Oldalak

2014. augusztus 5.

Málnás scone









Régóta birizgálta a fantáziámat ez a sütemény. Az itthon fellelhető szakácskönyvekben és újságokban azonban nem találtam hozzá receptet. Rá is felejtettem, egészen mostanáig. Jó szokásomhoz híven, mit is néznék a tévében -már ha odáig eljutok, hogy bekapcsoljam-, ha nem "valami főzős műsort". :) Így botlottam bele újra -Justine Scofield - Justine hétköznapi finomságai című sorozatában- a fent említett sütire. A receptet bezzeg elfelejtettem leírni... Más megoldás nem lévén, a netet hívtam segítségül. Rengeteget találtam, ebből jó sokat végigolvastam, végül ezekből összegyúrtam egyet. A végeredmény tetszett, készül máskor is. :)






Hozzávalók 12-14 db scone-hoz:
A tésztához:
33 dkg süteményliszt (vagy sima liszt)
fél csomag sütőpor
4 dkg vaj
2,5 dl tej + egy kevés a kenéshez
2 ek. porcukor
csipet só

A töltelékhez:
2 nagy marék málna
1 ek. porcukor
25 dkg mascarpone
0,5 dl tejszín


  1. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Egy tepsit is beteszünk, amiben majd a scone sül.
  2. A sütőporral, sóval és porcukorral elkevert lisztben gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajat. Ha kész, hozzáöntjük a tejet, majd egy spatulával, vagy széles pengéjű, tompa késsel kevergetve/forgatva elkezdjük összeállítani a tésztát. 
  3. Ha a tészta nagyjából összeállt, lisztezett deszkára borítjuk és kézzel, pár mozdulattal összegyúrjuk, cipóvá formázzuk.
  4. A tésztát ~2 cm vastagságúra nyújtjuk és egy 5 cm átmérőjű kerek formával kiszaggatjuk, majd óvatosan az előmelegített tepsibe sorakoztatjuk. A tetejüket megkenjük kevés tejjel, majd ~16 perc alatt készre sütjük őket.
  5. A töltelékhez a málnát óvatosan átmossuk, leszárítjuk. Villával összetörjük, elkeverjük a porcukorral. A mascarpone-t kikeverjük tejszínnel; majd tetszés szerint ezekkel töltjük a süteményt.









A receptet megtaláljátok a Kifőztük augusztusi számában is. :)

6 megjegyzés:

  1. Tyűhahúha, nagyon cukik! :) Te aztán tudod, mit imádok: a mascarpone és a málna együtt a szívem csücske, a scone-t pedig szintén szeretem. Olyanok, mint a pogácsák, és hamar megvan velük az ember, jó választás. A tieid nagyon szépek lettek. Én csak egyszer sütöttem egy sós változatot, de az is nagyon fincsi volt, meg is lepődtem, hogy sütőporral készítve is olyan, mintha kelt tészta lenne. Legalábbis nekem ahhoz hasonlatos.
    Bocsi, de amikor az előbb félre pillantottál, lekaptam a nagy tányérról 3 szemet. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Igen, az nekem is nagyon tetszik, hogy sütőporral is milyen klassz állaga van a tésztának. ...hmmm... a sós is finom lehet. Jó kis zöldfűszeres krémsajttal... :D
      :D ...néztem is, hogy meglépett pár süti a tányérról. De akkor már tudom, hogy jó helyen vannak. ;)

      Törlés
  2. Mi is általában Tv paprikát nézünk, ha éppen bekapcsoljuk a tv-t. Én is mindig így járok, látok valami jót és vagy nem mondanak hozzá mennyiséget, vagy elfelejtem feljegyezni. Ezért emlékezetből dobok össze valamit, vagy ha utána nézek akkor én is mindegyikből a számomra legmegbízhatóbb mennyiségekből "gyúrok" össze valamit. Így, ha mégsem sikerül, akkor az én hibám. De miért ne sikerülne? :) Szuper a scone-od, nagyon jól néz ki! Reggelire jöhet is egy pár ugyanilyen málnás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D ...no akkor ezzel nem vagyok egyedül. :) Jót derültem ezen, hogy "vagy nem mondanak hozzá mennyiséget". Ha felkészülök és van a kezem ügyében papír és toll, akkor tuti, hogy tényleg nem mondják. :D
      Örülök, hogy tetszik! Már küldöm is, reggel ott vár majd az asztalodon!

      Törlés
  3. Nagyon szépek lettek és biztosan finomak is! Tetszetős recept! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszenek!

      Törlés