Oldalak

2014. december 1.

Gyümölcsös kosárkák fűszeres karamellával









Napok óta a Stroopwafelen járt az eszem. Már olyan rég készítettem. ...szegény ostyasütő is csak néz rám mélabúsan a kamrapolcról. Nem bírja a tétlenséget. :D Ahogy én sem, bár néha kifejezetten jólesik csak úgy ülni és nézni ki a fejemből. Ilyenkor kicsit lecsitul a sok kattogás, zakatolás, a milliónyi gondolat megpihen és utána újult erővel lehet újra zsongani. Ezt a tevékenységet az utóbbi hónapokban sikerült tökélyre fejleszteni, ugyanis mindössze két perc alatt tökéletesen le tudok menni egy páfrány szintjére. :D Hiába no, nincs idő hosszú órákig meditálni. Ez a pár perc azonban néha szinte életmentő tud lenni. Kell és kész! :) Azért egy-egy ilyen töltődés alatt nyugodtan elmajszolhatunk egy sütit. Mondjuk egyet a fent említett karamellás ostyából. De mi van, ha épp nincs kéznél? ...hát akkor sütni kell. És épp mikor elhatároztam magam, érkezett egy kedves felkérés. Timcsitől, a Brioche blog írójától. Ő a háziasszonya ugyanis a 68. VKF!-nek és szuper témát talált a játékra:

Melengető hozzávalók, azaz a késő ősz ízei. 
 Ezek pedig a szegfűszeg, kardamom, rum, gesztenye, ánizs és a gyömbér. 

Így aztán a kedvenc holland sütimet továbbgondolva, megszülettek ezek a kosárkák. :) Ropogós tésztával, ragacsos, fűszeres karamellel és sok-sok gyümölccsel. 






Hozzávalók 12-14 kosárkához:
A tésztához:
25 dkg sima liszt
12 dkg olvasztott vaj
7 dkg porcukor
2,5 dkg friss élesztő
0,3 dl langyos tej 
1 kis tojás
csipet só

A karamellhez (időigényes):
1 tubus cukrozott, sűrített tej
1 kk. őrölt fahéj
fél kk. őrölt szegfűszeg

A töltelékhez:
12-14 kk. gyömbéres-citromos méz (ezúttal kakukkfű nélkül készült :))
2 kisebb banán felkarikázva
3-4 nagy szilva magozva, cikkekre vágva
fél gránátalma magjai
fél narancs filézve
1 kisebb alma kockákra vágva

A gyümölcsöket kedvünk szerint variáljuk. :)


  1. A karamellhez a sűrített tejet kis befőttesüvegbe töltjük, hozzáadjuk a fahéjat, szegfűszeget és elkeverjük. A jól lezárt üveget kis fazékba tesszük, majd annyi vizet töltünk rá, hogy az üveg nyakáig érjen. Takarék lángon gyöngyözve forraljuk ~4-5 órán keresztül, míg elkészül a karamell.
  2. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd letakarva ~1 órát pihentetjük. Pihenő után a tésztából 12-14 egyforma gömböt formázunk.
  3. Az ostyasütőt előmelegítjük, majd elkezdjük kisütni a tésztát. Mikor az ostya aranybarna, kivesszük és egy kávéscsésze aljára borítva -óvatosan, mert forró a tészta- megformázzuk a kosárkákat. Muffin-tepsibe téve hagyjuk őket kihűlni és megszilárdulni.
  4. Míg a kosárkák sülnek, előkészítjük a gyümölcsöket.
  5. A kihűlt kosárkák aljába fűszeres karamellt kanalazunk, majd ráhalmozzuk a gyümölcsöket és megcsorgatjuk őket egy kávéskanálnyi gyömbéres-citromos mézzel.







10 megjegyzés:

  1. Azta, de jópofák! :) Szeretem az ilyen gyümis édességeket, a tiéd pedig nagyon csábítónak tűnik. De jó, hogy megint beizzítottad az ostyasütődet! Biztos boldoggá tetted, ő meg téged, te meg bennünket, akik részesülünk a klassz receptből. ;) Jöhetne errefelé minimum 4 kosárka.... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :D Örülök, hogy tetszik! Jópofa lett a ragacsos karamell, a ropogós ostyával és a gyümölcsökkel. Már küldöm is, tettem még mellé kettőt, hogy estére is jusson. :)

      Törlés
    2. Most küldtem át egy vagon puszit érte. ;)

      Törlés
  2. Ági, csoda guszták ezek a kosárkák és nagyon-nagyon fincsik is lehetnek! :) Recept mentve! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de jó! Úgy örülök, hogy tetszenek! :) Köszönöm! ♥

      Törlés
  3. Ági, nagyon tetszetősek a kosárkáid, izgalmas a recept!:)
    Legyen boldog Advented!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De kedves vagy! Köszönöm szépen! Nektek is örömteli készülődést kívánok! :)

      Törlés
  4. Nagyon édesek ezek a kosárkák és színük is olyan vidám! Tetszenek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Örülök, hogy tetszenek! :) Kell is a vidámság az ilyen borongós téli napokon. ;)

      Törlés