Oldalak

2014. december 31.

Koktél kréker









Nagyon rég nem sütöttem koktél krékert, pedig az egyik legjobb ropogtatni való. :) Szeretem ezt a sós sütit, mert a kelesztési időt leszámítva -azalatt viszont bármi mással foglalatoskodhat az ember lánya- nagyon gyorsan elkészül. 
Most újra előkerült a recept, méghozzá abból a jeles alkalomból, hogy kedves barátnőm -Macskanyelv- és párja eljöttek hozzánk. :) Nagyon örültünk az újbóli találkozásnak! Jót beszélgettünk, nevettünk, Ezúton is köszönjük szépen a sok szép ajándékot! Sün Balázs azt hiszem nem csak nekünk lesz kedvenc, hanem Csemetének is! ♥







Hozzávalók:
25 dkg sima liszt
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2,5 dl langyos víz
3 dkg élesztő
0,8 dl olaj
1 kávéskanál cukor


A tetejére szezámmag, lenmag, nigella, fekete szezámmag.


  1. A vízben kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A liszteket tálba mérjük, majd hozzáadjuk az olajat, sót és az élesztőt. Kézzel összeállítjuk, majd jól átgyúrjuk a tésztát. Letakarva 1 órát kelesztjük.
  2. A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra.
  3. A tésztát négy részre osztjuk. Az egyik negyedet -a többit letakarva a tálban hagyjuk- lisztezett sütőpapíron vékonyra nyújtjuk. Majdnem akkorára, mint a tepsi. Meghintjük tetszés szerinti "maggal". Nyújtófával kicsit átnyújtjuk, hogy jobban a helyükön maradjanak, majd késsel, vagy pizzaszeletelővel 2x2 cm-es négyzetekre vágjuk a tésztát. 
  4. Az egészet sütőpapírostól óvatosan átemeljük a tepsire, a négyzeteket kicsit széthúzgáljuk, eligazgatjuk; ~15 perc alatt aranybarnára és ropogósra sütjük, majd kihűtjük. Míg az előző adag sül, előkészítjük a többit is sorban, az előbb leírtak szerint.









Tipp: A tésztát meghinthetjük durva szemű sóval -ez esetben a tésztába kevesebb sót tegyünk-, mákkal, zöld fűszerekkel is akár. Vagy semmivel, ha épp ahhoz van kedvünk. :)

2 megjegyzés:

  1. Óóó, de jól tetted, hogy feltetted! :D Épp tegnap nézegettem a NS-in, hogy milyen sósságot lehetne sütni, és ott virított ez a kréker. Mondtam is magamban, hogy jé, ez az, amit ettünk nálatok, és milyen jó lenne, ha feltennéd a blogodra is.
    Örülök, hogy ti is jól éreztétek magatokat velünk, mint ahogyan annak is, hogy Sün Balázst nem csak én fogom szeretni. ;) ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D De jó! Működik a gondolatátvitel! Még mindig. ;) Örülök nagyon, hogy ízlett a kréker.
      Bizony ám, hogy jól éreztük magunkat; Csemetével az élen. :D

      Törlés