Oldalak

2014. október 8.

Csirkepörkölt






Azt hiszem ez volt az első önálló komoly ételem csirkéből. Leszámítva a már-már ék egyszerűségű, hirtelen sült csirkemellet. Ami mindamellett, hogy nagyon gyors és könnyű étel, az egyik legnagyobb kedvencem. :) A csirkepörköltet gyerekkorom óta nagyon szeretem; az elkészítését valami hihetetlenül bonyolult dolognak képzeltem. Pedig nem az. :D Olyannyira nem, hogy nagyjából 5 perc előkészület után, csak a főzési időt kell kivárni és már ehetjük is az ízletes, puha húst, ami leomlik a csontról, hozzá a finom szaftot; friss kenyérrel, főtt burgonyával, vagy galuskával; ki mit szeret hozzá. :)






Hozzávalók 4-6 személyre:
1,5 kg csirkehús (itt most 4 egész comb, két szárny és egy far)
1 nagy fej vöröshagyma
4-5 ek. zsír

őrölt pirospaprika
víz

  1. A húst megtisztítjuk, a combokat kétfelé vágjuk. Egy nagy lábosban felhevítjük a zsírt, majd elkezdjük rajta dinsztelni az apróra vágott hagymát. 
  2. Mikor a hagyma üveges és kezd aranyszínű lenni, rátesszük a pirospaprikát, gyorsan átkeverjük, majd az edényt lehúzzuk a tűzről és úgy tesszük bele a csirkehúst. Sózzuk, jól átforgatjuk, hogy mindenhová jusson a paprikás-hagymás alapból, majd visszatesszük a tűzre.
  3. Kevés vizet -főzés közben igény szerint pótoljuk- öntünk alá, és kis/közepes lángon, lefedve, néha óvatosan átfordítva, ~1-1,5 óra alatt puhára pároljuk a húst. Ezalatt a hagyma krémes lesz, a szaft így szépen besűrűsödik.






8 megjegyzés:

  1. Jáj, de gyönyörű az a szaft!!! Hidd el nekem, nem könnyű igazán jó csirkepörit főzni, de ahogy elnézem a tiédet, tökéletes lett.
    Anno apukám készítette mindig, ha apai nagymamámnál ebédeltünk vasárnap, mert a mamiénál is jobbat tudott főzni. Imádtam és imádom most is. Akkoriban vált szállóigévé ez a mondatom: "Tunkolok, Ápá!" :D Tiszta vicc, de én még sosem készítettem, pedig rég itt lenne az ideje. Meghoztad hozzá a kedvemet, de amíg nem állok neki, addig légyszi küldj egy jó nagy adagot, mert ebből az elég sem elég. :D Látod, nagyon szépen nézek ám! *.*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de aranyos vagy! :D Igen... az Apukák! ;) Tudnak az biztos!
      És aki ilyen szépen néz, az bizony nem marad éhen! :D
      Már csomagolom is -a tripla adagot-, jó sok szafttal, friss kenyérrel. Hogy legyen mit/mivel tunkolni! ;)

      Törlés
    2. Te aranyosabb vagy sokkal, mert csupa finomságot küldtél. :)

      Törlés
  2. Mamánál mennyi csirkepörköltet ettünk gyerekkorunkban! Nagyon guszta lett a tiéd! :)

    VálaszTörlés
  3. Ági, nagyon guszta lett a pörkölted... Ahogy annak lennie kell!:)

    VálaszTörlés