Oldalak

2014. szeptember 23.

Appelmoes - Holland almaszósz









Almaszósz. A Holland nosztalgia-projekt újabb darabja. :D Imádom! Pontosabban imádjuk! Az egész család. :) Emlékszem azokra a hajnalokra, mikor Apu hazaért Hollandiából. Valahogy mindig úgy jött ki a lépés, hogy valamikor kora hajnalban ért haza. Sokszor egyszerre levezetve a több száz kilométert. Anyu mindig mondta előző este, hogy időben feküdjünk le és mire felébredünk, Apu már itthon lesz. :) Persze az izgalomtól alig jött álom a szemünkre. Olyan éberen aludtunk, mint a nyuszik; és minden apró zajra felébredtünk. Aztán egyszer csak nyílik a nagykapu, egy kocsi feláll a kertbe és mire mi pizsamában kirobogtunk a konyhába Apu már ott állt Anyu mellett mosolyogva és kezdődött a mesélés. Mi történt itthon, mi volt a suliban, jók voltunk-e, milyen volt Apunak az út; és közben körbeültük az asztalt, Anyu teát főzött, kibontódott egy zacskó mazsolás zsemle és már ettük is madárlátta téli szalámival, jófajta igazi edamival! :D Ááá... Kell egy időgép! 
Mikor befejeztük a korai reggelit, előkerültek a bőrönd mélyéről a meglepetések. Olykor színes ceruzák, farmer nadrágok, volt, hogy görkorcsolyát rejtett a színes csomagolópapír. :) Kisorakozott az asztalra a sajt, csokidara és az Almaszósz. Ajj... de jó kis találmány ez! Kicsit édes, kicsit fanyar, kicsit fűszeres és nagyon almás. Igen sokféleképp felhasználható. Ehetjük sültekhez, grillezett húsokhoz, készíthetünk belőle desszertet és tölthetjük süteménybe... de szerintem citrommal megcsepegtetett ropogós bundájú rántott hússal a legjobb. :D






Hozzávalók 3 db 400 ml-es üveghez*:
1,5 kg savanykás alma tisztítva, darabolva**
1 dl víz
10 dkg cukor
1 teáskanál őrölt fahéj


  1. Az almát a vízzel és fahéjjal együtt közepes lángon addig főzzük, míg a gyümölcs pépes lesz. 
  2. Hozzáadjuk a cukrot, majd kevergetve tovább főzzük, míg az felolvad. Vigyázzunk, hogy ne ragadjon le. 
  3. Forrón, tiszta, száraz üvegekbe szedjük. Sérülésmentes, ép tetővel lezárjuk az üvegeket, majd 5-10 percre fejre állítjuk őket. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

 






*A kész almaszósz mennyisége függ az alma fajtájától.
**Az almát alaposan megmossuk, meghámozzuk, majd szépen ledaraboljuk a magházról. Én még kiskoromban tanultam Aputól ezt a technikát. :) Fogjuk az almát a magház két végénél fogva -a hüvelyk és a középső ujjunkkal-, ahol a bemélyedések vannak, mert így könnyen tudjuk majd forgatni az almát. Ferdén belevágunk a gyümölcsbe, a tetején, mintha jó vastagon akarnánk elkezdeni hámozni úgy, hogy egy tortacikkhez hasonló formát kipattintunk belőle, ahogy kicsit megbillentjük a kést. A cikk ~1 cm vastag és tetszőleges nagyságú, nálam ~2 cm az íve. Így spirálisan haladva, mindig egy kicsit forgatva az almán, szépen le tudjuk vágni a gyümölcshúst a magházról. Olyan közben az alma, mint egy csigalépcső. :)
Ez a módszer akkor jó, ha szószhoz, leveshez, kompóthoz, vagy olyan ételhez kell az alma, amibe nem kell nagyon-nagyon apróra vágni és nem fontos, hogy tökéletesen egyformák legyenek a darabok.






A receptet megtaláljátok a Kifőztük szeptemberi számában is. :)

Recept forrása: mijnreceptenboek.nl

8 megjegyzés:

  1. Nagyon jó volt olvasni a sztorit, mert kedves történet. De te mindig olyan jól írsz a régi emlékekről (is), hogy szinte magam előtt látom. Bizony néha jó lenne visszamenni az időben. :)
    Az almaszósz pedig nagyon finom lehet, már csak azért is, mert van benne fahéj, és azt nagyon szeretem. Szívesen megkóstolnám, mint mindent, amit készítesz. :) Jópofa ez az almaszelési technika is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszi! ♥ Hát bizony egy időgép tényleg jó lenne néha. Ennek híján ezekkel a kis történetekkel utazom vissza az időben és örülök, hogy most te is velem tartottál! ;)
      Csípem ezt a technikát. Hiába no! Az Apukák is klassz dolgokat tudnak "művelni" a konyhában. ;)

      Törlés
  2. Nagyon élvezetes és szívmelengető olvasmányt kaptunk a finom recept mellé, ezért szeretek Nálad olvasgatni Ági :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó! :) De jó ezt "hallani"! Kedves vagy! Nagyon szépen köszönöm! ♥

      Törlés
  3. Örülök ennek az emléknek, mert nekem is előjött, hogy vasárnaponként nálunk is sokszor volt almaszósz a rántott húshoz. Amikor megéreztük az illatát, az Öcsémmel azonnal el kezdtük énekelni, hogy "Az almaszósz, az almaszósz, de dobálj bele galacsint, jöhet utána palacsint", de általában nem jött :) - almáspite viszont igen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D De jó! Örülök, hogy "idő-utaztál" velem. :)
      Ó... igen, a palacsint! Hát az ritka jó dolog, az almás pitéről nem is beszélve. ♥

      Törlés
  4. Fincsi lehet! :) Szép történetet meséltél el nekünk :)

    VálaszTörlés