Oldalak

2014. augusztus 28.

Kávés-mandulás torta fehér csokoládé krémmel












A Kislegény ma hat hónapos.
Ebből az alkalomból ünnepi ebéd készült és persze torta. ;) Igaz, ebből még csak mi felnőttek ettünk, de fél év múlva már ő is majszolhatja a szülinapi tortát velünk együtt. :)









Hozzávalók egy 20x20x6 cm-es sütőformához: 

A tésztához:  4 tojás 30 dkg porcukor
12 ek. hideg víz
20 dkg sima liszt 
10 dkg őrölt mandula
1 tk. őrölt kávé
1 csomag sütőpor
1 tk. mandulaaroma
csipet só
kevés zsír és liszt a forma kikenéséhez
A krémhez:
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
15 dkg fehér csokoládé
1 tk. mandulaaroma
0,5 l tej (2,8%-os)
1 ek. étkezési keményítő 
2 ek. sima liszt

Fehér csokoládé a díszítéshez.
 

  1. Először elkészítjük a tésztát. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A sütés módja alul-felül sütés.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
  3. Egy tálban összekeverjük a porcukrot a tojások sárgájával és a vízzel. Hozzáadjuk a mandulát, a sütőporos lisztet, a kávét, csipet sót, és alaposan összedolgozzuk. Végül belekeverjük a fehérjehabot.
  4. A sütőformát kikenünk zsírral, kiszórunk liszttel, és beleöntjük a tésztát. Kicsit megütögetjük, hogy a túl nagy buborékok távozzanak a tésztából, majd betesszük az előmelegített sütőbe és ~40-45 perc alatt kisütjük. Ha túl gyorsan pirulna a teteje, terítsünk rá alufóliát. A sütési idő változhat más-más sütőnél. Inkább többször ellenőrizzük a tésztát. Ha kisült, rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  5. Míg a tészta sül, elkészítjük a krémet. A főzött részhez kimérjük a tejet. Egy lábasba tesszük a lisztet, az étkezési keményítőt, majd kevés tejjel simára keverjük. Hozzáadjuk a többi tejet, és folyamatos keverés mellett felfőzzük a krémet. Nagyjából olyan sűrűnek kell lennie, mint egy puding. Ha kellően besűrűsödött, lehúzzuk a tűzről, és gyakori keverés mellett -hogy ne legyen csomós- kihűtjük.
  6. A vajas krémhez egy tálba kockázzuk a vajat (ne legyen nagyon hideg, de túl lágy se, mert akkor nehezen fog megszilárdulni a krém), hozzáadjuk a porcukrot, a mandulaaromát, és alaposan kikeverjük. A fehér csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk.
  7. Ha a krém főzött része kihűlt, összekeverjük a vajas krémmel és a langyos olvasztott csokoládéval.
  8. A tésztát háromfelé vágjuk, megtöltjük a krém kétharmadával, majd a maradékkal bevonjuk a tortát.
  9. A kész tortát reszelt fehér csokoládéval díszítjük, majd legalább 12 órát hűtőben (vagy hideg kamrában) pihentetjük, ezután szeleteljük.








A tésztát én most két részre osztottam, mert egy kis ♥ formát is sütöttem, ez lett az emelet a tortán. A kis forma ~12 cm-es. Ezt egy picit hamarabb vettem ki a sütőből. A ♥ tortácskát töltés után a nagy tortára helyeztem, majd bevontam a megmaradt krémmel.

4 megjegyzés:

  1. Boldog fél éves szülinapot a Picúrnak! ♥ Egy jó Anya mindenre gondol, és bizony meg kell ünnepelni az elmúlt fél évet, mert nagyszerűen vettétek az akadályokat. Én már csak tudom! ;) Szuper tortát sütöttél, nagyon finom lehet, és a mackócsalád annyira cuki ott a háttérben. Vilma macim üdvözletét küldi nekik, és velem együtt reménykedik egy szép nagy tortaszelet ablakon való beröppenésében, csak ő a kicsi ♥ -ből kér, én meg a nagyból. :D...ha szabad. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De drágák vagytok! Köszönjük szépen! A mackócsalád nagyon örül Vilma kedvességének, mi pedig a Tiédnek. ;)
      Már szeljük is a tortát, ki-ki a maga részét és röppentjük egy-egy nagy öleléssel együtt! ♥

      Törlés
    2. Most én mondom, hogy de drága vagy! ♥ ;) Nagyon fincsi a torta, de hát ezt sejtettük is, mert rá van írva angyalbetűkkel, és a mi varázsszemünk ezt azonnal észrevette. :D

      Törlés