Oldalak

2014. szeptember 25.

Édes chilidzsem












Érik a paprika. :) A chili, a paradicsompaprika, a bogyiszlói (mint utóbb kiderült az egyik fajtáról, hogy az, mert jó csípős). A kápia azóta is folyamatosan érleli a bogyóit, mióta a két úttörőből paprikakrém lett. :) 
...és most jön a jól megszokott mondat: "Már ezer éve kinéztem magamnak ezt az ételt." ...és tényleg. Régen eléggé rá voltunk kattanva az édes chiliszószra. Néhány éve szinte heti rendszerességgel ettük. Aztán leálltunk róla. :D Azért később is előfordult, hogy egyszer-egyszer vettünk, de inkább magam próbáltam szószokat kreálni. Ez többnyire kimerült némi méz, ketchup, fokhagyma, gyömbér és chili egyvelegében, ám meg kell jegyeznem, még ez is meglepően jó tud lenni egy pirított tésztával. :D De vissza a chilidzsemhez. Nagy elánnal nekiindultam "leszüretelni" a paprikát. Az egyik fajta, amiről azt hittem veszélyes lesz, kiderült, hogy cseppet sem csípős. Pedig nagyon fura, mert mikor az ember a lombjához ért, de még eső után is, ha csak közelebb mentünk hozzá, a levele olyan erős paprika illatot árasztott, hogy úgy gondoltuk, jobb lesz vele vigyázni. Hát én annak rendje és módja szerint fel is szereltem magam szép tiszta gumikesztyűvel, hogy majd abban aprítom fel a húsát és szedem ki a magját erestől. Mert az rendben van, hogy chilidzsemet gyártok, de azért azt nem szeretném, hogy az első kóstolás után leégjen a hajunk, vagy csak vegyi fegyverként lehessen később használni. :D Ezekből az ártalmatlan bogyókból, néhány szem kápiából és chiliből elkészült hát a dzsem. Párom szerint kísértetiesen hasonlít a szószra, ami klassz, mert ez volt az egyik cél. :)









Hozzávalók 2db 395 ml-es üveghez:
60 dkg piros húsú paprika tisztítva*
4 db piros chilipaprika
5 dkg okra
1 hüvelykujjnyi friss gyömbér
1 nagy fej lilahagyma
5 gerezd fokhagyma
50 dkg porcukor
1,25 ml víz
2 citrom leve
1,5 dl almaecet

  1. A paprikát, chilipaprikát, lilahagymát és okrát felaprítjuk, majd a fokhagymagerezdekkel és a gyömbérrel együtt késes aprítóban finomra vágjuk.
  2. Egy magas falú serpenyőbe tesszük a cukrot, vizet, citromlevet, almaecetet, majd hozzáadjuk az aprított zöldségeket és közepes lángon gyakran megkeverve elkezdjük összefőzni. 
  3. Mikor gyöngyözve forr, leszedjük a habját, kicsit lejjebb vesszük a lángot és ~1-1,5 órán át, gyakran megkeverve sűrűre főzzük a chilidzsemet.
  4. Forrón tiszta, száraz üvegekbe szedjük. Ép, sérülésmentes tetővel, vagy celofánnal lezárjuk, majd száraz dunsztba téve hagyjuk kihűlni. Ezután mehetnek a kamrapolcra. :)

Keleti ihletésű ételekhez, grillezett húsokhoz jól illik, de akár vendégváró falatkákat is készíthetünk belőle. :)




 




*A paprikát meleg vízben alaposan megmossuk, majd félbe vágjuk és a kocsányt a magokkal és erekkel együtt kivágjuk.

Ihletadó receptek itt és itt. :)

7 megjegyzés:

  1. Hujjujjujj, ez naggggyon tetszik! Épp ma kóstoltam meg a ketchupodat, és mivel az nagyon ízlett, biztos vagyok benne, hogy erről a szuper chilidzsemről is elismerőleg nyilatkoznék. A fotók alapján is legíszvesebben azonnal megkóstolnám. :)
    Klassz tányérod van! ;) :D Igazán jól mutat a falatkákkal együtt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hűűű! Tényleg? De jó! De jó! Ennek nagyon örülök! :)
      Alig várom, hogy beérjen a következő adag paprika. Mindjárt küldök is egy jó adag falatkát, de a tányért kérem szépen vissza, mert nagyon szeretem! :D
      Szuper meglepetés volt; nagyon eltaláltad! ;)

      Törlés
    2. Azt el is hiszem! Én is imádnám a paprikáimat. Jó érzés lehet már az is, hogy lesi az ember, ahogy pirosodnak. :)
      Falatka betermelve, nagy vigyorral a képemen, mert nagyon finom! Köszipuszi! :D
      Ó, hát igen, amikor megláttam a tányérokat, azonnal tudtam, hogy meg kell vennem, mert annnyira Ágisak, hogy egyszerűen nem is választhattam volna másikat. ;) De egyszerre Gabisak is, mert eléggé hasonlít egymásra kettőnk ízlése.

      Törlés
    3. :D Köszönöm szépen! ♥

      Törlés
  2. A napi monitortól fáradt szememnek üdítő felüdülés minden képed - nagyon tetszenek ezek a színek - a ch.dzsem pedig nyilván finom, milyen lenne! Esetleg ötlet a benzinkúton kapható szendvicsek mézes-mustáros mártására nincs véletlenül? köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de drága vagy! ♥ Nagyon jólesik ez a kedves dicséret! Köszönöm! :)
      Hű... Hát a mézes-mustáros mártásra egyelőre nincs ötlet... Mintát kéne vételeznem... :D De ami késik, nem múlik. ;)

      Törlés
    2. :) köszönöm - csak egy ötlet volt, ne verd költségbe magad :)

      Törlés