Oldalak

2014. november 29.

Mézes-mustáros csirke kurkumás rizzsel - Blogkóstoló 20.






Második alkalommal veszek részt ebben a játékban és igen megtetszett. :) Miközben böngészek a nekem sorsolt blog receptjei között, rengeteg klassz ételt találok. A résztvevőket nézegetve pedig számomra új és érdekes bloggal találkozom. Egyszóval klassz! A mostani forduló házigazdája a Serpenyő Virtuóz blog. Az előző fordulóban épp tőlük kóstoltam. :) A szerencse ezúttal Jucihoz navigált. Jucinál rengeteg csodás süteményt, tortát, édességet lehet találni. Órákig csak böngésztem, egyszerűen nem tudtam eldönteni, hogy mit válasszak a sok finomság közül. Furcsa módon végül ezt a tejszínes mézes-mustáros-gyömbéres csirkét készítettem el; egy kicsit átalakítva. Nagyon szeretjük a mézes-mustáros csirkét, épp itt volt az ideje, hogy ebben a formában is felkerüljön a blogra. :)




 

Hozzávalók 2 személyre:
A csirkéhez:
1 egész csirkemellfilé
4 ek. mustár
4 ek. méz
2 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
őrölt gyömbér
1 ek. sima liszt
2 dl. habtejszín
kevés víz

bors

A rizshez:
1 bögre rizs
2 bögre víz
1 marék mazsola
1 kk. kurkuma


A salátához:
2 szál zsenge póréhagyma
1 zöld húsú paprika
fél fej kínai kel
citromlé
olívaolaj

kevés gránátalmamag a díszítéshez


  1. A húst előző este felkockázzuk, majd jól záródó dobozba tesszük a mézzel, mustárral és a karikára vágott fokhagymával együtt. Az egészet jól átkeverjük, majd lezárva egy éjszakán át hűtőben pácoljuk a húst.
  2. A salátához a zöldségeket vékony csíkokra vágjuk, tálba halmozzuk, megcsorgatjuk némi citromlével és olívaolajjal. A tetejére gránátalmamagot szórunk.
  3. A rizst és mazsolát átmossuk, majd sóval és kurkumával ízesített vízben puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük, melegen tartjuk.
  4. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd rátesszük a húst a mézes-mustáros páccal együtt, ízesítjük gyömbérrel és -kezdetben fedő alatt- készre sütjük. Akkor jó, ha a szaft jól besűrűsödik, a méz elkezd karamellizálódni és a hús aranybarna színt kap. Ekkor lehintjük liszttel, kicsit átpirítjuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, némi vizet, ha szükséges és átforraljuk. Ha elkészült, a kurkumás rizs tetejére halmozzuk; friss salátát kínálunk mellé.






8 megjegyzés:

  1. Ahhhh, ezt ki kell próbálnom! Folyik a nyálam! :D

    VálaszTörlés
  2. Hm, ezt én is szeretném, mert a mézes-mustáros eleve kedvenc. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az jó, mert itt várt az adagod! :D Már küldöm is, ebédre pont odaér! ;)

      Törlés
    2. Juj, bocsánat, kissé elkéstem, de vacsira is elfogadom. Köszönöm! :)

      Törlés