Oldalak

2014. október 23.

Diós-hagymás cipó









Újabb lendületet vett a kenyérsütés itthon. Pontosabban a kísérletező kedv. A Kenyér világnapjára készült hagymás kenyeret fejlesztettem kicsit tovább. ...és most kerek formában sütöttem. :) Így helyes, kis cipóforma lett. A minap Babette őszi kenyerét nézegettem és megfogalmazódott bennem a kérdés: Hogy van az, hogy imádom a diót, szeretek kenyeret sütni, mégsem készítettem még soha diós kenyeret? A zserbóhoz tört dió úgy is kicsit sok lett, így nem árválkodott sokáig a konyhapulton. :) A hagymától kissé édeskés és puha tésztához remekül passzol a ropogós dió. Akár magában is meg tudnám enni ezt a kenyeret, de nem rontja el egy kis vaj és kéksajt sem. ;)






Hozzávalók:
45 dkg kenyérliszt BL80
10 dkg sima liszt
2 ek. búzakorpa
4 ek. búzacsíra
1 nagy fej vöröshagyma
5 dkg vaj
2 marék dióbél
3 dl tej
3 ek. natúr joghurt
2,5 dkg friss élesztő
1 kk. cukor



  1. A hagymát apró kockákra vágjuk és vajon üvegesre, kicsit aranybarnára pirítjuk. A diót durvára vágjuk, száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. A hagymával együtt hűlni hagyjuk.
  2. Az élesztőt kevés liszttel, cukorral, langyos tejben felfuttatjuk. 
  3. Tálba mérjük a kétféle lisztet, búzakorpát, búzacsírát, sót. 
  4. A lisztes keverékhez adjuk a pirított hagymát, diót, a joghurtot és a felfuttatott élesztőt. Kézzel jól összedolgozzuk a tésztát. Letakarva, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, cipót formálunk belőle és kerek sütőformába tesszük. (Nálam 22 cm átmérőjű kapcsos tortaforma, sütőpapírral bélelve.) A cipót lehintjük liszttel, tetejét kereszt alakban bevágjuk.
  6. Betesszük a sütőbe, a hőfokot 200 °C-ra állítjuk és ~1 óra alatt készre sütjük a kenyeret. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha nagyon pirulna a teteje, tegyünk fölé alufóliát.








A sütési technika még tesztelés alatt van. :) Ilyen formán ez az első variáció. További próbákról lesz majd kiegészítés. ...remélem. ;)

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett kívül-belül! :) Ahogy látom, nem sokat kell tesztelni a sütési technikát, mert már most is jónak tűnik a végeredményt elnézve. :D
    Nagyon kiváncsi lennék a dió ízére a kenyérben, mert sütiben, ill. magában tudod, hogy nálunk is hatalmas kedvenc, de kenyértésztában még sosem próbáltam. Kacérkodtam ugyan a gondolattal, de még nem léptem a tettek mezejére. Talán majd most. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de kedves vagy! Köszönöm szépen! :) A dió nagyon kellemesen érződik a kenyérben, egyáltalán nem tolakodó. Inkább a hagyma, ami dominál, ettől kicsit édeskés is lesz. A kettő együtt nagyon klassz! Páromnak is nagyon ízlett, pedig ő nincs is úgy odáig a dióért, mint én. ;) Szerintem nektek is ízlene, tekintve, hogy ti mind a ketten nagy dióevők vagytok. :D

      Törlés
  2. Gyönyörűséges, és a hagymával-dióval nagyon-nagyon finom is lehet. Én is el tudom képzelni csak így, magában fogyasztva. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hankka! :) Ez esetben már küldök is néhány kövér szeletet vacsorára. ;)

      Törlés
  3. Kedves Ági!

    Pont jókor futott szembe velem a recepted, decemberben megmaradt egy kis diónk, ami azóta a szekrényben árválkodott. A kenyerünk éppen elfogyott, ezért nem is volt kérdés mi készüljön! :)
    Egyszerű volt elkészíteni, a végeredmény pedig egy nagyon különleges izű, finom puha kenyérke. (én jobban szeretem kenyérformában elkészíteni)Viszonylag tömör, de nem túlságosan, másnapra is nagyon jó omlós maradt (ha lehet ezt így mondani)
    Köszönöm!

    Szeretettel,
    Rebeka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Rebeka!
      Nagyon örülök, hogy megtetszett neked ez a kenyér és megsütötted. Való igaz, kicsit tömörebb, mint a "hagyományos" kenyerek. :) Örülök, hogy nektek is ízlett. Köszönöm szépen, hogy megírtad!
      Szeretettel,
      Ági

      Törlés