Oldalak

2014. szeptember 28.

Sült tök









Az egyik legkedvesebb őszi-téli csemegém. Gyerekkorom óta nagyon szeretem. 
:) A vidám színe, az illata, ami sütés közben belengi a konyhát mosolyt csal az ember arcára. Hát még akkor hogy mosolygok, mikor végre megkóstolhatom! :D Nemrégiben jött is velem haza a boltból egy-két szép darab, így hivatalosan is elindult itthon a sütőtökszezon. ;)











Hozzávalók:
sütni való tök (sonkatök)


  1. A tök héját lemossuk, leszárítjuk. 
  2. A tököt óvatosan félbe vágjuk, a magokat és az azokat körülvevő rostokat eltávolítjuk. 
  3. A húsát tetszőleges -közel egyforma- darabokra vágjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a cikkeket a héjas felükkel lefelé.
  4. Betesszük a sütőbe, majd a hőfokot 160°C-ra állítjuk és puhára sütjük.















Én most nagyjából 6x6 cm-es darabokra vágtam a vastag részt. Ahol vékonyabb a hús, ott nagyobb darabokban hagytam a tököt -ezeket tettem a tepsi közepére-, így egyszerre sültek meg ~1,5 óra alatt.
A sütési idő függ attól, hogy milyen fajta a tök, milyen vastag a húsa és hogy mekkora darabokra vágtuk. Érdemes többször ellenőrizni, hogy megpuhult-e már.  

6 megjegyzés:

  1. Gyönyörű színek! Csak úgy harsog a narancs! :) Annak pedig kimondhatatlanul örülök, hogy ennyire szereted az új tányérokat! ♥
    Bevallom, én sokadik próbálkozásra sem tudtam megbarátkozni a sült tökkel, de majd egyszer talán megkedvelem. Hallottam olyat is, hogy fahéjas cukorral megszórva is nagyon finom. Nem mondom, hogy nem kóstolnám meg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Bizony, nagyon szeretem! ♥
      Hát igen a sütőtök is amolyan megosztó étel. Vagy nagyon szereti az ember, vagy nagyon nem. :D Én néha mézet csorgatok rá és pici fahéjjal szórom meg, ha nem olyan édes a tök. De ez most ép tök jó volt! :D

      Törlés
  2. mi még a sütés utolsó 10 percében kivesszük, majd megkenjük szilvalekvárral pár db aszaltszilvával és egy leheletnyi vaníliás cukorral (kb. csak erre használom) megszórjuk és még mehet vissza a sütőbe! Nagyon finom! Anyu már nem is akarja másképp enni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tyűha! Nagyon jól hangzik! Milyen különleges finomság kerekedik így egy egyszerű sült tökből! Ezt egyszer feltétlenül kipróbáljuk! ;)

      Törlés
  3. A színek még mindig gyönyörűek, és az új képek is. :)

    VálaszTörlés