aranybarnára sütjük benne a fánkok mindkét oldalát. Papírtörlőre szedjük őket, hogy leitassuk róluk a felesleges olajat, majd porcukorral hintve, dzsemmel tálaljuk.











Nálunk most szív alakú csiCSÓKafánkok is sültek, a közelgő Bálint-napi készülődés részeként. :D