Oldalak

2014. szeptember 12.

Lecsós csirkemáj kuszkusszal









Egy ilyen borongós őszi napon muszáj visszacsempészni egy kis nyarat a konyhába. Most, hogy újra magukhoz tértek a paradicsomok, még eső előtt leszüreteltem az érett bogyókat. Egy részüket gyorsan fel is használtam. :) Gyors és egyszerű étel ez, amit akár párolt rizzsel, vagy burgonyapürével is tálalhatunk. Bár előfordult már, hogy mi sült burgonyával ettük. ...hát, azzal sem megvetendő. :D






Hozzávalók 4 személyre:
A lecsós csirkemájhoz:
50 dkg csirkemáj
3 db paprika (lehet fehér, zöld, vagy piros húsú vegyesen)
1 nagy fej vöröshagyma
25 dkg paradicsom*
8 dkg húsos szalonna

bors

A kuszkuszhoz:
3 dl kuszkusz
4,5 dl csirke alaplé
2 ek. olívaolaj
2 ek. citromlé


Újhagyma, petrezselyem és oregánó a tálaláshoz.

  1. Egy serpenyőben lepirítjuk az apró kockákra vágott szalonnát. Ha kisült a zsírja, rátesszük a vékony csíkokra vágott hagymát, paprikát és ledinszteljük. 
  2. Mikor a hagyma üveges, rátesszük a megtisztított, nagyobb darabokra vágott májat, sózzuk, borsozzuk, óvatosan átkeverjük és fedő alatt készre pároljuk.
  3. Míg a máj párolódik, elkészítjük a köretet. A kuszkuszt tűzálló tálba öntjük. Ízesítjük citromlével, olívaolajjal, pici sóval, ha kell és felöntjük a forró csirke alaplével. Lefedjük és ~10 percig pihentetjük. 
  4. Ha a máj átfőtt, hozzáadjuk a kockákra vágott paradicsomot fedő nélkül néhány perc alatt összesütjük az ételt.
  5. Az újhagymát, petrezselymet és oregánót finomra vágjuk. A kuszkuszt újhagymával és oregánóval ízesítjük. Tálaláskor a lecsós májat meghintjük petrezselyemmel.






*Én most koktélparadicsomot használtam. A nagyobbakat elfeleztem, a kicsiket egészben hagytam. Ha nagy szemű paradicsomból készítem, akkor a bogyók héját picit bemetszem, majd a bogyókat forró vízbe mártom; ezután lehúzom a héjukat és felkockázom őket.

7 megjegyzés:

  1. Kedvenc máj, kedvenc tálakban! Kell ennél több? :D Már ott ülök az asztalodnál, és hoztam levest. Adsz lecsós májikót? :D ;) Ezt a kuszkuszt most már ki kell próbálnom, nem igaz, hogy mindig elfelejtek venni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D De jó! Csüccs le! Hát még szép, hogy adok! Már hozom is a merőkanalat a finom leveshez, aztán szedhetjük a májat! :)
      Ha nem felejted, tényleg próbáld ki egyszer a kuszkuszt. Mi mind a ketten nagyon csípjük. Én pluszban még azért is, mert pillanatok alatt kész van. ;)

      Törlés
    2. Köszi, szuperfinom volt! :)
      Mindeképp veszek, mert nekem is fontos, hogy gyorsan elkészüljön, meg ahogy írod, el is hiszem, hogy finom.

      Törlés
    3. Ennek nagyon örülök! :) ♥

      Törlés
  2. Nem elég, hogy máj - még lecsó is! A köret már csak kuszkusz a lecsósmájon :) Kár, hogy nálunk csak én szeretem, de egyemberes adag is ripsz-ropsz elkészíthető. Elkészítendő. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Nagyon örülök, hogy tetszik! Bizony, kell az egyemberes adag is, mert megérdemeljük. ;)

      Törlés