Oldalak

2014. augusztus 31.

Töltött paprika









Én így búcsúzom a nyártól... Mert gyermekkorom óta ez az egyik legkedvesebb nyári ételem. :)
Nem telhet el úgy ez a csodás évszak, hogy ne kerülne asztalra. Most, hogy szinte napi rendszerességgel készül egy-egy kis adag paradicsomlé a kamrapolcra, ideje volt egy jó kis töltött paprikának is. Megint... ;) Friss paradicsomlével, saját paprikából. Ahogy a kis "csomagok" belekerültek a paradicsomfürdőbe kis idő elteltével olyan illat lett a konyhában, hogy csuda! :) Imádom! A régi nyarak illata! 

...hát akkor... Viszlát Nyár! Jövőre, veled, ugyanitt! :)










Hozzávalók 6 személyre:
6 tölteni való paprika
30 dkg darált hús
5 dkg rizs
kevés víz
1 gerezd fokhagyma

bors
1,5 l házi paradicsomlé
3 ek. olívaolaj
2 ek. sima liszt
cukor


  1. A darált húst a rizzsel, reszelt fokhagymával, sóval, borssal alaposan összegyúrjuk. Kis vízzel lazítjuk, hogy a töltelék majd ne legyen kemény.
  2. A paprikák magházát és ereit eltávolítjuk, majd megtöltjük a töltelékkel úgy, hogy maradjon helye főzés közben egy kicsit dagadni.
  3. A paradicsomlét -pici sóval ízesítve- közepes lángon felforraljuk, majd mikor gyöngyözik, beletesszük a megtöltött paprikákat és néha óvatosan átforgatva őket addig főzzük, míg a töltelék átfő és megpuhul. Ez nekem ~50 perc volt, de a főzési idő függ a paprikák méretétől.
  4. Ha a paprika kész, óvatosan kiszedjük a paradicsomléből. Egy lábasban az olajból és lisztből világos rántást készítünk, hozzáöntjük a paradicsomlét, ízesítjük cukorral, majd összeforraljuk. Beletesszük a paprikákat, egyet forralunk rajta és kész. Frissen sült kenyérrel tálaljuk.














A paprikák ~13 cm hosszúak voltak, így személyenként egy épp elég volt egy evésre. ;) Természetesen kisebb paprikákat is tölthetünk, ez esetben a főzési idő rövidül, de mindenképp érdemes ellenőrizni őket menet közben. :)

6 megjegyzés:

  1. Veled tartok a töltött paprika imádatban. ;) Nem csak finom, de szemetgyönyörködtető is a töltött paprikád. Máris odaültem az asztalotokhoz, mert nem lehet kibírni, hogy ne kóstoljam meg. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, de jó! :D Most itt örömködök! Már adom is a szedőkanalat, addig vágok kenyeret és már ehetünk is! ;)

      Törlés
  2. Jaj, de szeretem én is a töltött paprikát! Anya és a mama istenit tud készíteni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök neki! Bizony, ők már csak tudják, mi a jó. :D Én is Anyutól tanultam. ;)

      Törlés
  3. Ó, hát itt van megint! ♥ Csak a 3 évvel ezelőtti szavaimat tudom ismételni: "veled tartok a töltött paprika imádatban". :) Máris futok hozzátok, és együtt búcsúzhatunk a nyártól. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biza itt van, gyere gyorsan! :) Terített asztallal várunk. ;)

      Törlés