2014. december 17.

"Karácsonyi" püspökkenyér












A püspökkenyér is egy olyan sütemény, ami nálunk nem hiányozhat az ünnepi asztalról. A receptje Messzemamáék süteményes füzetében volt, s mióta az eszemet tudom, Anyu is ez alapján a leírás alapján készíti. :) Kiskoromban nagyon élveztük, hogy segíthetünk kikeverni a tésztát. Csak néztük, ahogy belekerül a sok-sok finomság. ...dió, mazsola, csokoládé, aszalt gyümölcsök, cukrozott citrom- és narancshéj, vagy épp birsalmasajt... És csak kevertük, kevertük, az elkószáló mazsolák és csokikockák pedig ripsz-ropsz elillantak a konyhapultról. ...néha a tányérról is elpárolgott néhány, míg Anyu a többi hozzávalót aprította. :D De persze ez a fajta kopás mindig bele volt számolva az aprítandó mennyiségbe. ;) Idén karácsonyra én is megsütöttem a püspökkenyeret, Messzemama receptje alapján. Igaz, picit módosítottam rajta, mert nem volt itthon birsalmasajt. Azt hiszem, azért is szeretem ezt a süteményt, mert még sosem volt kétszer, ugyanolyan ízű. :D 
A kis csipketerítőt még Messzemama horgolta, s én nemrég kaptam Anyutól, aminek nagyon-nagyon örültem, mert olyan szép és így már nekem is van emlékem a Nagyikámtól.


Anna, a Csokoládé Reformer blog írója a 29. SAD! háziasszonya. Szívemnek nagyon kedves témát választott, ez pedig nem más, mint a
"Nagyi Titka"


Sok szeretettel küldöm hát ezt a süteményt a játékra, ami idestova kilenc és fél hónapja már két Nagyi Titka.









Hozzávalók egy 23x11x6 cm-es sütőformához:
Az eredeti recept szerint:
4 tojás
14 dkg cukor
12 dkg sima liszt
fél csomag sütőpor
14 dkg vágott dió
4 dkg reszelt csokoládé
10 dkg apróra vágott mazsola
10 dkg apróra vágott birsalmasajt

A lényeg, hogy a dió/csokoládé/gyümölcs mennyisége összesen ~40 dkg legyen. Persze lehet ennél picivel több is. :D

Most:
15 dkg vágott dió
10 dkg mazsola
10 dkg aszalt meggy
5 dkg aszalt szilva apróra vágva
5 dkg jó minőségű étcsokoládé apró kockákra vágva
1 citrom reszelt héja


  1. A sütőt előmelegítjük 150 °C-ra, a sütőformát kibéleljük sütőpapírral úgy, hogy a széleken 10-10 cm-t túllógjon.
  2. A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a gyümölcsöket, csokoládét, citromhéjat. Átkeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral és csipet sóval elkevert lisztet.
  3. A tésztát a formába kanalazzuk, elegyengetjük. A sütőpapír kilógó széleit a tészta felett összetűzzük -egy kis sátrat formálva a tészta fölé-, hogy az ne égjen meg.
  4. 150 °C-on 40 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 100 °C-ra mérsékeljük és újabb ~40 perc alatt készre sütjük a süteményt. Tűpróbával ellenőrizzük. A formából kivéve, rácsra téve hagyjuk kihűlni.













8 megjegyzés:

  1. Gyönyörű! Nem csoda, hogy ez a szépséges és finom süti minden karácsonykor az ünnepi asztalra kell, hogy kerüljön. Szívesen eleszegetném én is. :)
    Épp nálam is sül egy süti, izgulok is, hogy milyen lesz, de ha meg leszek vele elégedve, akkor a csere reményében küldök belőle kóstolót. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Abban biztos vagyok, hogy finom lesz, úgyhogy nyugodt szívvel megelőlegezem a cseresütit! ;) Örülök, hogy tetszik, remélem ízleni fog! ♥

      Törlés
  2. Milyen kedves emlékek! :) Fincsi lehet a püspökkenyér és nagyszerű desszert az ünnepi asztalon :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de aranyos vagy! :) Köszönöm szépen! :)

      Törlés
  3. Úgy szeretem, amikor Messzemamádról mesélsz, mindig az én édesapám felőli mamám jut eszembe, Kicsimama. <3
    A püspökkenyered nagyon tetszik, tele minden finomsággal! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen kedves vagy! Olyan jó olvasni ezeket a sorokat! Köszönöm szépen! :) ♥

      Törlés
  4. Kedves Ági! Csodálatos, különleges édesség! Megkérdezhetném, hogy vaj valóban nem szükséges ebbe a sütibe?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszönöm! Generációk óta ez alapján a recept alapján készül nálunk a püspökkenyér; hidd el, nem hiányzik belőle a vaj. ;)

      Törlés