2014. július 9.

Áfonyás muffin










Nagyon megtetszett a friss áfonya; a kellemes, édesen fanyarkás ízével. :) ...és szeretjük az egyszerű, gyorsan elkészülő gyümölcsös sütiket is. Így nem nagy meglepetés, hogy az áfonya egy része ezekben a muffinokban lényegült át. Fehér csokoládéval és pár szem gyümölccsel akár ünnepi ruhába is öltöztethetjük őket. :)










Hozzávalók 12 db muffinhoz:
22 dkg sima liszt
12 dkg cukor
2,5 dl tej
1 dl olaj
1 csomag sütőpor
1 csipet só
15 dkg friss áfonya

A tetejére 10 dkg fehér csokoládé és 5 dkg friss áfonya.


  1. Az áfonyát megmossuk, leszárítjuk. 
  2. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. Egy muffin-sütő mélyedéseibe muffin-papírt teszünk.
  3. Egy tálban elkeverjük a lisztet, cukrot, sütőport és sót. Hozzáöntjük a tejet és olajat, majd gyors mozdulatokkal összekeverjük a tésztát. Legvégül óvatosan beleforgatjuk az áfonyaszemeket.
  4. A tésztát elosztjuk a formákban, majd ~18-20 perc alatt készre sütjük a muffint. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  5. A fehér csokoládét gőz felett felolvasztjuk, elosztjuk a muffinok tetején, majd mindegyiket áfonyaszemekkel díszítjük.









A receptet megtaláljátok a Kifőztük júliusi számában is. :)

7 megjegyzés:

  1. Ez most nagyon kéne nekem! Amúgy is kíváncsi vagyok az édes áfonyára, mert én olyat még sosem ettem, mindig csak savanyút, ezért nem is tudom, milyen a jó áfonya. :( Nagyon guszta muffinkákat sütöttél, a fotók rettentő hívogatóak. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ejnye! Akkor ezt gyorsan orvosolni kell! :) Amúgy az érett áfonyának is van egy kis enyhe fanyarkás íze, de nem savanyú. Édesen fanyar, picit földes ízű. ...nekem... Aztán persze ezt is biztos fajtája is válogatja, meg kinek milyen az ízlése/ízlelése. Örülök, hogy tetszenek! Az a biztos, ha küldök ebből, ez tutira nem savanyú. :D

      Törlés
    2. Valóban, az áfonya nekem is földes ízű, csak mellette savanyú is, már amit eddig én ettem. És az nem is volt fanyar, csak szimplán savanyú, ami nem finom áfonyában. A földes ízről nem tudok érdemben nyilatkozni, mivel azt eddig csak savanyú párosítással volt alkalmam megtapasztalni. :D
      Köszi a küldeményt, nagyon drága vagy! :)

      Törlés
  2. Ez valami meseszép lett! Kaphatok egy darabkát?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy! Köszi :) Természetesen! Már küldöm is!

      Törlés
  3. Eddig csak lekvár és prompt hammbekaplak szinten gondoltam az áfonyára, de ez most - ilyen csodaszép fotók és jó recept következtében - gyökeresen megváltozott. Köszönöm.
    Az az egy szem áfonyás kép olyan, mintha élethű festmény lenne. Csodaszép!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D "hammbekaplak" ez jó! De jó! Örülök, hogy tetszik!
      Köszönöm! ♥

      Törlés