Oldalak

2014. október 31.

Mini sütőtökös piték









Párom szüleitől minden évben kapunk sütőtököt. Jófajta édes sonkatököt. Igaz, eddig csak én ettem, de Csemete lelkes kis szövetségesem lett a sütőtökevészetben. :) Délelőtt egy egész tök vándorolt szépen feldarabolva a sütőbe, hogy aztán Csemeteebéd és sütőtökös pite is készülhessen belőle. ...jó, azért néhány "kocka" megmaradt nekem. ...csak úgy. ;)






Hozzávalók 6 pitéhez:
A tésztához:
14,5 dkg sima liszt
1 kk. sütőpor
5 ek. vaj
6 dkg barna cukor
1 tojás
1 csipet só

A töltelékhez:
25 dkg sült tök
2 ek. barna cukor
1 tojás
1 kk. őrölt gyömbér
1 kk. őrölt fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
1 csipet só

A tetejére:
fehér csokoládé

  1. A tészta hozzávalóit kézzel összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva ~1 órára betesszük a hűtőbe pihenni.
  2. A töltelékhez a tök húsát villával összetörjük, majd hozzáadjuk a tojást, barna cukrot, fűszereket és az egészet egyneművé keverjük.
  3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A tésztát elosztjuk, majd elegyengetjük a formákban. Belekanalazzuk a tölteléket és ~20 perc alatt készre sütjük a pitéket.
  4. Még langyosan kiszedjük őket a formából, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  5. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd tetszés szerint díszítjük vele a pitéket.








6 megjegyzés:

  1. Mosolyogva nézem ezeket a kis pitéket, olyan jópofák a pókhálós mintával. :) A tésztán látszik, hogy nagyon finom lehet, jó omlós. A sütőtökkel sajnos hadilábon állok, de eddig háromféle sütőtökös sütiből is ettem, és akkor ízlett, úgyhogy tennék egy próbát a tiéddel is, ha szabad. :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszi! Még szép, hogy szabad! Sőt! :) Én is mosolyogtam -magamon-, miközben "szőttem" a hálókat és arra a megállapításra jutottam, hogy póknak nem lennék valami jó. ...legalábbis éhes pók lennék, az biztos, mert ezekkel az itt-ott rozoga hálókkal nehezen fognék vacsorát. :D De mivel nem vagyok pók e gondolat fonalát le is teszem. Inkább felkapom a tányért és már repítem is a pitéket! :)

      Törlés
    2. Na ezen a szövegen most nagyon jót nevettem. Lehet, hogy nem vagy túl jó szövőnő "póksági" értelemben, de egy költőnő veszett el benned. Na, most tuti, hogy az mondod magadban, hogy "hát jól elveszett". :D De most komolyan, ez a mondat, hogy: "e gondolat fonalát le is teszem" marha jól hangzik az előzmények tükrében, meg amúgy is. :D
      Én viszont nyilván szövök valami hálót, amivel elkapom a repítményeket. :D Nagy puszi a kóstolóért!

      Törlés
    3. :D Köszi! ♡ Remélem jó erős a fonalad, mert egyszerre érkeznek a piték. :)

      Törlés
  2. Nagyon klasszak ezek a kis piték! Biztos, hogy finomak is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Igen, jó kis fűszeres lett. Igazi őszi-téli ízű. :)

      Törlés