Oldalak

2014. november 17.

Gombával töltött héjában sült burgonya









A Stahl magazin különszámát lapozgatva megakadt a szemem a töltött, héjában sült burgonyákon. Megmondom őszintén, hogy eddig nem is jutott eszembe, hogy ebben a formában készítsem. Nálunk a héjában sült burgonya-evészet a maga hagyományos formájában történt ezidáig. Jó kis házi abált szalonnával, lilahagymával, jó sok zöldséggel és frissen sült kenyérrel. :)
Most viszont inspirálódtam kérem szépen, így elkészült ez a gombás-szalonnás verzió. El is kopott gyorsan. Ezen felbuzdulva már a következő "tölteléken" gondolkodom. ;)




 


Hozzávalók 2 személyre:
2 nagy héjában sült burgonya
6 szelet bacon szalonna
6 fej csiperke
1 kis zsenge kígyóuborka
6 ek. natúr joghurt
1 kis gerezd fokhagyma
1 kis fej lilahagyma
5 dkg füstölt feta
2 ek. olívaolaj

bors


  1. Serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd megpirítjuk rajta a szalonnaszeleteket. Kivesszük, félre tesszük, majd lepirítjuk a vékonyra szelt gombát is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  2. Az uborkát meghámozzuk, majd hosszában vékonyan felszeljük. Az uborkát tányérra halmozzuk, meglocsoljuk a reszelt fokhagymával ízesített joghurttal. A burgonyát hosszában félbe vágjuk, de nem vágjuk át teljesen. Szétnyitjuk, rátesszük a sült szalonnát, pirított gombát, majd a tetejére fetát morzsolunk.
  3. Tálalás előtt apró kockákra vágott lilahagymával és kevés petrezselyemmel díszítjük.











Héjában sült krumpli, ahogy én csinálom: 

  1. Az egyforma méretű krumplikat folyó víz alatt alaposan megcsutakoljuk, lecsepegtetjük, majd egyesével alufóliába tekerjük, a végeket is jól "bezárjuk".
  2. A rácsot középre tesszük és a sütőt előmelegítjük 200 °C-ra -alul-felül sütésre-, majd besorakoztatjuk a bebugyolált krumplikat. A sütési idő függ a méretüktől és fajtájuktól is, de ezek a nagyjából öklömnyi krumplik kicsit több, mint másfél órát sültek. Menet közben, szigorúan védőfelszerelésbe öltözve -hosszú ujjú, fogókesztyű-, kézzel megnyomkodjuk a krumplit, hogy mennyire puhul.
  3. Fél/háromnegyed óra elteltével átforgatjuk őket, majd ha megpuhultak, kivesszük és konyharuhával bélelt tálba tesszük. Betakarjuk, hogy fogyasztásig melegen tartsuk. 


Apuéknál alufólia nélkül mennek a sütőbe, úgy is nagyon-nagyon finomak, sőt, úgy lesz a héj alatt egy kis vékony, sültebb kéreg. Ha így sütjük, akkor a kész krumpliknak a tálba benedvesített konyharuhát teszünk, hogy a képződő gőz, megpuhítsa a héjukat és könnyebben lehessen őket pucolni.
 

6 megjegyzés:

  1. Olyan szép ez az étel! :) Amíg a Kutyafül kieszi belőle a gombát, addig gyönyörködöm benne még egy kicsit. :D
    Egyébként engem érdekelne ám, hogyan és meddig (de főleg ez utóbbi érdekel) sütöd héjában a krumplit, ui. én még ilyet sosem csináltam. Egyszer régen még Kanadában ettem a forgó étteremben a nagy torony tetején, de az fokhagymás tejföllel volt csak lelocsolva. Csak lestem, hogy mások a héját is megették. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg? De jó! Örülök nagyon, hogy tetszik! Amúgy elárulom, a héját néha én is megeszem. :D Mindjárt kiegészítem a receptet a krumplisütéssel. Jó is, hogy felhívtad rá a figyelmem! Köszi! Addig küldök csak úgy szólóban is egy kis fokhagymás tejföllel. ;)

      Törlés
    2. Ühüm, most már világos. Köszi, hogy leírtad. :* Sejtettem, hogy sokáig sül, de megéri rá várni, úgy gondolom. És köszi a küldeményt, nagggggyon finomságos volt. :)

      Törlés
    3. :D Igen, mindenképp megéri. Örülök, hogy ízlett! ;)

      Törlés
  2. Meseszép étel, úgy megkóstolnám! Nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés