2014. január 31.

Hagymás burgonya






...igen, tudom, hogy végtelenül egyszerű... :) Mentségemre legyen mondva, azért került fel a blogra, mert gyerekkorom óta az egyik kedvenc köretem. Még az is lehet, hogy egyszer valakinek jól jön a recept, mert még soha nem készített ilyet. :) ...ki tudja? Minden esetre, mi szeretjük. Előfordul, hogy főételként esszük egy jó kis salátával, de kétségtelen, hogy egy szép szelet sülttel az igazi. Így legutóbb az újévi sörös-mézes karaj mellé készült. :)




 

Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya (tisztítva)
1 közepes fej vöröshagyma
3-4 ek. olaj/zsír

bors

  1. A burgonyát nagyobb kockákra vágjuk, majd sós vízben megfőzzük. Lehetőleg olyan fajtát válasszunk, ami nem nagyon esik szét. :)
  2. Míg a burgonya fő, a hagymát apró kockákra vágjuk és egy magas falú serpenyőben felhevített zsiradékon aranybarnára pirítjuk.
  3. A megfőtt burgonyát a hagymára tesszük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd rázva-dobva átforgatjuk, hogy mindenhová jusson a fűszerekből és jól elkeveredjen a hagymával.









Tipp: Ha kedvünk tartja, a hagymával együtt apróra vágott fehér húsú paprikát is dinsztelhetünk a burgonyához. Igazán kellemes ízt kölcsönöz neki. :) Aki úgy jobban szereti, a végén kicsit "megtörheti" a burgonyát. Mi is megtörjük kicsit villával, de már csak a tányéron, aztán jól nyakon öntjük a sült hús szaftjával. :D

2014. január 29.

Csokibundás sütimacskák









Ezeket a macsekokat szintén a 21. SAD!-ra készítettem, melynek témája: Édes "macskásság"; háziasszonya pedig Macskanyelv barátnőm, a Sünis kanál blog írója. 
...szintén... történt ugyanis, hogy a minap végre megsütöttem kamaszkorom egyik kedvenc süteményét, a puncs szeletet. Igazából nem is tudom hogy lyukadtam ki ettől a sütitől a macskákig, de muszáj volt kipróbálni, hogy a kigondolt ötlet működik-e a valóságban is. :) ...hát, eléggé rendhagyó macskák készültek, de mire jó egy játék, ha nem lehetünk közben kicsit gyerekek? :D






Hozzávalók 6 macskához:
A tésztához:
25 dkg sima liszt
10 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tojás
3-4 ek. tej
csipet só

A sütialaphoz:
a fenti tésztából készült morzsa
4 ek. meggylekvár
3 ek. holland kakaópor
5 dkg étcsokoládé aprítva
5 dkg margarin
kevés tej

A bevonáshoz:
15 dkg ét tortabevonó

Az összeállításhoz és díszítéshez 1 szál száraz spagetti, néhány szál cérnametélt, szezámmag, kandírozott ananász.


  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, lisztezett deszkán ~3 mm vastagra nyújtjuk, majd 175 °C-ra előmelegített sütőben 12-14 perc alatt kisütjük. Még langyosan kisebb darabokra törjük, majd ha kihűlt a nyújtódeszkán, sodrófával morzsává törjük.
  2. A sütialaphoz a hozzávalókat tálba tesszük és alaposan összegyúrjuk. Kicsit pihentetjük, hogy a morzsa meg tudja szívni magát nedvességgel.
  3. A sütialapot 6 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként megformázzuk a macskákat. A fejet a törzshöz kis darab spagettivel rögzítjük.
  4. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. Míg a csoki olvad, "kiszabjuk" az ananászból a macskák orrát.
  5. Ecset -nekem szilikon ecsetem van- segítségével bevonjuk a sütimacskákat csokoládéval. Szezámmagszemeket, ananászorrokat és cérnametélt bajszot ragasztunk a cicáknak, egy-egy pötty csokoládé segítségével. Hűtőbe, vagy hűvös helyre tesszük őket, míg a "bundájuk" megszilárdul. :)






Fogyasztáskor vigyázzunk a spagettivel! :D

Játék - Ismerjük meg egymást!


Ezt a "retro" játékot Szera indította útjára, azzal a kedves gondolattal, hogy így kicsit jobban megismerjük egymást és megtudjuk kit is rejtenek a blogok, melyeket oly sokan meglátogatunk. :)

Engem a Csigabige kuckója blog szerzője Csigabige invitált a játékra , amit ezúton is köszönök szépen! :D

 

A játék szabályai:
  1. Linkeld be azt az embert a blogodba, aki kipécézett.
  2. Ossz meg magadról hét dolgot, akár különleges, akár hétköznapi.
  3. Pécézz ki 7 embert, nevezd meg és linkeld be őket a blogodba.
  4. Egy hozzászólásban értesítsd őket a blogjukon, hogy meghívtad őket a játékra.

7 dolog rólam:

  1. Szeretek a kertben lenni. Füvet nyírni, kapálni, ásni, ültetni, figyelni, ahogy a növények cseperednek, vagy hosszú percekig követni egy pillangót, hogy lencsevégre kapjam... örülök minden szál kinyíló virágnak, és az egyik legjobb dolog "leszüretelni" a saját termést. :D
  2. Imádok a konyhában lenni, új ételeket kitalálni, kísérletezni... teljesen kikapcsol és feltölt.
  3. Gyerekkorom óta szeretem dobálni a palacsintát.
  4. Szeretek festeni, rajzolni, kötni, varrni, horgolni, fotózni és még millió más dolgot...
  5. Szeretek mezítláb a fűben sétálni.
  6. Kedvenc színem a zöld.
  7. Igyekszem pozitívan gondolkodni és próbálom ezt átragasztani másokra. Ha másképp nem megy, hát bohóckodok, mert egy jó nevetés gyógyító erejű tud lenni. :)

Akiket szeretnék meghívni a játékra és így jobban megismerni:

  1. HajniZoli
  2. Brigitta 
  3. Muskátli Büfé
  4. Nyammm
  5. Sedith
  6. Zsuzsi
  7. Márti    

2014. január 28.

Chilis csirkés egytál









Régebben sokszor készítettem ezt az ételt, mert nagyon szeretjük. Ilyenkor mindig kerül pár adag a fagyasztóba is. Igen laktató és ami nagyon lényeges, gyorsan elkészül. Persze köszönhető ez a konzerv hozzávalóknak, de egyszer-egyszer belefér. :) Pont ilyen "esetekre" felkészülve csücsül mindig a kamrában néhány bab- és kukorica konzerv. Mert hát sose lehessen tudni, mikor van rá szükség. Ez az "egytál" is nagyon jól variálható. Én most tettem bele gombát és némi póréhagymát is. Ez utóbbit inkább csak a színe kedvéért, de az íznek is határozottan jót tett. :D Friss kenyérrel és egy jó kanál tejföllel nagyon finom.






Hozzávalók 6 személyre:
35 dkg csirkemell
konzerv fehérbab (nettó tömeg 400 g)
konzerv vörösbab (nettó tömeg 400 g)
konzerv kukorica (nettó tömeg 340 g)
5-6 szép nagy csiperke
1 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
kis darab póréhagyma
2 fehér paprika
4 dl házi paradicsomlé
8 dkg sűrített paradicsom

őrölt kömény
majoránna
oregánó
chilipehely 
2 tk. cukor
4 ek. olívaolaj


  1. A gombát, zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A hússal együtt a gombát, lilahagymát, paprikát, egyforma kis kockákra vágjuk. A pórét és fokhagymát felkarikázzuk.
  2. Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat és üvegesre dinszteljük rajta a lilahagymát. Rátesszük a húst, a paprikát és addig pirítjuk őket, míg a hús szép aranybarna színt kap. Fűszerezzük sóval, őrölt köménnyel, majoránnával és oregánóval. Átkeverjük, hozzáadjuk a gombát, fokhagymát és tovább pirítjuk addig, míg a gomba levének java része elfő.
  3. A paradicsomlében elkeverjük a sűrített paradicsomot. A konzerveket felbontjuk és levükből leöntünk egy kicsit. A gombás raguhoz adjuk a fehér- és vörös babot, kukoricát, majd az egészet felöntjük paradicsomlével. Hozzáadjuk a póréhagymát, a chilipelyhet, cukrot, átkeverjük és közepes lángon ~15 perc alatt összeforraljuk az ételt. Ezalatt a leve kissé besűrűsödik. Ha kell, még ízesítjük. Friss oregánóval megszórva, forrón tálaljuk.






2014. január 25.

Zellerkrémleves








Ezer éve nem főztem zellerkrémlevest. :) Épp itt volt az ideje. Nem is tudom, mikor ettem először zellert. Persze húslevesben, sárgaborsó levesben szerettem az ízét, de magát a zellert nem szívesen ettem meg. Aztán egyszer rávettem magam és a húslevesben főtt darabkából ettem egy picit. Hát így kezdődött. Nem mondom, hogy rajongásig odavagyok érte, de most már jó ideje szeretem. Nagyon finom, fűszeres, egészséges zöldségnek tartom, ami nagyon jó ízt kölcsönöz a vele készült ételeknek. :) No ez az íz ebben a krémlevesben hatványozottan érezhető. 









Hozzávalók 4-6 személyre:
50 dkg zeller (tisztítva)
1 l húsleves alaplé
1 kis fej vöröshagyma
szerecsendió
tárkony

2 ek. olívaolaj
3 ek. tejföl
1 ek. sima liszt
víz

A tálaláshoz 2-3 szelet gyökérkenyér és néhány vékonyra szelt zellerkarika.


  1. A zellert és a vöröshagymát apró kockákra vágjuk. Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat. Rátesszük a hagymát és zellert, majd 5-6 perc alatt aranyszínűre pirítjuk őket.
  2. Felöntjük annyi alaplével, ami épp ellepi a zöldségeket, majd fűszerezzük pici sóval, szerecsendióval és tárkonnyal és közepes lángon puhára főzzük.
  3. Ha a zeller megpuhult, botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a tűzre, felöntjük a maradék alaplével, némi vízzel, majd újra forraljuk.
  4. A tejfölt kikeverjük liszttel, hígítjuk pici vízzel, majd besűrítjük vele a levest. Ízlés szerint adunk még hozzá vizet, fűszerezzük, ha kell, majd ismét felforraljuk.
  5. Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, majd megpirítjuk rajta a -héjától megfosztott- kockákra vágott kenyeret és a vékonyra szelt zellerkarikákat. Tálaláskor ezekkel "díszítjük" a levest.










2014. január 24.

Sajtos tallér






Nem tudom, ki hogy van vele, de én, hajlamos vagyok megfeledkezni a sós süteményekről. Főleg ünnepek környékén -nem tudom miért, talán, hogy még jobban "megédesítsük" a napokat majdhogynem csak édes süteményeket "gyártok". :) ...zserbó, ischler, hókifli, nagymami tortája, vaníliás kifli, bonbonok és kekszek, de valahogy a sós rágcsálni-valók elmaradnak. Lehet, hogy mert kifejezetten édesszájú vagyok és mivel én vagyok a "sütifelelős", önző módon ezekből készítek többet. :D Pedig tényleg jól tud esni egy kis sós íz a sok édes után. ...vagy előtt, ...vagy közben, éppen ezért, most sajtos tallérokat sütöttünk. Igen, bizony, nem csak én, mert párom is besegített. :) Mivel ostyasütőben sütöttük és ezek nagyobbacska tallérok lettek, egyszerre csak egy fért a sütőbe. Ezért aztán eltartott egy jó darabig, mire végeztünk, de megérte. Közben persze bőszen meóztunk, így csak sacc/kb. darabszámot tudok írni az elkészült tallérokhoz. :D







Hozzávalók kb. 60-65 db tallérhoz:
50 dkg sima liszt
14 dkg margarin
10 dkg reszelt sajt
5 nagy ek. tejföl
1 tojás
4 g sütőpor
1 kk. őrölt kömény




  1. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd a többi hozzávalóval együtt kézzel jól összedolgozzuk. Tömör, ruganyos tésztát kapunk, amiből ~2,5 cm átmérőjű golyókat gömbölygetünk.
  2. Az ostyasütőt előmelegítjük, majd aranybarnára sütjük benne a tallérokat.



Virágzik a rozmaring




Rozmaring - Rosmarinus officinalis

2014. január 23.

Zsályás-rozmaringos csicsóka krémfehér sajttal









Akár fura, akár nem, még soha az életben nem ettem csicsókát. Igaz, eddig nem is nagyon botlottam bele sehol. Lehet én nem jártam "jó" helyen, de eddig valahogy elkerültük egymást. Tegnap azonban megtörtént a nagy találkozás. Nem máshol, mint itt, nálunk a sarki kis boltban. Néztem is nagyot, mikor a zöldséges polcról az egyik ládikából szép kis gumók mosolyogtak rám. ...alattuk a kiírás magyar csicsóka. ...és már téptem is a zacskót, hogy ezt most megkóstoljuk. Annyi fogalmam volt róla, hogy hasonló a burgonyához, bár semmiféle rokoni kapcsolat nincs köztük. Annál inkább szomszédi, ha a zöldségesnél egymás mellé kerülnek. :D Hazafelé jövet azon gondolkodtam, mit kellene belőle készíteni. Beléptem a kapun, a járda mellett szépen sorakoznak a zsályabokrok és már nem is volt kérdés, hogy mi lesz hozzá az egyik fűszer. Mivel a csicsóka alapból kissé édeskés, így tényleg nagyon jól illik hozzá a zsálya és a rozmaring -ami nem mellesleg virágzik, így január közepén :D-, egy kis citromlével, fokhagymával kiegészítve pedig egész különleges lett. A krémfehér sajttal pedig komplett vacsora kerekedett belőle. Mi most főételként ettük, de biztos vagyok benne, hogy egy szelet grillezett hallal, vagy csirkével is nagyon finom. :)




 

Hozzávalók 2 személyre:
60 dkg csicsóka
2 fej lilahagyma
1 fej fokhagyma
1 kis csokor zsálya
4-5 ágacska rozmaring
fél citrom leve
15 dkg krémfehér sajt
4-5 ek. olívaolaj



  1. A csicsókagumókat egy tiszta szivaccsal folyó víz alatt alaposan megcsutakoljuk, majd egyforma cikkekre vágjuk. Egy tűzálló tálba tesszük. Meghintjük sóval, meglocsoljuk olívaolajjal és kézzel jó alaposan összeforgatjuk.
  2. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
  3. A lilahagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, majd a csicsóka közé tesszük. A fokhagymát gerezdekre szedjük -nem pucoljuk meg teljesen, így nem ég meg-, szintén a tálba tesszük. Meglocsoljuk citromlével, megszórjuk rozmaring és zsályalevelekkel. Alufóliával letakarjuk a tálat és betesszük a sütőbe. ~20 perc után a fóliát levesszük és további ~40 perc alatt készre sütjük. A sütési idő függ a sütő típusától és attól, hogy mekkora cikkekre vágtuk a zöldségeket, ezért időnként tűpróbával ellenőrizzük.
  4. Ha kész, a tetejére kockázzuk a krémfehér sajtot.




2014. január 22.

Meggyes-krémes piskótatekercs












Nagyon fura, de még életemben nem sütöttem ebben a formában piskótát. Sütöttem már tortának, sütinek, de tekercsnek soha. A hétvégén viszont elkapott az alkothatnék... :) Összeszedtem mindent a kamrából, amiről úgy gondoltam, hogy jól illenének egymáshoz egy vasárnapi desszertben és végül ez a meggyes-krémes piskótatekercs kerekedett, azaz tekeredett belőle. :D







 

Hozzávalók:
A piskótához:
7 tojás
7 ek. cukor
7 ek. sima liszt
csipet só

A meggyes töltelékhez:
1 kis üveg magozott meggybefőtt
3 dl tej
1 dl a meggybefőtt levéből
1 csomag főzős puncs ízű pudingpor
1 tk. rumaroma
4 ek. cukor
15 dkg vaj
15 dkg porcukor

Kevés étcsokoládé a díszítéshez.


  1. A magozott meggyet szűrőbe öntjük -levét felfogjuk- és alaposan lecsepegtetjük.
  2. Először elkészítjük a krém főzött részét. A pudingport a cukorral és kevés tejjel egy lábasban csomómentesre keverünk. Hozzáöntjük a maradék tejet, a meggybefőtt levét, majd felfőzzük a pudingot. Ha kész, félre tesszük, hűlni hagyjuk. A tetejét fóliával letakarjuk, hogy ne bőrösödjön.
  3. A vajat kikeverjük a porcukorral és a rumaromával.
  4. A sütőt előmelegítjük 175°C-ra.
  5. A tojásokat szétválasztjuk. A cukrot habosra keverjük a tojások sárgájával, majd fokozatosan hozzákeverjük a szitált lisztet és a csipet sóval kemény habbá vert fehérjét.
  6. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, elegyengetjük a piskótatésztát és előmelegített sütőben ~15 perc alatt -sütőnként változó lehet- készre sütjük.
  7. A kész piskótát még melegen -kezekre vigyázva- sütőpapírostól feltekerjük. Pihenni hagyjuk.
  8. A krém vajas és főzött felét alaposan összekeverjük. A meggyet a maradék levétől kinyomkodjuk. A piskótáról leválasztjuk a sütőpapírt, közben kitekerjük a tésztát.
  9. Megkenjük a krémmel -amiből egy keveset félre teszünk díszítéshez-, majd elosztjuk rajta a meggyet. Feltekerjük a piskótát, majd óvatosan tálra tesszük. Megkenjük a félretett krémmel és reszelt csokoládéval díszítjük. Néhány órára betesszük a hűtőbe, majd tálaljuk.









2014. január 21.

Almás lencsesaláta









Valahogy a lencse kissé háttérbe szorult nálunk az utóbbi időben. Még jó, hogy szilveszterkor újra előkerülnek a lencsés receptek, így mostanában többször kerül asztalra. :) Általában főzeléket, vagy levest készítek belőle, de most inkább salátás hangulatban voltam. Jól illik sültekhez, de akár virslivel, vagy magában is nagyon finom. :)







Hozzávalók 6 személyre:
25 dkg lencse
1 nagyobb savanykás alma
1 kis fej lilahagyma
2-3 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
cukor
citromlé
ecet

bors

  1. A lencsét átválogatjuk, átmossuk, 2-3 órára beáztatjuk, majd ugyanabban a vízben feltesszük főni. A vizet babérlevéllel és pici sóval ízesítjük. 
  2. Ha a lencse megpuhult, leszűrjük és hideg vízzel átöblítjük. Alaposan lecsepegtetjük.
  3. Az almát, lilahagymát, újhagymát megtisztítjuk. Az almát felkockázzuk, a lilahagymát négyfelé vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Az újhagymát felkarikázzuk.
  4. Vízzel salátalevet készítünk, amit ízlés szerint ízesítünk cukorral, citromlével, ecettel, sóval, borssal és a reszelt fokhagymával.
  5. A hozzávalókat egy salátástálba tesszük, felöntjük a salátalével, az egészet óvatosan átkeverjük, majd 2-3 órára betesszük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.






A receptet megtaláljátok a Kifőztük januári számában is.

A tálkákat a Kézműves Kerámia biztosította. :)

2014. január 20.

Müzliszelet házilag









Néha rám tör a müzli-ehetnék. Olyankor veszek több félét, aztán napokig csak azt reggelizek, de van, hogy vacsorára is benyomok egy tálkával. Aztán telítődök és a megmaradt müzli ott árválkodik a kamrapolcon, arra várva, hogy mikor eszek belőle újra. Általában olyan nagyobb kiszerelésű keverékeket veszek, ami gyümölcsös, sok benne a zabpehely, a magok. Valahogy a csokis annyira nem jött be, se azok, amikben rengeteg kukoricapehely van. Nem tudom miért, talán mert a kukoricapehely olyan gyorsan elázik és plöttyedt lesz, ráadásul nem is túl egészséges. :D Persze itthon is szoktam keverékeket "gyártani", mert igazán nem kell hozzá sok dolog. Már napok óta szemeztem a felbontott gyümölcsös müzlivel a kamrában, de most nem volt kedvem tejjel enni... Valami másra gondoltam. Már régóta ki akartam próbálni, milyen is a házi müzliszelet -kismillió variáció létezik, amiket bőszen el is kezdtem olvasni, aztán arra lyukadtam ki, hogy miért is ne csinálnám meg a saját verziómat :D-, így hát nekifogtam és néhány perc múlva már kész is volt. Persze kicsit tovább tart, míg megszilárdul és szeletelni lehet, de így talán nem csak én fogok ilyesmit enni itthon. ;)









Hozzávalók egy ~20x35 cm-es sütőtálhoz:
40 dkg gyümölcsös-zabpelyhes müzlikeverék
5 dkg lágy zabpehely
3 dkg szezámmag
3 dkg lenmag
5 dkg kandírozott ananász
5 dkg kandírozott gyömbér
5 dkg vörös áfonya
12 dkg vaj
15 dkg méz
10 dkg barna cukor
1 marék kockára vágott kandírozott narancshéj
késhegynyi őrölt fahéj


  1. Egy kis lábosba kimérjük a mézet, vajat, barna cukrot. Hozzáadjuk a kandírozott narancshéjat, ízesítjük fahéjjal, majd folyamatos kevergetés mellett közepes lángon összefőzzük. Akkor jó, ha szépen gyöngyözik és karamellszerű lesz.
  2. A müzlikeveréket, zabpelyhet, szezámmagot, lenmagot, az apróra vágott kandírozott ananászt, gyömbért és vörös áfonyát tálba tesszük. Hozzáadjuk a mézes-fahéjas szirupot és alaposan összekeverjük az egészet.
  3. Egy kisebb tepsit, vagy sütőtálat kibélelünk sütőpapírral, majd a kész müzlialapot beleöntjük és kézzel -ha egy uzsonnás zacskót használunk kesztyű gyanánt, nem ragad ránk a müzli :)- jól lenyomkodva, szépen elegyengetjük. A tetejére sütőpapírt terítünk és lesúlyozzuk a müzlialapot, hogy minél tömörebb legyen és szépen összeálljon. Közben a sütőt előmelegítjük 170 °C-ra.
  4. A müzliről levesszük a súlyt, a sütőpapírt és ~20 percig sütjük. Ha kihűlt , tegyük hűtőbe néhány órára, így jobban megdermed, szebben lehet szeletelni.








Tipp: Ha nem "kész" müzlikeverékkel dolgozunk, készíthetjük úgy is, hogy száraz serpenyőben kicsit átpirítjuk a zabpelyhet, magokat, majd úgy keverjük össze a gyümölcsökkel és a mézes-fahéjas sziruppal. Ez esetben simán ki lehet hagyni a sütős lépést, csak beigazgatjuk a masszát a tálba, lenyomkodjuk, lesúlyozzuk és betesszük a hűtőbe néhány órára, míg megdermed. :)

2014. január 19.

Narancsos-barackos túrótorta









Egy szelet könnyű, gyümölcsös tortára bármikor vevő vagyok. :) Párom is szereti a túrós desszerteket, főleg, ha nem túl édesek. Épp ideje volt, hogy készítsek egy tortát, amiben felhasználhatom a karácsonyi csemegék egy részét, amik fura mód túlélték az ünnepeket. :D A fűszeres keksz nagyon jó lett a fanyar túrós krémmel. Persze barack helyett más gyümölccsel is készíthetjük.








Hozzávalók egy ~22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
A torta aljához:
20 dkg Spekulatius keksz
15 dkg vaj
1 ek. rumaroma

A túrós krémhez:
50 dkg túró
4 dl főzőtejszín (20 %-os)
1 tasak étkezési zselatin (25 g)
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
15 dkg porcukor
4-6 fél szem őszibarackbefőtt
10 dkg kandírozott narancshéj

A díszítéshez:
8-10 szem aszalt sárgabarack apró kockákra vágva

  1. A kekszet nyújtódeszkán sodrófával morzsává törjük. Nem kell püfölni, ha úgy csinálunk, mintha ki akarnánk nyújtani a kekszeket, szépen morzsásra törik és nem terítjük be az egész konyhát. :) A kekszmorzsát tálba tesszük. Meglocsoljuk a rumaromával, majd összekeverjük az olvasztott vajjal.
  2. Egy tálra -ugyanazon készítjük tortát, mint amin szervírozzuk majd- rátesszük a kapcsos tortagyűrűt (az alja most nem kell) fejjel lefelé, mert a teteje sima, nincs pereme. Körben kibéleljük egy csík szilikonos sütőpapírral, így majd nem kell késsel körbevágni a tortát és könnyen le tudjuk szedni róla a gyűrűt.
  3. A vajas kekszmorzsát a formába öntjük, elegyengetjük és jól lenyomkodjuk. Betesszük a hűtőbe szilárdulni, míg elkészítjük a túrós krémet.
  4. A tejszínt kis fazékban feltesszük melegedni. Mikor langyos, elkeverjük benne a zselatint és kevergetve felforraljuk. Ha kész, félre tesszük. Az őszibarackot felkockázzuk.
  5. A túrót tálba tesszük, villával áttörjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a citromlevet, porcukrot, apróra vágott kandírozott narancshéjat és jól összekeverjük. Ha a zselatinos tejszín langyosra hűlt, azt is hozzáöntjük és egyneművé keverjük a krémet.
  6. A tortaalapot kivesszük a hűtőből. Rászedjük a túrós krém felét, elegyengetjük, majd rászórjuk az őszibarack-kockákat. Beborítjuk a krém másik felével és 3-4 órára betesszük a hűtőbe, míg a krém teljesen megdermed. Levesszük róla a tortagyűrűt, a sütőpapírt és, majd tálalás előtt a tetejét aszalt sárgabarackkal díszítjük.








A recept megtalálható a Kifőztük januári számában. :)