Oldalak

2014. október 21.

Babapiskóta









Eddig nemigen fogyott nálunk a babapiskóta. Csak akkor vettem, ha valamilyen édességhez kellett. Pedig már rég kinéztem magamnak, hogy meg kéne próbálni itthon gyártani, talán akkor több fogyna. Na nem mintha ez lenne az elsődleges cél, hogy megnöveljem az éves babapiskóta fogyasztásunkat. :D Most végre rászántam magam. Annál is inkább, mivel Csemete is lassan elkezdheti rágicsálni az ilyesmit. Akkor pedig százszor inkább a házi, mint valami agyoncukrozott bolti. Bár meg kell hagyni, azért gyerekként anno mi is vígan csápoltuk befelé. :D ...lehet, hogy pont azért. ;) Az eredeti recepten kicsit változtattam, mert kevesebb cukrot használtam. Egész pontosan, a készülő piskóták tetejét én már nem szórtam meg.







Hozzávalók 50-55 db piskótatallérhoz:
10 dkg sima liszt
2 ek. étkezési keményítő
7,5 dkg barna cukor
3 tojás
1 csipet só


  1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra hőlégkeverésen. Két tepsire sütőpapírt fektetünk.
  2. A tojásokat ketté választjuk. A fehérjét csipet sóval félkemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, majd az egészet kemény habbá verjük.
  3. Hozzáadjuk a villával elkevert tojássárgájákat, óvatosan beleforgatjuk, majd rászitáljuk a lisztet, étkezési keményítőt és óvatos, de gyors mozdulatokkal beleforgatjuk azokat is a tojásos masszába. 
  4. A kész tésztát habzsákba töltjük, majd egymástól kicsit távolabb ~3 cm átmérőjű korongokat formálunk a sütőpapírra. (Sülés közben kissé kiterülnek. :) Végül nekem ~4 cm-es tallérok lettek.)
  5. A két tepsit betesszük a sütőbe, majd ~8-9 perc elteltével megcseréljük őket, hogy az addig alul lévő tepsiben is szépen megpiruljon a piskóta, majd így sütjük további ~2-3 percig.








Ez a piskóta nem az a hagyományos, kemény, száraz. Persze lehet, hogy ha eleget tudna pihenni, keményebb lenne, de erre nálunk semmi esélye nincs. :D
Ha hagyományos babapiskóta formát sütünk, akkor ebből a mennyiségből ~30 db piskóta jön ki.


Ihletadó recept itt. :)

6 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néznek ki a babapiskótáid! Mennyit megettünk belőle mi is anno :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, köszönöm! :) Az első adagból "rendes" babapiskótákat gyártottam, de -hogy is fogalmazzak?- kissé rusztikusra sikeredtek. :D Kell még gyakorolnom a habzsákkal. ;)

      Törlés
  2. Ha a maci ilyen vidáman majszolja, akkor tuti, hogy nagyon fincsi a babapiskótád. Nagyon édesek így együtt még akkor is, ha maga a piskóta kevesebb cukorral készült. :D Na jó, nem vicceskedek.
    Én is tervbe vettem már rég, hogy sütök, de eddig még nem szántam rá magam, pedig van 1-2 édesség, amihez szoktam használni. Most meg ugye megette a moly, úgyhogy tényleg neki kéne állnom, mert a boltinál ezerszer jobb lehet. De amíg nem állok neki, küldenél egy tányérral? *.*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Ez csak természetes! Pláne, ha ilyen szépen nézel! Már csomagolom is! :) Küldök mellé két bögre forró csokit! Én is rögtön felavattam egy desszerthez. Persze azért a kóstolással is kopott rendesen. Legalább megvolt a főpróba, így majd Csemetének is tudok sütni. :)

      Törlés
    2. Nagyon kedves vagy, köszönöm! :) Isteni a forró csokid is. Kiváncsi vagyok arra a babapiskótás desszertre, ill. arra is, hogy a Csemete mikor kóstolja meg először ezt a finomságot. Gondolom, hamarosan.

      Törlés
    3. :) A desszert is jön hamarosan. :) Hű... :D Arra én is nagyon kíváncsi vagyok, hogy mikor eszik először Csemete házi babapiskótát... A bal felső foga is nagy lendülettel elindult, de még nem bújt ki. Ha kint lesz, lehet, hogy lesz kóstoló is. ;)

      Törlés