Oldalak

2014. szeptember 9.

Sült paprikakrém






Érik a kápia paprika a kertben. :D Végre! Már úgy vártam, hogy mikor kezd el pirosodni. ...hát igen... Idén tavasszal a palántázás kicsit elkésett. :D Igaz, még csak egy-egy szem érik, úgyhogy abból nehezen készülne paprikakrém, de Anyuéktól kaptunk egy fél kosár sötétvörös, ropogós húsú paprikát, így semmi akadálya nem volt, hogy a mi két szem úttörőnk krémmé alakulva felüljön a kamrapolcra. :D






Hozzávalók ~7 dl paprikakrémhez:
1,5 kg kápia paprika tisztítva*
1 közepes fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma

bors
olívaolaj


  1. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Egy nagy -40x40 cm-es- tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral. A paprikát  a tepsibe fektetjük héjas felükkel felfelé úgy, hogy ne nagyon fedjék egymást. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal, majd a forró sütőben ~15-20 percig sütjük, míg a héjuk elkezd feketedni.
  2. A kész paprikát óvatosan tálba szedjük, lefedjük, majd ~20 percig pihentetjük. Pihentetés után a paprika héját leszedjük, a húsát felaprítjuk.
  3. Míg a paprika pihen, egy lábosban kevés olívaolajat hevítünk és megdinszteljük rajta a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Ha a hagyma is kész, hozzáadjuk a paprikát, sózzuk, borsozzuk, majd közepes lángon ~30-40 perc alatt összefőzzük. Ha igazán krémesre szeretnénk, főzés előtt botmixerrel pépesíthetjük. 
  4. A kész paprikakrémet forrón tiszta, száraz üvegekbe szedjük. Sérülésmentes ép tetővel, vagy befőzőfóliával/celofánnal lezárjuk az üvegeket és száraz dunsztba tesszük. Ha kihűltek, mehetnek a kamrapolcra. :)






*A paprikát alaposan megmossuk, hosszában félbe vágjuk, majd a kocsányt, a magokkal és erekkel együtt kivágjuk. 

4 megjegyzés:

  1. Azt hiszem, én az ilyesmit előszeretettel használnám, hiszen a nyers, darált csípős paprika is rohamosan fogy nálunk. A kápia paprika amúgy nem a kedvencem a vastag héja miatt, de megsütve, héjától megszabadítva nagyon fincsi lehet.
    Az a 2 úttörő példány biztosan boldogan házasodott össze az ajándék-paprikákkal. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, gondoltam, hogy ez tetszeni fog Neked. Vagy hát legalábbis reméltem. ;)
      Valahogy a kápia nálunk se fogy nyersen, pont a héja miatt, ahogy Te is írod. De sütve, grillezve, nagyon szeretjük, mert a húsa igazán zamatos. Én a színéért is nagyon szeretem. Úgy felvidul az ember, ha észrevesz a sok "zöld" között egy újabb érett bogyót. :D

      Törlés
    2. Örülök, hogy örülsz, hogy megörültem a paprikakrémednek. :D Még soha nem ettem sült paprikakrémet, vagyis talán ajvárként Horvátországban, de az bűn rossz volt, mintha borban főzték volna.
      Biztos, hogy szeretném grillezve. Tényleg klassz lehet, hogy a sok zöld között ott virít a pirkó paprika, de gondolom, ez minden saját növénnyel így van, hiszen gondozod, szeretgeted, nevelgeted, és amikor beérik a gondoskodásod gyümölcse, akkor az nagyon jó érzés lehet, nem beszélve arról, hogy szép is, finom is. :)

      Törlés
    3. :D Örülök, hogy örülsz, hogy örülök, hogy örülsz... :D :D :D Egyszer párom is hozott Horvátországból ajvárt, de az finom volt. Gondolom nincs két egyforma ott sem. :) Jó kis "füstös" íze volt.
      Grillezve tuti szeretnéd a kápiát. Biztos jól menne a sok finomság mellé, amit sütögetni szoktatok. ;)

      Törlés