Oldalak

2014. július 17.

Óriás kifli és egy csepp nosztalgiázás









Látkép a Badacsonyról



Régóta szerettem volna ilyen kiflit sütni és most olyan jó, hogy újra eszembe jutott! Hála Muskátli Büfének, aki a 65. VKF! házigazdája. Mikor elolvastam nála a kiírást, percekig csak vigyorogtam, mert a téma számomra és szerintem még sokunknak igen kedves. Ez pedig nem más, mint a 





A gyermekkori Balatoni nyaralások reggeleinek fontos szereplője volt az Óriás kifli. Egyik nyáron nagyszüleimmel voltam a Balatonnál. Kicsi koromból nem sok mindenre emlékszem, de arra igen, hogy Papával kézen fogva sétálunk a friss, "vízillatú" reggeleken a pici pékséghez, ahol óriás kiflit lehetett kapni. Kis szandál, rövid gatyó, póló, csillogó szemek és széles mosoly. ...ahogy beállunk az előttünk kígyózó sor végére, s míg az elejére kerülünk, igyekszek megtölteni magam frissen sült finomságok illatával. A kiszolgálás gyorsan halad, mindenki pontosan tudja, hogy mit szeretne. Az egész "pékség" egy csöpp kis ablak, egy könyöklővel, ahol az ember "bemondja" a pirospozsgás eladónéninek, hogy mit kér, ő már pakolja is papírzacskóba és adja ki az ablakon. Én lelkesen szorongatom a szerzeményt, Papa fizet és már megyünk is, visszük A reggelit. :D Később Apuval és Anyuval is sokszor mentünk a kis pékséghez. Vagy mikor már nagyobbacskák lettünk, mi gyerekek mentünk "beszerezni" a reggelinek valót. :) ...és olyankor újra kisgyereknek éreztem magam, pedig már rég felértem a könyöklőig... Sajnos a kis pékség évekkel ezelőtt bezárt. Már nem száll reggelente a frissen sült tészta illata az utcában... De a kedves emlék megmaradt és akárhányszor arra járunk, mindig elmondjuk, hogy "Húúú... Emlékeztek? Milyen finom kiflit lehetett itt venni!" A régi nyarak, a gyermekkor és a kis pékség emlékére most elkészítettem a saját óriás kiflimet. Nem olyan lett, mint amit ott lehetett kapni, mert ugyanolyat szerintem már senki sem tud... :)









Hozzávalók:
45 dkg sima liszt
2,5 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
6 dkg vaj + egy kevés a kenéshez
1 tk. cukor
1 tk. só

Nagy szemű só a szóráshoz.

  1. A tejben cukorral és egy kevés liszttel felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, az olvasztott vajat, majd a felfuttatott élesztőt és jó ruganyos tésztává gyúrjuk. Egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
  2. A tésztát ~ 50 cm széles, ~ 60 cm hosszú ovális formára nyújtjuk, majd a "rövidebb oldalán" elkezdjük jó szorosan feltekerni, miközben a "kilógó" tésztarészt folyamatosan, óvatosan, kézzel húzzuk. Ha feltekertük a tésztát, megformáljuk a kiflit, majd sütőpapírral fedett tepsire tesszük. ~20 percet pihentetjük.
  3. Közben a sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
  4. Pihenő után a kiflit megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk sóval, majd az előmelegített sütőben ~30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.


Tálaláskor ferdén szeleteljük, így kis szendvicseket készíthetünk. 
Egy bögre hideg tejjel, vagy meleg teával nagyon finom reggeli. :)









bazaltorgonák



Badacsony



...amikor zöld...



...amikor haragos...



"Nap-fürdő"



kikötő



kikötő




6 megjegyzés:

  1. Nagyon kedves történet, mosolyogva olvastam, mert annak ellenére, hogy nekem teljesen kimaradt a balatoni nyár-fíling, azért el tudom képzelni, mit érezhettél akkor, ami máig meghatározó maradt. Nagyon finom lehetett az a kifli, amit a pozsgás arcú néni árult, de biztos vagyok benne, hogy a tiéd is felveszi vele a versenyt, mert csoda guszta a képeken. És a bögrék... ♥ ...az én müzlis tálkáim unoatesói. :D A balatoni fotók is nagyon szépek. Köszi, hogy beleshettem az emlékeidbe! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm, hogy "eljöttél velem a Balcsira". Ha ott vagyok, mindig gyereknek érzem magam. :D
      Örülök, hogy tetszenek a képek, a kifli és a történet. ♥
      ...a bögrék... otthon -Anyuéknál- az egyik kisboltban árválkodtak, muszáj volt elhozni őket. ;)

      Törlés
  2. Aranyos sztori :) Erről a kifliről a menzai tízórai jutott eszembe :)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm! Szinte melletted sétáltam a kifliért - meghatottsággal olvastam; a képek pedig mesések!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ♥ Örülök, hogy sétáltál velem! Köszönöm! :)

      Törlés