Oldalak

2014. október 11.

Túrós csusza házi tésztával









...és némi "extrával", mert szeretjük a túrós csuszát. :) Bár én ezt csak az utóbbi 10 évben mondhatom el magamról és egyáltalán a túróról. Viszont azóta annál nagyobb lelkesedéssel fogyasztom. :D Azt hiszem kiskoromban a túrós tésztát csak édesen, cukorral voltam hajlandó megenni. Valahogy úgy jobban csúszott. Azóta persze ez is változott. Idejét nem tudom, hogy mikor kóstoltam utoljára édesen. :) Sósan viszont annál inkább. Először csak szalonnával. Fehérrel, pirítva. Azután kolbásszal is. Végül a fehér szalonnát leváltotta a húsos és társult hozzá némi hagyma is. Micsoda meglepetés! Igaz? Még jó, hogy az ember alapvetően kíváncsi természet, mert így már azt is tudjuk, hogy a túrós csusza bizony nagyon finom hagymával. :D







Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához:
40 dkg durum tésztaliszt
~2 dl kézmeleg víz


Az összeállításhoz:
40 dkg félzsíros túró
4 ek. tejföl


A tetejére:
20 dkg húsos szalonna
két kis fej vöröshagyma
20 dkg kolbász


  1.  A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, majd a vizet fokozatosan adagolva, elkezdjük kézzel összegyúrni a tésztát. Ha összeállt, deszkára téve alaposan kidolgozzuk, amíg szép sima, ruganyos lesz. Fóliába csomagolva egy órát pihentetjük.
  2. Míg a tészta pihen, egy tálban kikeverjük a túrót, tejfölt egy kevés sóval. Egy serpenyőben lepirítjuk a vékony csíkokra szelt húsos szalonnát. Kivesszük, majd egy kevés zsírt a serpenyőben hagyva, aranybarnára pirítjuk rajta a vékonyra szelt hagymát. A kolbászt apró kockákra vágjuk, majd ropogósra sütjük. Leszedjük a zsírjáról. A szalonnát, hagymát, kolbászt félre tesszük.
  3. Egy fazékban enyhén sós vizet forralunk. Ha a tészta eleget pihent, több részletben ~1-2 mm vastagra nyújtjuk, tetszés szerint felvágjuk, majd a forrásban lévő vízben ~ 3 perc alatt készre főzzük. Leszűrjük.
  4. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. A kifőtt tésztát elkeverjük a túróval és a pirított szalonna harmadával. Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés szalonnazsírral. A csuszát a tálba halmozzuk, tetejét megszórjuk kevés szalonnával, majd betesszük a sütőbe és grill fokozaton ~15 percig sütjük.
  5. Tálaláskor tejfölt kanalazunk rá, majd pirított hagymát, szalonnát, kolbászt teszünk a tetejére.




4 megjegyzés:

  1. Tyűha! Azt hiszem, én ma is nálatok ebédelek. :D Érthetetlen okból nem rajongok a túrós csuszáért, de ahogy te készíted, úgy biztos imádnám, mert eleve házi tésztából van, és a húsos szalonnát meg a pirított hagymát nagyon szeretem. Köszi az ötletet, ezentúl én is így fogom készíteni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Már terítek is! Egy kicsit későbbre csúszott a csusza, de remélem nem baj! Mindjárt megpirul hozzá minden, aztán szedhetünk is. :)
      Úgy örülök, hogy megtetszett az ötlet! ;)

      Törlés
  2. Nagyon guszta lett! Ügyes vagy, hogy házi tésztát készítesz! Mamám szokott régen :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Örülök nagyon, hogy tetszik!
      Ó, a tésztának anno kicsit félve álltam neki, aztán rájöttem, hogy egyszerű. :) Azóta ez a kedvenc.

      Törlés