Oldalak

2014. december 5.

Suikerbrood - Fríz édes kenyér









Folytatódik a Holland nosztalgia-projekt. :) Mégpedig ezzel a Frízföldről származó édes kenyérrel, melyet egész Hollandiában és Belgiumban előszeretettel fogyasztanak. Ezeken a vidékeken kisbaba születésekor hagyományosan ilyen kenyeret visznek ajándékba az anyukáknak. A fahéjjal és néha gyömbérrel ízesített tésztába rengeteg cukor is kerül. Ily módon ez a kenyér -vagy inkább kalács- nem mondható könnyű csemegének. :D Viszont annál finomabb. Nem is szokták reggelire, vagy vacsorára fogyasztani. Egy délutáni kávé, vagy tea mellé viszont kitűnő választás. Persze ez anno minket gyerekeket ez nemigen zavart, így vígan csemegéztük reggelire is egy jó bögre teával, vagy kakaóval, hogy aztán a sok cukortól felpörögve végigbohóckodjuk az egész napot. :D




 

Hozzávalók egy 23x11x6 cm-es kenyérsütő formához:
50 dkg sima liszt
7,5 dkg lágy vaj
6 g só
1 zacskó szárított élesztő (7g)
1 kk. barna cukor
1,5 dl tej
2 tk. fahéj
2 tojás
22 dkg kockacukor barna cukorból (eredetileg gyöngycukor)


  1. A langyos tejben elkeverjük a kávéskanálnyi barna cukrot és az élesztőt, majd 5 percig pihentetjük.
  2. A liszthez adjuk a sót, fahéjat, tojásokat, a vajat, majd fokozatosan hozzáöntjük az élesztős tejet is, miközben kézzel összeállítjuk a tésztát. Tapadásmentes felületen addig gyúrjuk, dagasztjuk, míg szép sima, ruganyos tésztát nem kapunk. 
  3. A tésztából cipót formálunk és kivajazott tálba téve, nyirkos konyharuhával letakarva, huzatmentes helyen ~1,5 órát kelesztjük.
  4. A sütőformát kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. A kockacukrot egy tiszta konyharuhába téve sodrófával megtörjük. A lényeg, hogy maradjanak benne nagyobb darabok is.
  5. A tésztát olajozott felületre borítjuk, majd ~30 cm átmérőjű kerek formára lapogatjuk. Rászórjuk a barna cukrot, majd feltekerjük a tésztát, kicsit átgyúrjuk, végül a "kenyeret" a sütőformába tesszük. Letakarjuk nyirkos konyharuhával és ~15-20 percet kelesztjük.
  6. Kelesztés után előmelegített sütőben ~ 30 perc alatt kisütjük. A formában hagyjuk míg langyosra hűl -mert a forró cukorsziruppal vigyázni kell-, majd kivesszük és tálra téve hagyjuk teljesen kihűlni.








Recept forrása: itt

6 megjegyzés:

  1. Hűha, ettől én is szívesen felpörögnék és bohóckodnék veled meg a Csemetével egész délután! :D Szeretném ezt a kenyeret, az biztos. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Akkor már szeletelem is! Gyere gyorsan, most lett kész a forró csoki! :D Csak hogy tényleg felpörögjünk. :D

      Törlés
  2. Jó cukros, de elvégre édes kalács. ;) Nekem is tetszik, úgy hogy listára felvéve, úgy mint oly sok más minden Tőled. Egyszer majd sort kerítek az elkészítésére, úgyis nagy kelt tészta rajongók vagyunk, és mindig kell egy finom kalács recept.;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D De aranyos vagy! Örülök, hogy tetszik! :) Addig is, míg elkészül nálatok, küldök kóstolót!
      ...ja! Sok recept még ennél több cukrot ír. :D

      Törlés
  3. Kedves Ági! Itt élek a frízek között 4. éve és a fríz férjemet szeretném meglepni egy friese suikerbrood-al :). Így találtam a receptedre és nagy örömmel látom, hogy más holland recepted is van! Te éltél itt korábban? Gratulálok a blog-hoz, most már gyakran fogom látogatni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mariann! Köszönöm a kedves szavakat! Örülök nagyon, hogy tetszik a blogom. :)
      Nem, én sajnos nem éltem kint. ...hacsak nem számolom azt az egy hónapot, amit még anno középiskola után kint töltöttem szakmai gyakorlat gyanánt. :) Apukám dolgozott egy holland vetőmagcégnél és az ő hatására szerettem bele Hollandiába. Néhány családi nyaralás alkalmával volt szerencsénk kint tölteni pár napot és imádtuk. :) Ott is kóstoltunk sok finomságot, később Apu is hozott haza mindig valami meglepetést. Néhány éve elkezdtem kutatni a receptek után, hogy itthon is elkészíthessem ezeket. :) Végül felkerültek a blogra. :) Azt hiszem lassan nekem is újra kéne sütnöm. ;) Remélem, hogy nektek is ízleni fog!

      Törlés