Oldalak

2014. szeptember 3.

Szilvás lepény









Az egyik kedvenc süteményes könyvemben találtam a receptet. Igaz, némiképp módosítottam, de a végeredmény nagyon finom lett. :) Az eredeti recept szerint a szilvára kerül még némi pirított mandula és citromhéj. Mandula nem volt itthon, gyömbér viszont igen. :D Az étkezési keményítőtől pedig a gyümölcs leve nem áztatja el a tésztát. Legközelebb török mandulát -most lusta voltam ;)- és kipróbálom azzal is.









Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
A tésztához:
30 dkg sima liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
2 tojássárgája
1 csomag sütőpor (12 g)
csipet só

A tetejére:
80 dkg szilva (magozva, negyedelve)
5 dkg zsemlemorzsa
10 dkg darált dió
1 kk. őrölt gyömbér
fél kk. őrölt fahéj
3 ek. porcukor
1 tk. étkezési keményítő

Porcukor a tálaláshoz.


  1. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra.
  2. A lisztet elkeverjük a cukorral, sütőporral és csipet sóval. Hozzáadjuk a vajat, elmorzsoljuk, majd a tojássárgájákkal összegyúrjuk a tésztát. Lisztezett deszkán ~25 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, majd a formába tesszük. Elegyengetjük, a széleket magasabbra igazítjuk.
  3. A zsemlemorzsát elkeverjük a fűszerekkel, dióval, étkezési keményítővel és porcukorral.
  4. A tésztát meghintjük a fűszeres diós keverék kétharmadával. Elrendezzük rajta a gyümölcsöt, majd meghintjük a maradék keverékkel.
  5. Előmelegített sütőben tűpróbáig -35-40 percig- sütjük. Akkor jó, ha a tészta széle már aranybarna. Melegen szeleteljük, majd tálaláskor meghintjük egy kevés porcukorral.











  


A receptet megtaláljátok a Kifőztük szeptemberi számában is. :)

6 megjegyzés:

  1. Juj, de megennék most ebből 2-3-4 szeletet együltő helyemben! Nem kedveskedni akarok, de úgy megkívántam, hogy azonnal összefutott a nyál a számban. Mandulával vagy mandula nélkül is nagyon finom lehet. Jöhet! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Hűha! Akkor már teszem is a dobozba és küldöm, hogy mihamarabb a tányérodon landolhassanak a szeletek! :) Nagyon örülök, hogy tetszik! ♥

      Törlés
  2. De szép! :) Most is vevő lennék egy szép nagy szeletre. :)

    VálaszTörlés