Oldalak

2014. december 21.

"Karácsonyi" bejgli













Ez a recept Anyu nővérétől, Magdikától öröklődött a családra -ugyanis ő jegyezte le anno-, így hát nálunk a bejgli is duplán Karácsonyi. ♥ :) Az elkészítéshez részletes leírás nem maradt ránk, így Anyu telefonon kért segítséget Katianyutól -az ikertestvérétől-, hátha ő jobban emlékszik, hogy is készült a bejgli a Karácsonyi családnál. Ezután Anyu leírta nekem is a receptet és az elkészítést is, így már felvértezve magam a "tudással", nekiláttam életem első bejglijének. Egy kicsit módosítottam a tészta receptjén -talán mert a hozzávalók is más minőségűek már, mint akkor voltak-, és a tölteléket egy kicsit lágyabbra készítettem. Azt már csak halkan súgom meg, hogy a nagy számolgatás és receptjegyzetelés közepette, annyira belemerültem az elkészítés mikéntjébe, hogy azt hittem, végül dupla mennyiségű töltelékkel készültek el a bejglik. :D De nem, az eredeti receptben is ennyi kerül bele. :)


 







Hozzávalók 2 -egyenként ~75 dkg-os- bejglihez:
A tésztához:
35 dkg sima liszt
10 dkg zsír
2,5 dkg friss élesztő
1 dl tej
7 dkg cukor
1 tojássárgája
csipet só

A diós töltelékhez:
20 dkg darált dió
15 dkg cukor
0,5 dl víz
fél savanykás alma reszelve
fél citrom reszelt héja
1 marék mazsola

A mákos töltelékhez:
20 dkg darált mák
15 dkg cukor
0,5 dl víz
fél savanykás alma reszelve
fél citrom reszelt héja
1 marék mazsola


  1. Az élesztőt langyos tejben egy kanál cukorral és egy kanál liszttel felfuttatjuk. A lisztet, a zsírral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót, a tojássárgáját, majd a felfuttatott élesztőt és kézzel összeállítjuk a tésztát. Letakarva, huzatmentes helyen 3 órát pihentetjük.
  2. Míg a tészta pihen, külön-külön elkészítjük a diós és mákos tölteléket. A mazsolát megmossuk, lecsepegtetjük. Cukorból és vízből szirupot főzünk, majd beletesszük a diót, mazsolát, reszelt almát és összefőzzük. Végül belekeverjük a reszelt citromhéjat, majd kihűtjük a tölteléket. Ugyanígy járunk el a mákos töltelékkel is.
  3. Pihentetés után, a tésztát kétfelé osztjuk, majd egyenként ~30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen elosztjuk rajtuk a diós/mákos tölteléket úgy, hogy a tészta széleinél 2-2 cm-t üresen hagyunk. A rövidebb széleken a túllógó részt ráhajtjuk a töltelékre -hogy a bejgli vége szép legyen-, majd az egyik hosszabb oldalánál fogva óvatosan feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a bejgliket úgy, hogy a tészta széle alulra kerüljön. Lekenjük őket tojássárgájával keresztben, majd betesszük a hűtőbe 1 órára pihenni.
  4. Pihenő után a bejgliket lekenjük tojásfehérjével, de ezúttal hosszában, majd újra visszatesszük a hűtőbe 15 percre. Közben a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. 
  5. A pihenő után újból lekenjük tojásfehérjével őket -szintén hosszában-, majd az oldalukat és tetejüket -egészen a sütemény aljáig- egy szendvicspálcikával végigszurkáljuk.
  6. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 160 °C-ra mérsékeljük és további 15 perc alatt készre sütjük a bejgliket. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, ezután szeleteljük.











 



Én most 4 kicsi bejglit sütöttem ezekkel a mennyiségekkel, mert egy diós és egy mákos ajándékba készült. :) A tésztát négyfelé osztottam egyenként 25x25 cm-es lappá nyújtottam, majd a fent leírtak szerint töltöttem és formáztam. A sütési idő rövidült ~10 perccel, de azért inkább ellenőrizzük többször. ;)


14 megjegyzés:

  1. Tehát, ha ilyet szeretnék mint a képen duplázzam meg a tölteléket? Gyönyörűséges ez az alig tészta sok töltelék:-)!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszönöm! Nagyon kedves vagy! :) A tölteléket már nem kell megduplázni, én már azokat a mennyiségeket írtam le itt, ahogy én sütöttem. :) De jó, hogy kérdezed, oda is írom. Remélem nektek is ízleni fog! Békés, boldog ünnepeket kívánok!

      Törlés
  2. Gyönyörűek lettek ezek a bejglik! Olyan mintha évek óta készítenéd! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de kedves vagy! :) Köszönöm szépen! ♥

      Törlés
  3. Nagyon szépek a bejglijeid! Ki is próbálom a recepted alapján.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :) Ó, de jó! Remélem nektek is ízleni fog! Békés, boldog ünnepeket kívánok!

      Törlés
  4. Azt a mindenit, de ügyes vagy! Le a kalappal! Még a gyakorlott bejglikészítőknél is előfordul, hogy kireped a sütijük, úgyhogy triplán büszke lehetsz magadra. És szerintem nagyon jól gondoltad, hogy módosítottál a recepten, hiszen kóstolás nélkül, messziről is látszik, hogy ezzel lett tökéletes és természetesen így már Ágis. Ha valaki ilyen bejglit tenne elém, akkor biztos nagyon tudnám szeretni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó! De nagyon aranyos vagy! ♥ Úgy örülök, hogy tetszik! :)
      Igen, a módosítás... hát az mókásra sikeredett ezzel a nagy számolással. :D De szerencsére a töltelék nem bánta, hogy kicsit vékonyabb lett a "ruhája". :D Máris repítem a szeletkéket!

      Törlés
  5. Hova tudod ezt fokozni te lány?! :D Egyszerűen fantasztikus vagy! A régi képeken is gyönyörű volt a bejgli, de most ha lehet, még szebb. 11 pontos! ♥ Máris elcsentem a képekről néhány szeletet, de a tányért ezúttal nem loptam el. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D :D :D Köszönöm szépen! ♥ Szívből készültek. :)
      Én pedig még küldök utánuk, mert abban reménykedem, hogy mostanra elfogytak. ;)

      Törlés
  6. Szép a bejgli. Régóta keresek kis adagos receptet, csak itt azt nem értem, hogyan lesz összesen 35 dkg lisztből 2 db 75 dkg-os bejgli.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszönöm szépen! :) A teljes súlyuk lesz ennyi a sütés végére, a töltelékkel együtt. :)

      Törlés
  7. Szia! Megsütöttem szép lett, az íze pedig mennyei. Köszönöm a receptet. mnégabi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ó, úgy örülök neki! :) Köszönöm szépen, hogy megírtad! ♥

      Törlés