Oldalak

2014. október 16.

Hagymás-burgonyás kenyér búzacsírával - Kenyér Világnapja






Ma van a Kenyér Világnapja. :) Múlt ősszel is sütöttem kenyeret kifejezetten ebből az alkalomból és úgy gondoltam, ez idén sem maradhat el, hisz majdhogynem napi szinten készül friss kenyér nálunk. E jeles napra illő volt egy új receptet kipróbálnom. Mivel nagyon régóta szeretnék burgonyás kenyeret sütni és egyébként hagymát eszünk hagymával, kézenfekvő volt, hogy ma az övék lesz a főszerep. :) Kicsit izgultam, hogy milyen lesz. Végül arra a megállapításra jutottam, hogy mindig az első gondolat a jó, mert először a kapcsos tortaformában akartam kisütni. :) Akkor kicsit magasabbra sikeredett volna, de megmondom őszintén, ez cseppet sem zavar, mert az íze isteni! :D Puha, kicsit kalácsszerű bél, vékony, de ropogós héj és fantasztikus hagymás íz. :D Még langyosan, vajjal megkenve, egy bögre teával nagyon finom!







Hozzávalók:
45 dkg sima liszt
5 ek. búzacsíra
15 dkg főtt burgonya
1 közepes fej vöröshagyma
5 dkg vaj
2,75 dl tej
2,5 dkg friss élesztő

cukor


  1. Az élesztőt langyos tejben cukorral és kevés liszttel felfuttatjuk. Az apró kockákra vágott hagymát vajon üvegesre dinszteljük -lehet kicsit aranyszínű :)-, majd hűlni hagyjuk.
  2. A lisztet, búzacsírát, sót tálba tesszük. Hozzáadjuk a hagymát, az összetört burgonyát, majd a felfuttatott élesztővel együtt kézzel összeállítjuk a tésztát. 3-5 percig dagasztjuk, majd letakarva huzatmentes helyen a duplájára kelesztjük.
  3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, aljába egy arra alkalmas tálba vizet teszünk, hogy legyen gőz a sütéskor.
  4. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd gyengén átgyúrjuk. Cipót formázunk belőle, majd sütőlemezre tesszük, tetejét éles késsel bevágjuk, majd fél órát pihentetjük.
  5. A pihenő után 10 percig 200 °C-on sütjük, majd a hőmérsékletet 180 °C-ra mérsékeljük és így sütjük készre a kenyeret további ~30-35 perc alatt. Rácsra téve hagyjuk hűlni.










Ma süssünk két kenyeret és az egyiket adjuk ajándékba! :)
Az ajándékról készítsünk fotót és töltsük fel ide. :)


Ihletadó recept itt. :)

6 megjegyzés:

  1. Ájj, be szép ez a kenyér! Nekem nagyon tetszik laposabban is, nincs vele semmi baj, jó kis rusztikus, a belseje pedig gyönyörű. :) Ez a "hagymát eszünk hagymával" ismerős téma, mi is odavagyunk érte, és a hagymával ízesített kenyér az egyik legkedvencebb nálunk. Én most nem sütöttem, mert ugye visszafogtuk a kelt tésztázást, de nagyon hiányzik már 3 nap után is. Azért egy kis kóstolóban (tőled) még reménykedem. :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszönöm! Igen, tényleg jó kis rusztikus lett. Örülök, hogy tetszik!
      Hát akkor semmiképp nem maradhattok kenyér nélkül e jeles napon. :D Már küldöm is! Uzsonnára épp odaér. ;)

      Törlés
  2. Nagyon szép a kenyér és a kezdeményezés egyaránt. Sajnos, ma már nem tudok kenyeret sütni, de amint lesz rá időm és hozzávalóm, fogok sütni és ajándékozni is. Aki rá van szorulva, bármikor örömmel veszi - remélhetőleg:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, köszönöm szépen! Igen, ez a kezdeményezés nekem is közel áll a szívemhez. :) Biztos vagyok benne, hogy bárkinek is készül majd az ajándék, nagyon fog neki örülni. :)

      Törlés
  3. Nagyon szép kenyeret sütöttél! Fincsi lehet! :)

    VálaszTörlés