Oldalak

2014. szeptember 16.

Kekszes-banános bébiétel






A glutén tartalmú ételek hozzátáplálása talán az egyik legvitatottabb téma a babák étkezésében. Na igen... Most legyen okos az ember lánya! :D Ahány helyen olvasunk róla, annyiféle információt kapunk. Mikor adjunk először glutén tartalmú ételt a piciknek? Milyen formában? Mi a jobb, a tejpép, vagy a keksz? ...és még annyi kérdést lehet feltenni. De azt hiszem egy a lényeg, a fokozatosság. Mert hát gondoljunk bele. Mi felnőttek is először csak kóstolgatjuk az olyan ételt, amit addig még nem ismertünk. A babáknál pedig nagyon-nagyon fontos, hogy ne terheljük le őket "óriási" adag új étellel. Ez pedig fokozottan igaz a glutén tartalmú ételekre. 
Így hát, felvértezve magam a rengeteg információval, úgy döntöttem, hogy a "félszülinap" környékére időzítjük ezt az attrakciót. Mivel Csemete már két hónapja ismerkedik a gyümölcsökkel, zöldségekkel, így egész egyszerű a helyzet, mert az új ízekkel már kicsit könnyebben barátkozik. Kivéve persze, ha élből nem ízlik az a bizonyos étel. :D Banánt már evett egy kis barackkal, vagy almával, ezért gondoltam, hogy most is beválik -persze a kedvenc gyümölccsel a barackkal együtt-, mint az első kekszes bébiétel alapja. Jelen pillanatban második hete eszik kekszet/gabonás tejpépet -bolti :)- pici adagokban, felváltva. Idáig úgy néz ki minden rendben. Ezt le is kopogom!

Elkészítés:


  1. A barackot megmossuk, meghámozzuk, húsát kockákra vágjuk. Hozzáadunk néhány karika banánt, majd a gyümölcsöket botmixerrel pürésítjük.
  2. Egy negyed háztartási kekszet zacskóba téve nyújtófával apró morzsákra törünk, majd ezt adjuk a gyümölcspüréhez. Alaposan elkeverjük és pár percet pihentetjük, hogy a kekszmorzsa megpuhuljon.  Átkeverjük, ha kell, pici forralt vízzel hígíthatjuk az ételt. 
  3. Fogyasztás előtt egy kis kávéskanálnyi olívaolajat keverünk hozzá.






Gyümölcsöknél mennyiségeket azért nem írok, mert mindenki a saját gyermeke ízléséhez igazítja azokat. 
A háztartási keksz mennyisége az első hét után növelhető fél kekszre, majd újabb egy hét után egy egészre. Ha bármi olyan tünet jelentkezik, ami lisztérzékenységre -coeliakia- utalhat, forduljunk a gyermekorvoshoz!


Bővebb információ: vedonoblog.hu, szuloklapja.hu

6 megjegyzés: