Oldalak

2014. augusztus 18.

Szamósza - Indiai zöldséges táska









Még egy kis India. Igaz "csak" a konyhában. :) Régóta szemeztem a szamószával és most, hogy van újra sárgabarack chutney, illő volt készíteni valami igazán hozzáillő ételt. A tésztája nagyon megtetszett. Biztos, hogy kipróbálom még másféle töltelékkel. El nem tudtam képzelni, hogy ez a variáció milyen lesz, mikor kisül, mert annyi recept és kép van róla a neten, hogy ihaj és mindenhol másképp néz ki. :D












Hozzávalók 24 db-hoz:
A tésztához:
22,5 dkg sima liszt
4 ek. olvasztott vaj (vagy ghí)
80 ml natúr joghurt
2 ek. hideg víz
1 csapott kk. só

A töltelékhez:
25 dkg burgonya
2 nagy marék zöldborsó
1 kis fej vöröshagyma
2 ek. garam masala
1 tk. kurkuma

3 ek. olívaolaj


  1. A tésztához lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a joghurtot, majd a vizet apránként adagolva összegyúrjuk a tésztát. ~5 perc alatt jól kidolgozzuk, majd nyirkos konyharuhával letakarva ~30 percet pihentetjük. 
  2. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A burgonyát meghámozzuk, 1x1 cm-es kockákra vágjuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Vigyázzunk, ne főzzük túl! Mikor a burgonya félpuha, hozzáadjuk a borsót is és együtt készre főzzük őket.
  3. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, rátesszük a fűszereket, majd aranybarnára pirítjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát. Beletesszük a leszűrt krumplit, borsót, egy picit a főzővízből és jól átforgatjuk az egészet. Ha kész, hűlni hagyjuk.
  4. Míg a töltelék hűl, elkezdjük megformázni a tésztát. Először jó alaposan átgyúrjuk, majd 12 egyforma méretű gombócot formázunk belőle. Míg az egyikkel "dolgozunk" a többit letakarjuk konyharuhával, hogy ne száradjanak. A gombócokat ~15 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, majd félbe vágjuk. A félköröket egyenes oldaluknál fogva félbe hajtjuk, pici vízzel megnedvesítve a tésztát összedolgozzuk a széleket, így egy "tölcsért" kapunk. Nagyjából kétharmadukig megtöltjük őket a fűszeres zöldséggel, majd a széleket megnedvesítjük, összenyomjuk, majd kicsit megformázzuk. Nekem most elég rusztikusra sikerültek. :D
  5. A táskákat bő, közepesen forró olajban -egyszer átfordítva- aranybarnára sütjük. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró, akkor jó, a szépen egyenletesen gyöngyözve sül a tészta. A kisült szamószát papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk róla a felesleges olajat, majd tálaljuk.









Mi most sárgabarack chutney-t ettünk hozzá, de el tudnám képzelni egy jó kis zöldfűszeres joghurttal is. :) ...no majd legközelebb!


A tészta receptje innen.

6 megjegyzés:

  1. De klassz! Még sosem ettem szamószát, de rettentő guszta. Utána is fogok nézni, hányféle recept kering a neten, de az tuti, hogy a tiédben nem csalódnék, mert az "Ágisítás" mindig jót jelent. :D El is emeltem azzal a nagy tányérral. A garam masalát nem ismerem, csak hallomásból.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D ...hát nálunk is ez volt az első alkalom, de biztos, hogy nem az utolsó! ;) Örülök, hogy tetszik! Vidd csak, szívesen adom; jó étvágyat hozzá! A garam masala jó találmány, bár igaz, hogy én még két egyformát nem ettem. Lehet kapni itthon is finomakat. Én volt, hogy csináltam. Persze az is más. :)

      Törlés
    2. Köszi, viszem! :) Hát most már tényleg utánanézek ennek a masalának, mert volt, aki azt mondta, hogy nagyon büdös. Az üzemben, ahol dolgoott, ha picit kibomlott a zacskó, akkor menekültek. Kicsit hitetlenkedve hallgattam, hogy haogyan lehet valami nem jó szagű, ha egyébként ételbe teszik és sűrűn használt alapanyag. Most már tényleg nagyon kíváncsi vagyok rá. :)

      Törlés
    3. :) Egészségedre!
      ...büdös a masala? Erős illata van, az biztos, de hát rengeteg fűszerből készül és mind elég karakteres. Szerintem nagyon jó illatuk van. Attól függ, milyen összetevőkből készül, mind más ízű és illatú. :)
      Most hirtelen ezt találtam: http://terebess.hu/tiszaorveny/fuszer/i.html :)

      Törlés
  2. Már én is készítettem egyszer szamószát, az is máshogy nézett ki, de ezt biztosan kipróbálom! Szegény kis üres hasú elefánt csak nézegeti ... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D De jó! Na majd jól meglesem, hogy te milyet készítettél! :) Az elefántot Aputól kaptam; igazi, indiai elefánt. :) ...kicsit szégyenlős, ezért nem látszik, hogy van ám a hasában egy picike elefánt. :D

      Törlés