Oldalak

2014. október 1.

Diós csiga









Nagyon szeretem a diós sütiket. Ez a recept egy régi könyvecskéből származik, bár a hozzávalók mennyiségén és az elkészítés módján is változtattam menet közben, mert valahogy nem akart "összeállni" a csiga, mint olyan. Hát még a töltelék! :D De oda se neki, második nekifutásra már egész megtáltosodtak és a sütés végére szépen kikerekedtek. ;)






Hozzávalók 20 db csigához:
A tésztához:
20 dkg sima liszt
10 dkg vaj
0,5 dl tej
1 dkg friss élesztő
1 kk. cukor
csipet só

A töltelékhez:
18 dkg porcukor
2 tojásfehérje
pár csepp citromlé
fél citrom reszelt héja
10 dkg darált dió


  1. Az élesztőt langyos tejben a cukorral és pici liszttel felfuttatjuk. Egy tálban elmorzsoljuk a vajat a liszttel, hozzáadjuk a csipet sót, majd a felfuttatott élesztővel ruganyos tésztává gyúrjuk. Letakarva 15 percet pihentetjük.
  2. A töltelékhez a tojásfehérjét a cukorral és citromlével kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a citromhéjat és a diót.
  3. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. Egy nagy tepsit lefedünk sütőpapírral.
  4. A tésztát lisztezett deszkán kb. 20x30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a diós töltelékkel, majd hosszabb oldalánál fogva, óvatosan feltekerjük és 1,5 cm vastagságúra szeleteljük.
  5. A csigákat a tepsire sorakoztatjuk és betesszük a forró sütőbe. 10 perc elteltével a hőmérsékletet 170 °C-ra mérsékeljük és további 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük a süteményt.








A recept megtalálható a Kifőztük októberi számában is. :)

6 megjegyzés:

  1. Nem látszik rajtuk, hogy nem akartak sikerülni. :D Szemrevalóak, idáig érzem az illattyukat, és biztosra veszem, hogy nagyon fincsik. Minimum kettőt kérek szépen, és akkor már most jelezném, hogy este is megennék belőlük szintén kettőt. Ja, és ketten vagyunk! :D ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Akkor nyolc diós csiga rendel! Elkészítve, becsomagolva, kilövésre készen! Indítom őket! ;)

      Törlés
    2. Mondtam már, hogy jófej vagy? :D Pusziiiiii!

      Törlés
  2. Én is szeretem a diós sütiket és ez a csiga! Fenséges lehet! :) Kaphatok egy darabkát?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Hát persze! :) Már küldöm is a kóstolót!

      Törlés