Oldalak

2014. július 4.

Cseresznye- és meggybefőtt - 100% gyümölcs :)









Annyi helyen olvastam már, hogy minden hozzáadott "dolog" nélkül lehet befőttet eltenni. Bár igaz, ami igaz, olyan leírásokat találtam csak -pl. itt-, ahol kuktát használnak a dunsztoláshoz, de sebaj. ;) ...kukta ide, vagy oda, muszáj volt kipróbálni, hátha sikerül anélkül is. Adott volt két rekesz cseresznye, és egy jó adag meggy. :) A gyümölcsöket párom szüleitől kaptuk. A cseresznye egy részéből dzsem készült, egy részét megettük nyersen de azért persze befőttnek is maradt bőven. :) 
Nem volt más hátra, mint nekiveselkedni az üveg- és gyümölcsmosásnak. Nagy előnye, hogy nem kell mérni a gyümölcsöt; addig pakoljuk az üvegekbe, amíg tart. Ha a végén darab üveg maradna, nyugodtan "áldozzuk fel magunkat" és együk meg a gyümölcsöt nyersen, vagy süssünk belőle valamit. :D




 




Hozzávalók:
cseresznye vagy meggy


  1. A gyümölcsöt átválogatjuk, megmossuk, lecsepegtetjük -nem baj, ha kicsit vizes marad- majd tiszta, száraz üvegekbe tesszük. A lényeg, hogy amilyen szorosan csak bírjuk -a gyümölcs sérülése nélkül- pakoljuk meg az üvegeket úgy, hogy kissé kilógjanak a szemek az üvegből. A fedővel majd szépen lenyomjuk őket. 
  2. Az alaposan lezárt üvegeket vastag fenekű, vagy dupla fenekű lábosba, vagy fazékba tesszük. Akkora edényt válasszunk, amiben fedő alatt is elférnek az üvegek. Az edényt az üvegek válláig felöntjük vízzel, majd közepes/kis lángon ~1,5-2 órát gyöngyözve forraljuk. A kész befőttet a vízben hagyjuk kihűlni. A gyümölcsök kissé összeesnek, a lé pedig nagyjából az üveg egyharmadáig lepi el a szemeket.








Mivel a meggy egy kicsit rugalmasabb; azt talán jobban sikerült összepréselni, így a végén a kész befőtt jobban kitölti az üvegeket. :) A forralás során nekem kicsit vízkövesek lettek az üvegek, de egy ecetes mosogatószivacs megoldotta a "problémát". ;) A lé pedig szépen "gyarapodik" a gyümölcsökön. Jelenleg több, mint felénél jár az üvegeknek.


Kiegészítés:

:D Na tessék! Épp hogy aktiválom a bejegyzést, rátalálok a kukta nélküli receptre. Sebaj, jobb későn, mint soha! ...és így lehet válogatni... ;)

2 megjegyzés:

  1. Nem vagyok nagy befőttes, pedig milyen finomak tudnak lenni valamilyen húsos fogás mellé vagy csak úgy magukban. Nagyon hívogató ez a befőtt, és biztos vagyok benne, hogy ebben a formában már a Kislegény is örömmel fog eszegetni belőle jövő ilyenkor. ;)
    Az ecetes víz pedig ma óta nekem is a barátom. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) De örülök, hogy tetszik! ...juj... már alig várom! :D Remélem ízleni fog Neki is!

      Törlés