Oldalak

2014. július 31.

Kurkumás burgonyakrémleves






...végre elérkezett a várva-várt pillanat és elkészült az első burgonyakrémleves. Már milliószor neki akartam fogni, de valahogy mindig eltérültem. Most viszont erősen halaszthatatlanná vált az "ügy". Mondjuk a halaszthatatlanság szempontjából inkább a kurkuma érdekes, mintsem a burgonya, de kezdem az elején. Jó szokásomhoz híven, Macskanyelvnél nézelődtem a minap, a Süniskanál blogon, és újra szembejött velem a burgonyakrémlevese. Homlokomra csaptam: "Vááá! Mióta akarok már ilyen levest főzni!" Aztán persze megint elfelejtettem. Komolyan, nem is értem... :) Tegnap pedig Anyuval beszélgettünk a kurkumáról, hogy milyen jó hatással van az ízületekre és hogy milyen sokrétű a gyógyhatása. El is kezdtem törni a fejem, hogy mit készítsek kurkumával. Persze, tudom, milliónyi receptet talál az ember, de a sok közül igen nehéz választani. ...és miközben törtem a fejem, meglestem a Csemetét, hogy alszik-e, mert nagy a csend, pedig egy pillanattal azelőtt, még vígan szövegelt a játékainak. Belopóztam, meglestem. A kedvenc barijával a hasán nyomta a durmit egészen addig, míg Anya egy óvatlan mozdulattal hátra nem lépett, mire a bokája és a térde együttesen akkorát reccsentek, hogy az valami elképesztő. Persze Csemete megébredt a zajra, mire én kipucoltam a szobából. Hál'Istennek jó az alvókája, úgyhogy pár pillanat alatt újra álomba merült. Én pedig e három "dolognak" köszönhetően végre megfőztem a burgonyakrémlevest. :D 
Sok szeretettel ajánlom Anyunak, hátha jól jön még egy ötlet, hogy miben lehet kurkumát enni; Macskanyelvnek, az inspiráló leveséért és persze mindenkinek, aki olyan "recsegős", mint én és szereti a kurkumát. :D






Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya (tisztítva)
1 nagy fej vöröshagyma
1 kk. római kömény
1 ek. kurkuma
3 ek. olívaolaj
2 dl natúr joghurt
~1 l víz

bors

A tálaláshoz finomra vágott friss chili -vagy chilipehely-, citromillatú kakukkfű és néhány kanál natúr joghurt.


  1. Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat, beletesszük a mozsárban "megtört" római köményt, átkeverjük, majd üvegesre dinszteljük rajta a finomra vágott hagymát.
  2. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott burgonyát, fűszerezzük kurkumával, sóval, borssal, átkeverjük, majd felöntjük vízzel. Közepes lángon -néha megkeverve- addig főzzük, míg a burgonya megpuhul.
  3. Botmixerrel pürésítjük a levest, hozzáadjuk a joghurtot -tetszés szerint még hígíthatjuk vízzel-, egyet forralunk rajta és kész.
  4. Tálaláskor joghurtot kanalazunk a tetejére, chilivel és kakukkfűvel ízesítjük.






6 megjegyzés:

  1. Ú, de örülök, hogy te is kipróbáltad a burgonyát krémlevesnek, és annak is, hogy nálam merítettél ihletet! :) Nagyon fincsi lehet kurkumával, ki is fogom próbálni, mert én is recsegős vagyok, ha megterhelem a térdemet. Majd én is ajánlom Anyának, mert az ő ízületei mostanában sokat rendetlenkednek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D ..hát nem nehéz nálad ihletet meríteni, annyi finomságod van. De ez a leves már nagyon időszerű volt. :) Remélem Nektek is ízleni fog, ha kipróbáljátok! :)

      Törlés
    2. De aranyos vagy! :) Persze igazából Fahéjé az érdem, mert ez a reci tőle származik, mármint a majorannás változat, én csak krémesítettem. Abban pedig biztos vagyok, hogy ízleni fog a kurkumás, és remélem, hogy nem csak nekem. Ha meg igen, akkor így járt, és ahogy neked, több marad nekem is. :D

      Törlés
    3. :) Igen, igen... Szeretjük a Fahéj-féle krumplilevest is! :D ...és úgy egyáltalán... mindenféle krumplilevest szeretünk!
      Örülök, hogy így gondolod! ...és ha több marad, hát jól járunk! ;)

      Törlés
  2. Nagyon guszta, gyönyörű a színe és a finom fűszerekkel nagyon jóízű is lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Hankka! :D Örülök, hogy tetszik! Ha szeretitek a kurkumát, egyszer kóstoljátok meg. :) Remélem ízleni fog!

      Törlés