Oldalak

2014. december 19.

Túrós fánkocskák












Ezt a fánkot már vagy ezer éve kinéztem magamnak kedves barátnőmnél, Macskanyelvnél. Mikor feltette a blogra a receptet, tudtam, hogy én ezt egyszer elkészítem. Aztán hogy, hogy nem, ráfelejtettem. A minap -ahogy minden nap :) - épp a Sünis kanálon nézelődtem, és eszembe jutott, hogy volt egy fánk, amit én meg akartam kóstolni. Meg is találtam gyorsan: Mazsolás túrófánk joghurtos szósszal... Annyira jól hangzik! És még milyen finom! Csak ajánlani tudom mindenkinek. 
Ezúton is nagyon köszönöm a receptet! ♥ Egy picit -de tényleg csak nagyon picit- változtattam rajta. ;)




 

Hozzávalók 24 fánkocskához:
A tésztához:
15 dkg túró
15 dkg sima liszt
fél csomag sütőpor
csipet só 2 tojás
3 dkg vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
1 marék mazsola
0,25 dl olaj

A szószhoz:
5 nagy ek. tejföl
fél citrom leve
1 ek. porcukor

A forgatáshoz:
őrölt fahéj
finom szemű kristálycukor


  1. Mazsolát megmossuk, kis időre langyos vízbe áztatjuk, hogy megpuhuljon, majd leszűrjük, leszárítjuk. A tejfölt kikeverjük a porcukorral és citromlével.
  2. A tojásokat a vaníliás cukorral és csipet sóval habosra keverjük. Hozzáadjuk a citromhéjat, olajat, mazsolát, túrót és krémesre keverjük. Beleforgatjuk a sütőporos lisztet.
  3. Egy lábasban olajat hevítünk. Nem kell, hogy túl forró legyen, mert akkor a fánkok külseje hamar megéghet.
  4. Két teáskanál segítségével diónyi gömböcskéket formálunk a tésztából és teszünk az olajba. Sütés közben egyszer átfordítjuk őket. Ha kicsit megbillentjük a fánkokat maguktól átfordulnak, ha az egyik oldaluk már jó. De azért jobb nagyon figyelni. :) Aranybarnára sütjük, kiszedjük, majd még forrón megforgatjuk őket fahéjjal elkevert cukorban. Azonnal tálaljuk, tejfölös szószt kínálunk mellé.






2 megjegyzés:

  1. Hát itt vannak ezek a fincsi fánkok! :) Úgy örülök, hogy ízlett neked! Szerintem nagyon szépek lettek, olyan, mintha mindketten egyszerre sütöttük volna. :D Ha a bécsi vásárban ilyet árultak volna, tuti nem maradtam volna fánk nélkül.
    Köszönöm! ;) ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Bizony itt vannak! És még lesznek is sokszor az asztalunkon, mert tényleg nagyon finomak! :) Most már akkor fánktesók is vagyunk! :D Gyorsan küldök is belőle, hogy ne legyen hiányérzet. ...már fánkilag. :D

      Törlés